Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak ušetřit stovku?

Václav Valášek
Václav Valášek
19. 7. 2010

Doba si zkrátka tento článek žádá. Naše vláda konečně šetří, abychom opět mohli mít v budoucnu za tři. Proč se proto neinspirovat a nezkusit nějakou tu kačku ušetřit i v rozpočtu rodinném, aniž byste museli nějak snižovat svůj zažitý standard? A nebojte se! Nebudu vás nudit tisíckrát omílanými frázemi o nakupování s plným žaludkem, malým košíkem a seznamem položek... Dělám přece finanční poradenství jinak!

Jak ušetřit stovku?

Začnu několika poměrně praktickými radami. V pokračování této série pak ale dojde i na ty alternativní. Finmag je koneckonců alternativní finanční server, tak proč ne.

Stovka první: Poplatky v bance

Protože některé banky stále nemají kalkulaci na „kávu bez lanýžů“, doporučuji trochu se porozhlédnout po okolí. I v Česku existují banky, které vedou svým klientům účty zdarma.Ne zdarma s poplatkem, ani zdarma s hvězdičkou. Při správném používání a respektování jednoduchých pravidel to opravdu může být zdarma s velkým Z.

Pro aktivní uživatele pak zase existují účty, které za nevelký měsíční paušál poskytují všechny potřebné úkony v jedné ceně. Je proto úplně zbytečné, tratit za běžný účet i při každodenním používání více než 100 Kč měsíčně. Jako nástroj k porovnání jednotlivých produktů dobře poslouží tato kalkulačka: http://www.bankovnipoplatky.com/kalkulator.html. Pevně věřím, že jste právě zjistili, kde ušetřit první stovku.

Stovka druhá: Platby za energie

Cena elektřiny je díky konkurenci stlačena hodně nízko. Přesto se vyplatí porovnat ceny na webu energetického regulačního úřadu http://kalkulator.eru.cz/. A co neušetříte za elektřinu, dozajista ušetříte za plyn. Stávající poskytovatelé už totiž zveřejnili ceníky na třetí kvartál roku 2010 a do boje o odběratele navíc právě vyrážejí noví hráči. Nechci napovídat, ale osobně budu letos na plynu šetřit tak nějak Plynule(.cz). Úspora by se mohla pohybovat kolem 10 % z ceny stávající. Další cenné rady, jak se platbám za energie vyhnout, vám pak, pokud se nebojíte všelikých komand, rádi poskytnou také různí černí odběratelé.

Stovka třetí: Mobilní operátoři

Zde už musíte zapojit trochu kreativity a hereckého výkonu. Už jste někdy stávajícímu operátorovi oznámili, že odcházíte? Ne? Pak to při nejbližší příležitosti zkuste! Zahrne vás milodary, slevami, telefony za korunu i pro psa a rybičky.

Jak na to? Vezměte si do ruky dvě až tři poslední vyúčtování od stávajícího operátora. Zavolejte na bezplatné (cílem textu je ušetřit, takže samozřejmě že na bezplatné) infolinky obou hlavních konkurentů. Poplačte si, jak vás váš operátor bere na hůl, nadiktujte průměrný počet odeslaných SMSek, odchozích hovorů a případně dalších služeb a požádejte o nabídku. Z těchto dvou vyberte tu zajímavější a zavolejte svému operátorovi.

I jemu předveďte hereckou etudu.Tentokráto tom, jak se vám ho nechce po létech spokojenosti opouštět, „ i když právě volala nějaká sympatická paní a nabídla vám tak úžasné podmínky...“Ani tady nebudou slzy na obtíž.

Pokud nejste vázáni smlouvou a váš odchod skutečně hrozí, zažijete divy. Pozor! Nenechte si vnutit více volných minut za stávající cenu. Vezměte si stávající minuty za cenu nižší. Zde se dá mnohdy ušetřit více, než je jen stovka, a krom těch pěti minut telefonování nemusíte vlastně udělat vůbec nic.

Stovka čtvrtá: Doprava

Využíváte-li dálkovou hromadnou dopravu, zkuste nějakého alternativního dopravce. Někteří, navzdory svému jménu, nevozí jen studenty. Milovníci drah se mohou zkusit dopídit vhodnějšího typu jízdenky. České dráhy totiž poskytují asi tolik slev a druhů jízdenek, jako je pražců mezi Chebem a Karvinou.

Pokud nepreferujete hromadnou dopravu, můžete využít spolujízdu. Princip je jednoduchý: Řidič si najde platícího spolujezdce, spolujezdec si zase najde levnější a pohodlnější způsob, jak se dostat do cíle. Více na http://www.jizdaspolu.cz/. Bývalý spolužák Zdeněk se ovšem nestyděl kasírovat ani obyčejné stopaře.

V městské dopravě se zpravidla není třeba jízdenkami obtěžovat vůbec. Otrlejší Pražáci vědí, že 160 revizorů na 3,5 milionu přepravených osob denně zkrátka nestačí. Pokud jste smolař a revizora skutečně potkáte, můžete vyzkoušet některý z osvědčených tipů, jak pokutu neobdržet.

Stovka pátá: Jídlo

Jsem milovníkem obložených baget a toastů. Jenže obchodníci si mé slabosti asi všimli, a tak už svého oblíbeného krokodýla nekoupím pod 50 Kč. „Kolik je tak výrobní cena, dvacku?!“ mrmlám si pod vousy od majolky. A hned je tu další prostor pro úsporu.

Dnes si cestou domů koupím čtyři čerstvé celozrnné bagety, pár deka salámu a sýra, lučinu na pomazání, hlávku ledového salátu, rajče nebo papriku. Za pět minut ranní přípravy, s nákupní cenou maximálně stovku ušetřím stovky minimálně dvě.

Další možností, jak ušetřit na jídle, a přitom se cpát ještě více, jsou pravidelné návštěvy rodičů, prarodičů nebo tiskových konferencí. Slavná Holubí letka prý hledá nového vůdce.

Vymetat ale můžete rovněž nejrůznější oslavy. Zváni být nemusíte, pozvěte se sami! Narozeniny, svatby, pohřby, prostě vše, kde je jídlo zajištěno. A aby byl splněn efekt úspory, dary a dárky nezapomeňte tak nějak „zapomenout“!

Šetříte originálně? Podělte se s námi v diskusi!

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Václav Valášek

Václav Valášek

Finančním poradenstvím se zabývá od roku 2006. Začínal v OVB, ve společnosti Partners je od jejího příchodu na trh v roce 2007. Specializuje se na privátní klientelu, je garantem korporátního obchodu pro... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo