Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Maďarsko, nemocný muž Balkánu

Luboš Palata
Luboš Palata
7. 6. 2010

Na konci minulého týdne ho byly opět plné noviny. Maďarsko sem. Maďarsko tam. Země se ale ocitla ve středu dění z úplně jiného důvodu, než by si přál nový maďarský premiér Viktor Orbán. Místo zpráv o velkolepých oslavách nového státního svátku v Budapešti, po celém Maďarsku i na mnoha místech za jeho hranicemi, se na titulních stránkách objevily zprávy o tom, že „Maďarsku velice pravděpodobně hrozí řecký scénář“.

Maďarsko, nemocný muž Balkánu

Orbán musel zuřit. Na oslavách nového „Dne jednoty Maďarů“, svátku, který nechal po uchopení moci bleskově odhlasovat, mu očividně velice záleželo. Proč? Po nabídce státního občanství Maďarům žijícím za maďarskými hranicemi šlo o další symbolický krok směrem k velkému Maďarsku. Právě proto mělo slavit 4. června, v den podpisu Trianonské smlouvy z roku 1920. Smlouvy, která rozdělila maďarský národ a zanechala za hranicemi pokořeného státu třetinu obyvatel, v dnešních poměrech asi 5 miliónů Maďarů.

Maďarsko míří řeckou cestou

Na fotografie rozjuchaných Maďarů ale nezbylo místo. V nabídce tiskových agentur je vytěsnily obrázky směnáren s hrozivě padajícím kurzem forintu. Padaly ale i středoevropské akcie a zatřáslo se dokonce i euro. Za všechno přitom může jediný muž - místopředseda vládnoucího Fidesz Lajos Kosa. Právě jeho výrok, že „Maďarsku velice pravděpodobně hrozí řecký scénář“, totiž poděsil půlku světa.

Když ho Kosa vypouštěl, zřejmě příliš nepřemýšlel. Zvlášť v situaci, kdy se pod tlakem problematického jihu Evropy v čele s Řeckem málem zhroutilo euro. Jeho záměrem nejspíše bylo, jak už to tak v politice bývá, svést další nutná úsporná opatření na své předchůdce, tedy socialisty. Ti museli více než rok plnit tvrdé podmínky Mezinárodního měnového fondu: aby se dostali pod čtyřprocentní deficit státních financí, radikálně seškrtali výdaje rozpočtu. Jinak hrozil státní bankrot. Díky škrtům se však maďarské hospodářství zotavuje daleko pomaleji, než třeba slovenské. Orbánova vláda proto nemá na rozdávání a voliči začínají být netrpěliví.

Padal forint, euro i akcie

Kosův výrok vyvolal takovou paniku, že ho bylo třeba už v pátek dementovat. Mihaly Varga, mocný šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána, musel autoritativně prohlásit: „Předchozí prohlášení o stavu maďarského hospodářství byla přehnaná.“ Varga zároveň přislíbil, že Maďarsko v letošním roce dodrží deficit do výše 3,9 % HDP, jak se zavázala předchozí socialistická vláda. Bohužel to však zřejmě není poslední maďarská „krize“ tohoto druhu. Pozorovatelé už při schvalování Orbánova vládního programu varovali, že je v něm příliš mnoho ekonomických slibů, ale jen velmi málo konkrétních plánů, jak problematický stav maďarských státních financí i ekonomicky jako celku zlepšit.

Řecko by mohlo obsadit Makedonii

Místo ozdravných kroků se Maďarsko zatím dočkalo jen nacionalistických gest, přesně ve stylu, když není chleba, dají se lidu alespoň hry. Díky Bohu, že něco takového nenapadlo vládu v Aténách. Kdyby postupovala Orbánovým stylem i ona, už se dnes pravděpodobně demonstruje u makedonských hranic, či rovnou obsazuje Skopje, nebo se „sjednocuje“ Kypr.

Takže, jak jsem radil už před několika týdny, forint, ani maďarské akcie bych zatím nenakupoval. Alespoň do chvíle, než se ukáže, zda je Viktor Orbán v ekonomickém slova smyslu skutečně tak „nahý“, jak i po prvních dnech své vlády vypadá.

Autor je redaktorem Lidových novin

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo