Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pane eurokomisaři, v čem jedete?

Aleš Tůma
Aleš Tůma
4. 4. 2011

Al-Kájda začala do vodovodů v Bruselu tajně vypouštět LSD. Jinak si nejnovější nápady z Evropské komise nelze vysvětlit.

Pane eurokomisaři, v čem jedete?

Eurokomisař pro dopravu Siim Kallas přišel s ambiciózním plánem na to, jak by měla v roce 2050 v Evropě vypadat doprava. Cílem je dostat auta se spalovacími motory z center měst, výrazně podpořit železniční a lodní dopravu, zavést v letectví nejméně 40% podíl biopaliv a tak dále. Celkem asi čtyřicetibodový seznam.

Pšenice z Měsíce

Nic proti ekologii, dýchat na Václavském náměstí výfukové plyny z magistrály nechce nikdo. Ovšem v situaci, kdy nikdo neví, co bude za pět let, nebo dokonce za rok, jsou velkolepé vize na desítky let dopředu skutečně úsměvné. Trochu jako předpovědi ze starých ábíček o tom, jak v roce 2000 budou sovětské robotické kombajny sklízet obilí na Měsíci.

Mimochodem, ambiciózními plány nešetří ani prezident Obama. Vyhlásil cíl snížit do deseti let závislost na zahraniční ropě o třetinu. Asi mu uniklo, že stejný plán už měl prezident Carter. A nejspíš i půlka prezidentů před ním a po něm.

Dohnat a předehnat

(Euro)byrokraté mají plná ústa konkurenceschopnosti, znalostní ekonomiky a tak dále, ale jaksi jim uniká, že oni sami jsou pro konkurenceschopnost tou největší brzdou. Idea prostoru bez hranic pro svobodný pohyb lidí, zboží, myšlenek i peněz, pokud skutečně byla v kořenech EU a nešlo jen o marketingový slogan, už je dávno zapomenutá. Teď nás čekají jen nové pětiletky (či padesátiletky).

Prý je třeba větší koordinace hospodářských politik, aby se neprohlubovala krize eura. Zřejmě si dekádu po zavedení společné měny Brusel uvědomil, že eurozóna skutečně není tím, čemu ekonomové říkají „optimální měnová zóna“, a že měnová politika dělaná na míru Německu asi nebyla to pravé ořechové pro Irsko nebo Španělsko.

Ovšem pokud někdo věří, že nové RVHP je cesta k prosperitě, asi si také loknul té obohacené vody z bruselského vodovodu. Tak jako čeští eurofilové, kteří stále dokola opakují, že přece nemůžeme trhat partu, jsme součástí Evropy a kdesi cosi. Čtyři nohy dobrééé, dvě nohy špatnééééé...

P. S.: Tento komentář byl napsán v programu OpenOffice Writer, jehož slovník pro kontrolu pravopisu nezná slovo eurokomisař. Nabízí místo něj opravu na „eurokomunista“. Jak případné...

P. P. S.: Narážky na drogy nejsou bezdůvodné. V evropském parlamentu byly už před pár lety nalezeny významné stopy kokainu. Jak by asi dopadla inspekce v českém parlamentu?

Kolik kilogramů kokainu si můžou naši europoslanci koupit za svůj roční plat?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo