Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Češi a hazard: hloupost, adrenalin a pohádkové zisky!

Vladimír  Švorba
Vladimír Švorba
21. 7. 2010

Můžeme to svést na cizince, můžeme hledat další výmluvy… že to my ne, že nás se to netýká, ale bohužel – týká se nás to. A všech! I kdyby z celkového objemu peněz prosázených v roce 2009 prosázeli cizinci třeba i třetinu nebo polovinu, stále by na nás zbývalo hodně vysoké číslo.

Češi a hazard: hloupost, adrenalin a pohádkové zisky!

Co nás k tomu vede? Vždyť je přece naprosto jasné, že společnosti, které působí v hazardním průmyslu, to mají dobré spočítané. Dopředu vědí, kolik procent ze sázek vyplatí. Co zatemňuje naši mysl, že tak plýtváme? Touha po výhře? Touha po lehce získaných penězích? Adrenalin?

Hazardu přímo do chřtánu

Jak jsme na tom v České republice s hazardem? Pojďme si porovnat, kolik miliard nacpali Češi hazardu do chřtánu za několik posledních let. Jedná se o oficiální čísla ministerstva financí, reálná čísla budou ještě o něco vyšší.

Podrobnější přehled o letech 2002 a 2008 najdete na webu MF zde, statistiku za rok 2009 tady.

Jak se zdá, růst se zastavil. Alespoň na první pohled. Krize tedy přece jen malinko zaúřadovala. Když se ale na vývoj podíváme „kontextuálně“ -porovnáme meziroční změnu množství prosázených peněz s vývojem českého hrubého domácího produktu, dostaneme reálnou informaci o tom, jak „malinko“.

Stagnace byznysu v době hospodářské recese rozhodně není špatným výsledkem. Co by za podobný meziroční vývoj dali v jiných oborech… Třeba ve stavebnictví.

Přistřihnout křídla?

Vlajková loď českého hazardu, společnost Sazka, měla v roce 2009 příjem ze sázek dokonce o 3,8 % vyšší než v roce 2008. Dohromady Sazka přijala na vkladech 8,37 miliardy Kč a na výhrách vyplatila 4,42 miliardy Kč. Rozdíl? Sympatických 3,95 miliardy korun. Čistý zisk po zdanění pak činil 1,25 miliardy. Není to krásný byznys?

Ať už se na to díváme, jak chceme, hazardu se stále daří náramně. A lví podíl na tom mají i čeští zákonodárci (nebo spíš zákononedárci?). Dokáže hazardu přistřihnout křídla nová vláda s Mírou Kalousků coby ministrem financí? Ruce do ohně bych za to rozhodně nedal. A to i přesto, že vláda rozpočtové odpovědnosti by rozhodně měla být i vládou odpovědnosti lidské a morální. Nebo snad chceme mít z České republiky evropské centrum hazardu s nejvyšším počtem heren na obyvatele na světě? Já tedy rozhodně ne.

Jako správný finanční poradce proto od zítřka přidávám do finanční bilance i kolonku sázky. Konkrétní (a pravdivá) čísla budu z klientů určitě páčit heverem. To už ale k zodpovědné práci poradce patří. Přesto doufám, že se u většiny objeví krásná a pravdivá nula. Peníze se přece dají utratit, nebo ještě lépe zhodnotit, mnohem efektivněji, než tím, že je prošustrujete v hazardu.

Autor je finančním poradcem společnosti Partners. Působí v Praze a v okresech Praha-východ a Nymburk.

Kontaktovat ho můžete na telefonním čísle +420 724 689 958.

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Vladimír  Švorba

Vladimír Švorba

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo