Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Byznys roku 2010? Okultismus!

Aleš Tůma
Aleš Tůma
15. 1. 2010

Jak jsem na to přišel? Provozovatel jednoho českého ezoterického serveru (záměrně neuvádím odkaz) v rozhovoru pro časopis Respekt přiznal, že jej jeho činnost velmi dobře živí. Na vlastním webu pak dokonce zveřejnil, co myslel tím dobře, i když ze sebe dříve dělal málem žebráka. Asi předpokládá, že jsou čtenáři natolik naivní, že si to nespočítají.

Byznys roku 2010? Okultismus!

Cituji: "Měsíčně k nám zamíří nějakých 100 000 lidí, z toho zhruba 50 % opakovaně. Pouze necelá 3% z nich se rozhodla pro placené členství." Předplatné stojí měsíčně 100 Kč bez DPH. To máme, pokud lze číslům o návštěvnosti věřit, 1500 platících čtenářů a tedy 150 tisíc měsíčně brutto. I po odečtení nákladů na server, pronájem prostoru na meditace, daní či pojištění z toho pořád může být slušných několik desítek tisíc.

Což je naprosto bezkonkurenční "vývar" za to, že dáte ráno na web pár ezoterických řečiček vycucaných z prstu, nebo dokonce jen odkazů (samozřejmě taky placených) na články jinde.

I sebevíce obskurní teorie tu najde svoje místo – ať už jde o předpovědi konce světa v roce 2012, globální spiknutí, globální spiknutí s účastí mimozemšťanů, směsici všemožných ezoterických nauk atd.

Téměř každou světovou katastrofu autor okamžitě komentuje stylem "vidíte, já vám to říkal!"To platí například pro červnovou záhadnou havárii letadla Air France nad Atlantikem. Prý před leteckými katastrofami varoval úřady ČR (marně). Pozorný čtenář si všimne, že předpověď typu "letadla budou padat" se nutně splní. K nehodám jednoduše občas dochází. Pravda, předpovědi dostatečně obecné, aby se do nic dalo napasovat cokoli, dávají občas i ekonomové...

Netřeba dodávat, že i po katastrofálním zemětřesení na Haiti se na webu okamžitě objevil článek přesně podle této metody "zpětné předpovědi". Autor prý už od neděle cítil "tupé píchání v hlavě" a obával se, že to někde na Zemi "řachne". Pravda, s tou tupostí se asi nemýlí. Příčinou zemětřesení jsou prý nějaké "umělé energie", o pár řádků dál se píše o pohybech měsíce. Čtenáři, vyber si teorii, které chceš věřit...

Věřit je právě to klíčové slovo. Potřeba dát našemu chaotickému světu nějaký řád a smysl je natolik silná, že část lidí je ochotná věřit naprosto čemukoliv.

Aby nevznikla mýlka: obdivuji to, jak provozovatel onoho serveru našel mezeru na trhu a zaplnil ji. Takže: toto je můj poslední článek na Finmagu, zakládám Hnutí Osvícení Vesmírným Nadvědomím. Jedině se mnou najdete tu pravou podstatu bytí a budete se moci převibrovat do vyšší duchovní dimenze. Vstupní poplatek za každý stupeň zasvěcení je 50 tisíc Kč. Pokud na to nemáte, nevadí! Rád vám půjčím. Úroková sazba je pouhých 7,77% měsíčně, což je numerologicky vyladěné pozitivně vibrační číslo.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo