Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Robert Kiyosaki: Celý svět bankrotuje

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
28. 6. 2010
 6 519

Lidový mudrc pro oblast financí. I tak se mluví o Robertu Kiyosakim. Jeho knihy, hlavně ty ze série „Bohatý táta, chudý táta“, jsou populární po celém světě, odborníci se nad nimi ovšem často pozastavují… To ale Kiyosakimu nevadí. „Moje výnosy jsou nekonečné. Vlastně si tisknu vlastní peníze,“ říká o sobě. Sebevědomí mu rozhodně nechybí.

Robert Kiyosaki: Celý svět bankrotuje

* Často píšete o konspiracích bohatých. Myslíte, že jedna z takovýchto konspirací je i v pozadí aktuální krize?

Zcela jistě. To je přesně ten důvod, proč jsou banky sanovány.

* Krize byla dle vás vyvolána záměrně, aby se bohatství už takto bohatých dále znásobila, hlavně na úkor středních vrstev.

Je to tak. Střední vrstva, alespoň v Americe, dostala těžký úder. Říkám, že Amerika je dnes nejchudší zemí na světě, protože její střední třída je zdecimovaná.

* Amerika je nejchudší zemí? Není to až příliš nadsazené?

Ale vždyť má 700 bilionů nebo kolik dluhu! Neexistuje žádný způsob, jak takovýto dluh splatit. Jde o stovky bilionů dolarů! Prostě není možné dostát těmto závazkům. Ale stejně postupně zbankrotuje celý svět. Lidé, co si spoří v penězích, ať už v dolarech, jenech či eurech, budou zničeni.

* Proč? Bojíte se možné inflace?

Dolar bude devalvovat. V dalších pěti letech Obamova administrativa natiskne, myslím, 1,6 bilionu dolarů ročně. A ještě budou lidem říkat, že si mají spořit - to je přece tak ubohé. Tomu nemůže už nikdo věřit! Prostě, kdo bude spořit, je pošahaný blázen.

* Co tedy s penězi dělat? Kam nyní investovat? Do nemovitostí?

Ne, určitě ne, nemovitosti jsou ještě nebezpečnější. Lidé totiž nejsou finančně dostatečně vzdělaní, aby do nich správně investovali. Proto říkám, že každý by měl investovat nejdříve do svého finančního vzdělání, a teprve potom investovat peníze. Ale kdo chce hned investovat peníze, tomu doporučuji zlato a stříbro, hlavně stříbro. To v současnosti radím i finančně velmi vzdělaným lidem. V dalších pěti až deseti letech to prostě bude tou nejlepší investicí.

* Stříbro je lepší než zlato? Proč?

Poprvé v dějinách je ve světě více zlata než stříbra. Stříbra je nedostatek. Je užíváno v elektronickém průmyslu, v lékařství, a přitom jeho zásoby jsou nyní tak nízké, až z toho mrazí. Je to s ním jako s ropou.

* Vraťme se ke zlatu. Neobáváte se, že trh s ním je dost přifouknutý. Kdekdo dnes mluví o bublině.

Bubliny jsou tu s námi pořád.

* Ale pak by nebyl příliš dobrý nápad zlato kupovat.

Prostě je pořád lepší mít zlato než dolar. Uvedu příklad. Zlato jsem začal nakupovat v roce 1972. Za tu dobu pěkně zdražilo, takže jsem vydělal slušné peníze. Kupovat zlato nyní - právně nyní - je opravdu hloupost, souhlasím, a právě proto doporučuji stříbro. Trhy se prostě pohybují nahoru a dolu, zažívají své růsty a propady, ale i přesto budu mít stále radši zlato či stříbro než kteroukoli z měn.

* Vyhovuje „konspirujícím bohatým", o nichž píšete, současná podoba vzdělávacího systému, kdy se lidé ve školách učí vše možné jen ne to, jak hospodařit s penězi a čím peníze jsou?

Ano. To je přesně to, co označuji za konspiraci bohatých. Jsou to Rockefelleři, kdo má pod kontrolou vzdělávací systém v Americe. Nevím, jak je tomu v České republice, ale v Americe nyní děti či mládež nedostávají na školách potřebné finanční vzdělání. Když v Americe lidé vyjdou ze škol, nic neví. Neví, co s vlastní budoucností, neví, proč do školy chodili.

tyden.cz

* V knize, kterou jste sepsal s Donaldem Trumpem, tvrdíte, že investujete výnosněji než Warren Buffett. Trump je však krizí značně zasažen. To se Buffettovi nestalo.

Já jsem nyní vydělal tolik peněz, že Buffetta stále porážím.

* Jaké jsou vaše výnosy?

Jsou nekonečné. Nemám zainvestované žádné vlastní peníze. Mám nekonečné výnosy, vlastně si tisknu své vlastní peníze.

* Počkejte. Jak tisknete své vlastní peníze?

Zeptejte se mých dvou poradců. (ukazuje na dva muže sedící opodál, pozn. red.).

* Když si tisknete vlastní peníze, proč nejste v žebříčku nejbohatších časopisu Forbes?

Jsem soukromá osoba. Nemusím tam být. Podívejte se: vydělal jsem teď více peněz, než kdykoli předtím. Chcete-li vědět jak, najdete to v Konspiraci mocných. Když si to zkusíte přečíst, pochopíte. Je mi líto lidí, jako jste vy, kteří byli vzděláni ekonomy. Mě ekonomové neučili, mě učí podnikatelé, byznysmeni. To je velký rozdíl. Využívám dluh. Protože dolar, to je teď dluh. Většina mých investic je stoprocentním dluhem. Pokud to nechápete, berte na mě aspoň ohledy. Rozumíte mi?! Můžete se něčemu naučit, nebo se hádat. Zeptejte se mých poradců, Kena a Toma (opět ukazuje na muže sedící opodál, pozn. red.). Ti vám to ozřejmí.

* Jsou to vaše peníze, ptám se vás.

Řekněme, že vlastním tuhle budovu, před níž právě sedíme. Nedal jsem do ní ani korunu, ale vlastním ji.

* Nedal jste nic, dostanete vše?

Prosím vás, poslouchejte mě, nemáte ponětí, o čem mluvím. Jste školák. Učili vás ekonomové, nikoli bohatí lidé. Řeknu vám něco: když chcete porozumět, o čem mluvím, musíte dávat pozor, co říkám. Já neprodávám budovy. Nemám v nich žádné vlastní jmění. Všechno je to na dluh.

* Ještě k tomu tištění vlastních peněz. Pokud vím, peníze dnes tisknou pouze centrální banky. Jaký máte názor na Federální rezervní systém (Fed; americká centrální banka, pozn. red.)?

Je to soukromý kartel. Bankovní kartel.

* Kdo jej tedy vlastní a ovládá?

To nikdo přesně neví. Ale Fed, Mezinárodní měnový fond, Světová banka, to jsou všechno titíž lidé.

* A kdo jsou ti lidé? Vy to nevíte?

No, někdo ze starých rodin Rockefellerů, Rothschildů či Morganů stál u zrodu Fedu. Ale jsou tu jiné rodiny, třeba Warburgové. Není to vůbec transparentní, tudíž skutečně nelze přesně vědět, kdo za tím stojí. Federální rezervní systém ale rozhodně není federální. Nemá ani žádné rezervy. Není to banka. Je to kartel. Něco jako OPEC.

* Dobře, to jsme odbočili. Jak tedy využíváte dluhu, konkrétně?

Znovu opakuji - je třeba nejdříve investovat do finančního vzdělání. Já sám mám asi tři sta milionů dolarů dluhu. Ale to je všechno dobrý dluh - bohatnu díky němu. Většina lidí je ovšem zadlužená, pročež chudnou. Nájemníci v mých nemovitostech, například, za mě splácí úroky z dluhu. Většina lidí ovšem, když si vezme hypotéku, tak splácí i úroky. Já je nesplácím, za mě je platí jiní. To vyžaduje dosti specifické vzdělání. Proto mi v roce 1973 můj „bohatý otec" doporučil, abych šel na kursy podnikání v oblast nemovitostí. Ne kvůli nemovitostem samým, ale kvůli dluhu. Abych se naučil tomu, jak dluh řídit. Většina ekonomů neumí s dluhem nakládat. Uvažují byrokraticky, jako zaměstnanci, ne jako podnikatelé stojící na vlastních nohou. Já nedostávám výplatnici, musím ovšem uřídit dluh. A propady trhu mě nelekají, ty lekají vás. Ve Vietnamu jsem se naučil, že buď zabiju já, nebo někdo jiný zabije mě.

Připraveno ve spolupráci s časopitem Týden (www.tyden.cz)

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (22)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo