Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Faber krotí optimismus

František Mašek
František Mašek
2. 2. 2010

Místo lednového efektu, tedy častého růstu akcií na začátku roku, který má předjímat, že akciové trhy skončí v daném roce v plusu, většina těchto trhů ztrácela.

Faber krotí optimismus

Americký index S&P 500 v lednu oslabil o 3,7 %, zatímco evropské akcie kolem dvou procent. Dařilo se naopak většině středoevropských trhů s výjimkou polského a dalším rozvíjejícím se trhům. Index PX pražské burzy si připsal 5,32 %. Vývoj v posledních dvou až třech letech ale potvrzuje varování skeptiků, podle nichž se v současné nejisté situaci na podobná nepsaná pravidla, jako je lednový efekt, obvykle nedá spoléhat.

V prvním měsíci loňského roku akciové trhy rovněž ztrácely (PX například -9,79 %) a nakonec si loni výrazně polepšily. Aktuálně je tedy zajímavější odpověď na otázku, zda představuje oslabování řady akciových trhů v lednu začátek sestupného trendu, nebo korekci předchozího prudkého růstu akcií.

Blíží se dvacetiprocentní korekce?

Investor Marc Faber, který si získal renomé včasným předpovězením krize na trhu nemovitostí, nyní hovoří o až 20% korekci amerického akciového indexu S&P 500 k hodnotě 920 bodů. Obává se, že výsledky ekonomiky mohou v následujících měsících přinést zklamání. Vychází i z toho, že za růstem firemních zisků stojí hlavně agresivní snižování nákladů, zatímco tržby firem zůstávají slabé. Za nejslabší považuje sektor financí a komodit.

Jak přitom upozornila agentura Bloomberg, index S&P 500 klesl proti 15měsíčnímu maximu z 19. ledna o 6,6 % poté, kdy americký prezident Barack Obama navrhl, aby banky nesměly mít fondy privátního kapitálu, nebo hedgeové fondy a další rizikové aktivity, a Čína se navíc kvůli obavám z přehřátí ekonomiky rozhodla omezit bankovní půjčky.

V čele americké centrální banky Fed zůstává – vcelku podle očekávání – ve svém druhém funkčním období Ben Bernanke. Tento krok by mohl, navzdory kritickým hlasům na adresu Bernankeho, situaci na trzích dále uklidnit.

Faber ovšem není zdaleka sám, kdo varuje před možným poklesem trhů. Televize CNBC cituje například Micheala Browneho, portfolio managera Sofaer Global Research, který (jako Faber) správně předpověděl loňské oživení akcií. Browne, dlouhodobě označovaný za medvěda, loni v březnu změnil názor. Nyní soudí, že rok 2010 přinese do ekonomiky zmatky. Preferuje přitom akcie aerolinek, sázkových kanceláří, specializovaných finančních institucí a výrobce luxusního zboží. Kupuje i akcie firem Phillips, Deutsche Post a Experian, globálního hráče na trhu úvěrů.

Správná strategie nad zlato

Řada investorů nyní dostává od investičních společností výpisy, z nichž vyplývá, jak jim zhodnotily majetek jimi vybrané fondy, ti movitější pak obdobnou informaci od správců jejich portfolia. Výpisy jsou vždy ideální příležitostí k zamyšlení nad tím, co dál. Jak se vlastně budou letos vyvíjet akciové či další trhy?

Jan Traxler, ředitel společnosti FINEZ Investment management, upozorňuje, že zatímco loni byly dvojciferné výnosy samozřejmostí, nyní se je třeba vrátit nohama na zem. Pro úspěch bude klíčový pečlivý výběr akcií, dlouhodobě mají slibné vyhlídky zemědělské komodity.

Růst z roku 2009 byl extrémní a nebude se opakovat. Traxler doporučuje investovat jen s dlouhodobým výhledem a předčasně neodepisovat USA a dolar. Přes různé výhrady totiž Spojené státy zůstávají hlavní světovou velmocí. Za důležitou pokládá širokou regionální a měnovou diverzifikaci. Proto má smysl rozkládat investice, zejména mezi USA, západní Evropu a BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína).

Investor by neměl přeceňovat úlohu zlata jako „neinflační měny“. Více než jindy totiž představuje komoditu, ovládanou velkými hráči. Proti inflaci mohou velmi dobře ochránit i jiné komodity, dlouhodobě hlavně zemědělské.

Mnohonásobně předražené jsou podle Traxlerova názoru diamanty. Nemá také smysl předpokládat, že v ČR porostou ceny nemovitostí. V řadě oblastí mohou dál klesat. Dlouhodobě ale nejsou kvůli demografickému vývoji české populace zajímavé. Doporučuje prodávat státní dluhopisy a z akcií či akciových indexů vybírat jen nejlepší tituly. Proto má smysl bedlivě sledovat ocenění každé akcie. Investor by měl preferovat velké firmy, stabilně vyplácející dividendy (například těžaře ropy, pojišťovny a telekomunikace) a menší část akciového portfolia investovat do malých růstových společností, jako jsou nanotechnologie a biotechnologie.

Černá (teroristická) labuť?

Provozovatel serveru www.pro-investory.cz Jan Dvořák je ve svém hodnocení ještě skeptičtější. Konsolidace globální ekonomiky a výrazný růst akciových trhů prý bude i letos jen zbožným přáním. Rok 2010 odstartuje druhou vlnu ekonomické krize. Půjde o problémy, způsobené změnou splátek u „Option ARM hypoték“ v USA, přes kolaps komerčních hypoték na americkém trhu po silné problémy v eurozóně. Vše může za určitých podmínek vyvrcholit až vystoupením (či spíše „vyštváním“) některých zemí z eurozóny. K tomu ve vzduchu krouží černá labuť v podobě velkého teroristického útoku., který by mohl sám o sobě srazit ekonomiku a s ní i akciové trhy do propasti.

Investori by proto měli jednoznačně zapomenout na strategii „Kup a drž“ a investice spravovat aktivněji, zároveň si vytvořit pojistku pro nejhorší variantu a vyhnout se určitým typům investic.

Týká se to hlavně akcií velkých firem s důrazem na finanční sektor. Akcie velkých společností totiž podle Dvořáka silně zasáhne další vlna ekonomických problémů. Budou se potýkat s problémy na straně výnosů a nemají již velký prostor pro další úspory nákladů. To vše přinese zhoršení jejich hospodářských výsledků.

Za perspektivní pokládá Dvořák především akcie firem z oblasti drahých kovů a energií, dále zemědělství a zdravotnictví či biotechnologií. Ve všech případech volí menší a střední firmy, nejlépe takové, jejichž vývoj prioritně neurčují pohyby trhu ani ekonomiky, ale vývoj fundamentů těchto firem.

Pojistku, o které se zmínil, vidí v investování (i nevelké) části portfolia do fyzických kovů – zlata, ale ještě lépe stříbra. Druhou rizikovější pojistkou, která není vhodné pro všechny, je podle Dvořáka spekulace na pokles akcií.

Názory na vývoj trhů tedy logicky občas liší. Jisté je jediné, šance vydělat bude daleko obtížnější než loni.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo