Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tři teplé svetry a chmurné vyhlídky

Petr Preclík
Petr Preclík
9. 2. 2010

Nedělními volbami na Ukrajině marast posledních dvou let nekončí. Ačkoli mnohá zahraniční média referují o vítězství Viktora Janukovyče nad Julií Tymošenkovou, zde na Ukrajině ještě nikdo oslavné prapory nevyvěšuje.

Tři teplé svetry a chmurné vyhlídky

Oba kandidáti mezi dvěma koly prezidentských voleb téměř zastavili své kampaně, prý proto, aby ušetřili peníze za následné právní bitvy. A tak zatímco se zvesela oznamuje Janukovyčovo vítězství o tři procenta, svolávají oba týmy právníky na finální bitvu.

Do kabinky každý sám!

Kdybych měl jedním slovem shrnout právě proběhlé volby, asi bych zvolil "procedurální". Tato pečlivost snad vyvěrala z tahanic po prvním kole. Zákon o volbě prezidenta z minulého roku si totiž na několika místech odporuje. Jiné části jsou přinejmenším nejasné. Současná premiérka proto podala hned několik žalob. Soud ale všechny zamítl. A zmatků neubylo.

Julia Tymošenková navíc spustila nechtěnou horskou dráhu, když odvolala šéfa Státní tiskárny Ukrajina, která tiskla volební lístky. Opozice ji hned obvinila, že jich chtěla natisknout o milion víc a tím volby zneplatnit. Počet lístků totiž nesmí převýšit počet voličů o víc než 10 %. Skandál kolem tiskárny zaplatil svou hlavou i ministr vnitra. Toho se sice Tymošenková hned pokusila dosadit do pozice prvního náměstka stejného ministerstva, který úřad vede v nepřítomnosti ministra, to však soud (stejně jako změny ve vedení tiskárny Ukrajina) zatrhl.

Druhou aférou pak odstartovala domněnka, že členové volebních komisí nominovaní premiérkou se v den voleb nedostaví do práce. To by znemožnilo fungování výborů, které k jakémukoli rozhodnutí potřebují účast alespoň dvou třetin svých členů. Janukovyčova Strana Regionů proto ve středu prosadila v parlamentu změnu volebního zákona a potřebu dvoutřetinového kvora prostě zrušila. Když se do práce dostavili byť jen dva členové povětšinou šestnáctičlenné komise, mohli rozhodovat za celý výbor. Nedozírné právní komplikace takového kroku před volbami trápily málokoho.

Vlněné ponožky a tři teplé svetry

Za těchto podmínek jsme pak v neděli navlékli vlněné ponožky a minimálně tři svetry, venku štípal dvacetistupňový mráz - v nevytopených volebních místnostech tomu bylo nejinak - a podobně jako 300 dalších pozorovatelských týmů OBSE se vydali po volebních místnostech. Já byl vyslán na samý sever do městečka Šostka.

K mému překvapení většina volebních místností, navzdory černým scénářům předchozích dní, dodržovala do písmene všechny formality zákona. Občanku prosím, podpis tady a támhle, ozývalo se celou Ukrajinou. Členové komise od sebe před kabinkami roztrhávali dokonce i stařičké manžele, kteří měli dohromady jediné brýle a jedinou hůl. Úzkostlivé bylo i sčítání hlasů. Nejmenší náznak jiné značky než křížku u vybraného kandidáta znamenalo vyřazení lístku. Smůlu měli i zapálenci, kteří jméno nechtěného kandidáta mnohokrát přeškrtali!

Napětí stále nabírá na obrátkách

Bez ohledu na puntičkářský charakter voleb, se ale na řadě míst, zejména na Doněcku, volební komise zatím neshodly na výsledcích. Tu pro nevoli jedněch, tu druhých (každý z kandidátů nominuje polovinu komise). Rozhádané komise tak nemůžou podepsat finální protokol a uzavřít svou práci. Zablokované jsou také oblastní komise a nakonec i ta centrální v Kyjevě. Oznamovat v současnosti vítěze je proto přinejmenším lehkovážné.

Otevírá se tak cesta mnoha nestandardních řešení. Mimo očekávaného napadení výsledků i samotného procesu mluví nejodvážnější verze o vyhlášení stavu národní nouze a rozpuštění parlamentu. Neexistující parlament přece nemůže inaugurovat prezidenta.

Prázdná pokladna, řešení v nedohlednu

Navíc, ani Tymošenková ani Janukovyč nedisponují potřebnou parlamentní většinou nebo dostatečně silnou koalicí k prosazení svých zájmů a předčasné parlamentní volby jsou proto téměř jisté bez ohledu na to, kdo se stane prezidentem. Tříprocentním rozdílem boj o moc na Ukrajině zdaleka nekončí.

Patová situace a osobní nesnášenlivost mezi prezidentem Juščenkem, premiérkou Tymošenkovou a parlamentem, kde nejsilnějším hlasem vládla Janukovyčova Strana Regionů, přitom dlouhodobě znemožňuje jakoukoli politiku.

To vše v situaci, kdy se ekonomika Ukrajiny rozplývá před očima: Mezinárodní měnový fond předpovídá na rok 2010 propad zdejšího HDP o čtrnáct procent. Nejsilněji jsou krizí zasaženy ocelářský a chemický průmysl, hlavní tahouni ukrajinské ekonomiky. Stejný fond navíc minulý měsíc pozastavil platnost půjčky 16 miliard dolarů pro politické roztržky mezi oběma kandidáty.

Ekonomické trápení se neprojevuje pouze na státní makroekonomické úrovni. Bankovní účty milionů Ukrajinců byly zmražené, nezaměstnanost roste a kurz hřivny soustavně padá, čehož si nemůže nevšimnout žádný z procházejících kolem nesčetných směnárniček v kyjevských podchodech. Jeden z ministrů navíc nedávno přiznal, že státní pokladna reálně disponuje cirka půldruhou miliardou hřiven, což představuje přibližně desetinu částky potřebné na důchody, výplaty a chod státních organizací. Budoucnost připravované smlouvy o volném obchodu, případně asociační dohody s EU je tak více než černá.

A stejně jako loni, se všichni, včetně mnohých Evropanů, děsí blížící pravidelné splátky za ruský plyn, vždyť většina ukrajinských vesnic je na plynu životně závislá! Cena této suroviny se navíc v roce 2009 zdvojnásobila a ze slibů prezidenta Juščenka o vyjednání nové smlouvy zbyly jen ty sliby!

Na nového prezidenta proto čeká nelehký úkol: Stabilizovat vnitřní ekonomiku, s pomocí MMF znovunastartovat ekonomický růst a nově vybalancovat vztahy s Ruskem (nabízí plyn) a EU (nabízí dohodu o volném obchodu, případně asociační dohodu). A při tom všem odolat volání mnoha Ukrajinců po vládě pevné ruky, která se podle nich tak osvědčila v sousedním Rusku.

Autor je zvláštním pozorovatelem OBSE

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Petr Preclík

Petr Preclík

Dnes pracuje na českém velvyslanectví v zambijské Lusace, dřív pracoval jako expert při OSN v Ženevě a New Yorku, zúčastnil se volebních pozorovatelských misí na Ukrajině, v Guineji a Pobřeží Slonoviny.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo