Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dopisy on-line

Světlana Rysková
Světlana Rysková
26. 8. 2009

Všimli jste si, jak málo je v Česku poštovních schránek? Oranžová bedýnka na dopisy byla dřív na každém rohu a teď ji najdete málem jen u poštovního úřadu. A za chvilku asi ani tam ne. Česká pošta totiž od května letošního roku nabízí možnost posílat klasické dopisy na papíře přímo z počítače.

Dopisy on-line

DopisOnline

Služba České pošty umožňuje komukoli, tedy soukromé osobě nebo drobnému podnikateli, aby posílal tištěnou korespondenci přímo ze svého počítače. Zkrátka napíšete dopis ve formátu PDF, přidáte adresu dle předepsaného vzoru a pošlete to všechno zabezpečenou elektronickou cestou České poště. Tam dopis vytisknou, vloží do obálky a odešlou. Lze posílat dopisy černobílé i barevné, obyčejné, doporučené i do vlastních rukou. Do DopisuOnline se vejde osm stran formátu A4. Výhody jsou zřejmé: nemusíte nic tisknout, kupovat obálky a známky ani hledat poštovní schránku.

Někomu se může zdát, že v době mailů, sms, facebooků a dalších vymožeností, které umožňují komunikovat psané slovo on-line, je to služba celkem k ničemu. Ale divili byste se, kolik lidí stále posílá dopisy. Nemusí jít jen o hodné vnoučky píšící své babičce. Tištěná korespondence přichází do módy i mezi mladší generací. Možná proto, že slova na papíře jako by měla přece jen větší váhu než ta „virtuální“, která zahlcují sítě po celém světě.

Tištěný dopis má samozřejmě svůj význam nejen v soukromé, ale i v obchodní korespondenci. Reklamní agentury mají například dobře spočítáno, že na některé klienty platí ze všeho nejvíce tištěný dopis s osobním oslovením. Velké firmy v Česku k mailingu používají už nějakou dobu takzvané Hybridní pošty, určené velkým hromadným podavatelům. DopisOnline dává stejnou šanci i drobným podnikatelům a živnostníkům. Ušetří jim to čas i peníze za sekretářku nebo někoho jiného, kdo poštu vyřizuje. Česká pošta jim nabízí i elektronickou podací knihu a sledování zakázek. Za zásilky mohou platit hromadně zpětně.

Zatím za schůdnou cenu

A teď ještě kolik DopisOnline stojí: Samozřejmě poštovné – tedy za běžný dopis 10 Kč, doporučený 25 Kč a psaní do vlastních rukou 32 Kč. Vytištění stojí 1,70 Kč (barevná stránka přijde na 5 Kč), obálka s adresou je za 1,70 Kč. K tomu soukromé osoby a podnikatelé neplátci DPH musejí připočítat 19 %. Když ale uvážíme, že bychom museli kupovat papír a obálku a spotřebovávali toner v tiskárně, tak celková cena od 14,05 Kč není tak vysoká. Otázka ovšem je, jak dlouho vydrží při stálém zdražování služeb České pošty.

Platit za DopisOnline se dá přes Premium SMS, SIPO nebo u podnikatelů na fakturu. Dopisy můžete posílat 24 hodin denně, ale pošta druhý den doručí jen ty zásilky, které byly podány do 16.00.

Jen v Česku

DopisOnline není žádnou novinkou. Ve světě už funguje celá řada serverů (například shinyletter. com, mailaletter.com, l-mail.com nebo pcpostman. biz), které vám umožní korespondovat v tištěné formě s celým světem. Taxy jsou odstupňované podle místa doručení a pohybují se u levnějších variant od 0,99 USD do 1,50 USD. U barevných vícestránkových dopisů to však může být i kolem 6 USD.

I v České republice bylo už před zavedením služby DopisOnline možné posílat korespondenci přes počítač až do poštovní schránky adresáta. Službu zprostředkovávají například servery linaposta.cz nebo e-dopis.com. Ceny jsou ovšem o něco vyšší, než kolik nyní nabízí Česká pošta.

Česká pošta zatím dokáže doručovat dopisy jen na území České republiky, ale podat dopis touto cestou můžete i ze zahraničí. Na informační lince 387 010 315 nám sdělili, že během jednoho či dvou měsíců bude možné psát i do světa. Poštovné bude samozřejmě odpovídat taxám do zahraničí.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo