Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč nikomu nevadí lichva?

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
26. 10. 2010

Pomalu se blíží Vánoce, nejoblíbenější část roku bank i úvěrových firem. Kdy jindy nalákat klienty na emotivní a nepromyšlené rozhodnutí půjčit si peníze na něco, co vůbec nepotřebují a co si užijí asi tak pět minut pod stromečkem?

Proč nikomu nevadí lichva?

Dnešní komentář ale není o hlouposti průměrného člověka, agresivní reklamě na nevýhodné úvěry, nedostatku informací a zoufalé finanční gramotnosti velké části naší populace. Je o podvádění, manipulaci a možná až kriminálnímu zneužívání neznalosti.

Legální loupežníci

Mluvím totiž o různých lépe či hůře maskovaných lichvářích, kteří neváhají hledat jakoukoliv cestu, jak nalákat lidi v problémech na příslib jednoduché půjčky téměř bez rizika. Vědí totiž, že pokud má někdo problém a peníze nutně potřebuje, nebude moc přemýšlet a podepíše cokoliv.

Nejen smlouvu o úvěru s úrokem padesát i více procent ročně, ale i zástavní smlouvu na svůj dům či byt, doplněný o předkupní právo a věcné břemeno užívání věřitelem. A samozřejmě i rozhodčí doložku, kdy rozhodcem je spřátelená firma nebo člověk, který nemá problém rozhodnout během pár dní a zcela v souladu s rozhodčí žalobou.

Z desetitisíců miliony

Součástí kvalifikačních předpokladů takového rozhodce je také silný žaludek, protože obvykle vedle potvrzení toho, že dlužník má platit, schvaluje také aplikaci mnoha vysokých sankcí.

A nejde jen o vysoké úroky z prodlení, ale zejména o různé podivné pokuty v řádu desítek procent z dlužné jistiny nebo úvěrového rámce. Navíc pokuty, které jsou velmi vágně definované, takže klient ani neví, co vlastně má dělat, aby se pokutě vyhnul.

Kolik z vás by vědělo, jak se vyhnout třeba pokutě ve výši čtyřiceti procent úvěrového rámce za „neinformování o nepříznivé změně“?

Žádné podrobnější vysvětlení totiž nedostanete, nemluvě o tom, že ve smluvních podmínkách musíte velmi pečlivě hledat, abyste seznam sankcí vůbec našli. Na co nejvyšší navýšení dlužné částky pomocí pochybných sankcí, odklepnutých spřáteleným rozhodcem, netrpělivě čeká další kamarádská firma - organizátor nedobrovolných dražeb. Na počátku jste si tak půjčili 150 tisíc korun, ale během pár měsíců bez šance na spravedlivý proces dlužíte 800 tisíc korun a další statisíce činí náklady na rozhodce, exekutora a dražbu - a nemáte šanci protestovat.

Touto podvodnou cestou přijdou o střechu nad hlavou tisíce rodin ročně. Někteří z nich peníze rozházeli za hlouposti - ale mnoho z nich se snažilo řešit těžkou životní situaci a měli pocit, že jsou v pasti. Proč jejich osud nikoho netrápí a lichváři mají volné pole?

Autor je ředitel pro rozvoj a péči o klienty společnosti Partners

Psáno pro Lidové noviny

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (26)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo