Předplatit časopis Finmag

Od buřtguláše do bodu G: kavárna z autobusové zastávky dělá milionové obraty

Jana Šulistová
Jana Šulistová
9. 12. 2024
 69 766
Podnikavé Česko

„Je nás hodně a mě baví krmit smečku,“ říká Kateřina Ferbyová. Vařit, péct i hospodařit ji učila rodina. Když je doma devět děcek, jinak to ani nejde. Dnes sedmadvacetiletá podnikatelka napájí a krmí zákazníky Café Zastávka, kavárny z autobusové zastávky v rodné vsi. A postřehy ze života drobné podnikatelky jí baští i davy na LinkedIn, kde se dostala do top 10 českých autorů.

Od buřtguláše do bodu G: kavárna z autobusové zastávky dělá milionové obraty
Kateřina Ferbyová provozuje známou kavárnu na autobusové zastávce v Pasohlávkách. / Zdroj: Café Zastávka
Další fotky
v galerii (6)

Otec Kateřiny Ferbyové je zemědělec, maminka šéfuje penzionu a kromě Kateřiny mají dalších osm dětí. „Maminka nás měla v kuchyni a nechala nás pomáhat,“ vzpomíná podnikatelka. „Buřtguláš jsem zvládla uvařit už ve třinácti. Bylo třeba sytit davy, takže jsme pekli perníky, rychlé koláče na plech a kynuté pečivo. Byla jsem hrdá, že to tak brzy umím! Ale žádná drahá francouzská cukrařina u nás neprobíhala.“

Kavárnu chtěla mít už od čtrnácti let. Ve třiadvaceti sice ještě studovala, ale už se cítila na podnikání připravená. V rodných Pasohlávkách se jí líbil prostor u autobusové zastávky, který nikdo dlouho nechtěl, a okolní park. „Měla jsem připravený koncept podniku. Jen jsem ho musela našroubovat na zdejší prostor,“ směje se. 

„Studium jsem stopla, neviděla jsem v něm další benefity, ale co jsem se za tři roky naučila, se mi hodí pro jednání s hygienou a dalšími kontrolami,“ oceňuje výhody bakalářského vzdělání v oboru chemie a technologie potravin.

Jiné vzdělání jí ovšem chybí. Nebo jí – chybí úřadu. Umí sice vykouzlit kulinářské skvosty, ale „hostinská činnost“ je řemeslná živnost a k jejímu provozování je potřeba prokázat odbornost, třeba výučním listem. Proto musela Kateřina pro Café Zastávka najít garanta.

Šprtka s logickým myšlením

Kromě toho, že byla zvyklá vařit a péct ve velkém, v početné rodině se naučila hospodařit s penězi. Když chtěl některý z devíti sourozenců nějaký nadstandard, musel si na něj vydělat. Kapesné do třetí třídy činilo pět korun měsíčně, později mezi deseti až dvaceti, většina spolužáků mívala desetkrát tolik. 

„Narodila jsem se jako sedmá, takže už jsem měla staršími sourozenci prošlapané cestičky. Myslím, že jsme se všichni docela povedli,“ oceňuje rodičovskou výchovu. „Vliv na mě mělo i tátovo podnikání, i když je spíš zapálený, než že by myslel vyloženě byznysově. Navíc hodně pracoval, byli jsme doma spíš s maminkou.“

Kateřina Ferbyová (27)

Kateřina FerbyováCafé Zastávka

Rodačka z Pasohlávek maturovala na Biskupském gymnáziu v Brně, vystudovala chemii a technologii potravin na Mendelově univerzitě tamtéž. Je sedmou z devíti sourozenců. K jejím koníčkům patří sport, procházky a horská turistika, miluje divadlo, koncerty vážné hudby, puzzle a dobré jídlo a pití.

Samu sebe úspěšná kavárnice popisuje jako matfyzáckou šprtku, kterou baví logické myšlení. Možná proto si dokázala vypočítat, jak nějaký čas kloubit podnikání i studium a také jak zvládat sezonní provoz podniku, kde se dá sedět jen venku. V chladných měsících je prodejní doba kratší a provozovatelka po zavíračce přechází se stánkem Dědečkův svařák na brněnské vánoční trhy.

V lednu a únoru má volno, ale musí platit nájem i platební terminál. Ostatně Ferbyová je velkou zastánkyní platby kartou. Pro podnik, kde se točí třeba patnáctitisícová tržba denně, není 500 korun měsíčně i se dvěma měsíci bez příjmu moc. Navíc je to bezpečnější, pro zákazníky pohodlnější a z hlediska daní poctivější, vypočítává.

Podnikání při studiu bylo jednodušší, u daní mohla uplatnit slevu na studenta. Rodiče jí do začátku půjčili padesát tisíc korun, v zimní pauze chodila na brigádu, ale letos si konečně během sezony na volné dva měsíce vydělala. „Letošní obrat kavárny byl kolem dvou milionů za sezonu. Ještě to nemám spočítané, protože mě čekají vánoční trhy, od kterých čekám další zisk,“ předpokládá Ferbyová.

Zatím vyhořely jen zásuvky

Hektické tempo energické kavárnice by spoustu lidí položilo po týdnu, ale jí přije normální. „Nejsem sice ADHD, ale i tak mám vrtuli v zadku, prostě takový extrovertní typ, který neustále potřebuje něco tvořit. Až poslední dobou jsem se naučila aspoň občas nic nedělat,“ vysvětluje podnikatelka.

Kavárenský „bod G“

Nejvyšší možné ziskovosti dosáhnete ve chvíli, kdy je výroba na maximu, stíháte zboží efektivně prodat a obsloužíte poptávku s minimálním počtem personálu. Jenže tenhle vyvážený stav, který Ferbyová vtipně nazývá podnikatelský bod G, nikdy nevydrží dlouho. Personál je v určitou chvíli opravdu vyčerpaný. Pokud zákazníků přibývá, se stávajícím počtem lidí je nelze obsloužit rychle a efektivně.

„Přeroste to přes hlavu a neobsloužení zákazníci se mění v nespokojené,“ píše Ferbyová na LI. Pak vás čeká zvětšení podniku, nábor dalšího personálu, ale ziskovost může klesnout, protože náklady se zpravidla zvětšují více než obrat. Narazili jste na strop a musíte přemýšlet, co dál.

Jedna z jejích hlášek na síti zní: „Největší výhodou podnikatele je, že si může vybrat, kterých 80 až 100 hodin týdně bude pracovat.“ Ale navzdory nadsázce je z každého slova cítit láska ke gastru. Její popis podnikání v kavárně sice zájemcům strhává romantické růžové brýle, ale nebere jim chuť to přes všechna úskalí zkusit.

Sláva autobusové zastávky, kde Ferbyová provozuje kavárnu, díky LinkedInu dávno překročila hranice kraje. Každou chvíli se zastaví někdo z opačného konce republiky, s nímž se doposud znali jen ze sociálních sítí. Zastávka je o dva měsíce starší než její nynější provozovatelka, obě jsou ročník 1997. Budova je zkolaudovaná zvláštní postkomunistickou kličkou, že v ní lze provozovat gastro, pokud to příslušný kontrolní orgán schválí.

„Hygiena mi kavárnu schválila, tak jsem byla v klidu, ale vůbec jsem neřešila takové věci, jako jsou třeba rozvody elektřiny,“ přiznává kavárnice. Dvě zásuvky, posléze s třetí dodatečnou, jsou totiž na osm přístrojů s velkým příkonem proklatě málo. Není divu, že letos uprostřed nejvypjatější sezony vyhořely. „Plno věcí pro vás není překážka, protože je prostě nevíte a učíte se za chodu,“ směje se Ferbyová.

Její kavárna nemá klasické zaměstnance. Stoprocentně dívčí čtyřčlenný personál, o jehož pohodu se vzorně stará, pracuje na dohodu o provedení práce. Všechny služby včetně účetní jsou externí, stroje na výrobu kávy servisuje pražírna Rebelbean.

I v Pasohlávkách je problém se sháněním řemeslníků: „V 23 letech jsem neměla žádnou síť, ale praxí jsem ji vybudovala. Když bylo potřeba, napsala jsem poptávku na obecní stránky, případně zasáhl táta. Začátky byly trochu výzva s tátou na telefonu, ale říkala jsem si, že není potřeba všechno znát, ale stačí umět zavolat o pomoc. Já jsem navíc technický tragéd, na počítači používám jen základní věci. Že bych třeba sestříhala video, je pro mě nepředstavitelné,“ přiznává akční žena alespoň nějakou slabinu.

Dobré zkušenosti s lidmi

Za pochodu se provozovatelka kavárny učila zacházet i s byrokracií. Podnik otevírala krátce poté, co se vrátila z dvouletého pobytu v Kanadě.

„Bylo to pěkně hnusné období, tak jsem si říkala, že když jsem zvládla Kanadu, zvládnu cokoli,“ vzpomíná. „Navíc nikdy nepřemýšlím, proč by něco nemělo jít, spíš hledám cestu, jak to udělat. Zašla jsem za rodiči, aby mi poradili. Řekli, že musím napsat záměr, tak jsem ho napsala, poslala na městskou radu a čekala. Pak jsem navštívila živnostenský odbor a tam mě skvěle navigovali, co dalšího ještě musím udělat.“

„Mám lidi ráda a mám s nimi dobrou zkušenost, ale samozřejmě i tady se dá narazit na negaci,“ reaguje na otázku, zda dobrý průběh jednání s úřady neplyne ze srdečnější povahy Moravanů. „Taky se tu setkávám s pomluvou, že si při beneficích, které u kavárny pořádám, mastím kapsu na postižených dětech, ale nevidím důvod pátrat po tom, kdo to šíří, a za*írat si tím osobní prostor.“

Umění reagovat

Café Zastávka začínalo za covidu, kdy všichni měli okénka na výdej. I tato zatím jediná kavárna v Pasohlávkách je vlastně pořád okénko. Dovnitř, kam se vejde jen jedna židle, se chodí jenom objednávat. 

„Jsme zkrátka závislí na počasí, ale u nás obecně prší málo, letos ještě míň, takže nezastřešené sezení venku nevadí. Dvakrát jsem sice koupila altán, jenže se neosvědčil, je tu příliš větrno. Ale i za deště lidi přišli, buď jim postavím židličky do zastávky, nebo si kupují kávu s sebou. Není to jen věc šikovnosti, spíš záleží na umění reagovat na nastalou situaci,“ usmívá se podnikatelka.

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie… Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

Jednou z takových situací je zdražení ve chvíli, kdy vzrostou ceny vstupů. „Když zdražuji, nekoukám na to jen jako na plošnou úpravu ceníku. Jakože ke všemu přirazím pětikačku. Je potřeba koukat i na to, kolik se které položky prodá. Pokud už jsem ve fázi, že balancuju cenovou hranu, může hrát rozhodující roli, jaký produkt půjde nahoru, a kde cenu ponechám pro zachování míru se zákazníkem,“ uvažuje Ferbyová.

V ceně totiž nejsou jen viditelné a skryté náklady a marže, musí tam být i prostor pro rozvoj firmy. Jinak si majitel často ukrajuje z vlastního talíře.

Sítě mají moc

Povědomí o jejím podnikání výrazně pomohly rozšířit sociální sítě. „Na LinkedIn jsem docela bažant, přihlásila jsem se na něj v roce 2021 a psala sporadicky,“ vzpomíná Ferbyová. „Myslela jsem si, že nemám tvořivé střevo, navíc ze slohovek jsem měla trojky. Ale hodně jsem četla a pravopis mám v oku, i když standard pořád ještě občas píšu s ‚t‘ na konci,“ dodává se smíchem.

Máma má firmu: Jak uspět a nevyhořet

Co by ženám pomohlo, aby mohly podnikat svobodně, sebevědomě a úspěšně? Na setkání věnovaném ženskému podnikání vás čeká inspirativní vystoupení Andrey Bohačíkové z organizace Marter, zasvěcená diskuze kariérové poradkyně Lucie Václavkové, socioložky Lenky Simerské a dalších o tom, jak se vyvarovat nejčastějších chyb, kde hledat podporu a jak nevyhořet. Přijďte se seznámit s ženami, které řeší podobné otázky jako vy, a užít si vzájemnou podporu.

Kdy: 23. 1. 2025, 14:00 - 18:00 
Kde: Alma Praha, konferenční sál

Vstup zdarma. Stačí se registrovat.

Chci se registrovat!

Aktivnější začala být v listopadu 2023, na jaře našla svoji formu a pak její profil nabral grády. Psaní bere jako součást práce, ze začátku jím každý den strávila dvě až tři hodiny, teď už o něco méně. „Podle Faviconu jsem byla několikrát v top 10 linkedinových autorů v Česku, ale moc to nesleduju, žebříčky se mění,“ říká skromně.

„Každopádně mi to hodně pomáhá se zviditelněním, první o mě napsal CzechCrunch, kam mě pak pozvali jako spíkra. Jak už se člověk dostane mezi podnikatele, jako je Tomáš Čupr nebo Erika Eliášová, octne se v podporující komunitě,“ pochvaluje si.

Podnikatelka za sebou má čtyři podobné akce a další ji čekají, některé nabídky dokonce odmítla. „Je s tím hodně práce a přípravy, které nikdo nezaplatí, ale v rámci propagace je to dobrý,“ pochvaluje si.

Podnikání a rodina

S blížící se třicítkou je pro kavárnici velkým tématem a prioritou rodina: „Dnešní rozhodnutí dělám s vidinou, co bude za dva roky, kdy bych už ráda měla děti. Proto nemám v úmyslu otevírat další podnik, i když by se to nabízelo,“ říká Ferbyová. 

„Nechci být rozlítaná podnikatelka, která má nefunkční všechno, vrazí dítě chůvě a pořád jen buduje. Ale také si neumím představit, že se svou povahou půjdu na full time k dítěti,“ přiznává. „Chtěla bych mít Zastávku i dítě, ale věnovat se mu. Potřebuju si vyvinout produkt, který budu moci škálovat. Jakmile totiž s růstem narazíte na strop, je to průšvih.“

Café Zastávka
Café Zastávka
Další obrázky v galerii (6)

Ferbyová přemýšlí o mentoringu mladých podnikatelů a její příspěvky na profesní síti by už teď na čtivou brožurku stačily. Ostatně psát začala proto, že jí na české podnikatelské scéně chybělo něco pro malé podnikatele:Nikdo nám neříká, jak se nad tím dá uvažovat. I když jsem chodila na podnikatelské semináře pro studenty (čti nadějné, ale chudé), 85 procent bylo o mega podnikatelích, co vidlema přehazujou miliony. Dvacetiletému děcku to prostě nic moc neřekne, i když má vizi.“

Zdá se, že vize Kateřině Ferbyové vychází, a lze předpokládat, že si ji spousta začínajících podnikatelů vezme za vzor. Pokud ovšem budou mít tolik potřebný zápal, odolnost a příslovečnou „vrtuli v zadku“.

Máte snad tip na podobně zajímavý či neotřelý byznysový příběh? Pošlete nám ho a my se na něj rádi podíváme!

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Budou startupy motorem české ekonomiky?

Když je byznys rodu ženského… čtěte v novém Finmagu

Podnikatelek a manažerek přibývá. Jenže pomalu. Na vině jsou stále předsudky. To potvrzují i ženy, jež se na špici světového byznysu přece jen prodraly.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

BYZNYS JE VĚDA

Julia Sveet je šéfkou obří společnosti Accenture, ale o spolupráci s někdejšími kolegy - muži stále nevypráví ráda. • Ana Botín zase roky musela dokazovat, že v čele banky Santander není jen kvůli svému původu. • A Mary Barra? Předsudků okusila sama tolik, až v sídle General Motors rozjela projekt, který pomáhá ženám prosadit se v IT.

BYZNYS JE HRA

Když jste vědkyně a přihlásíte se do akcelerátoru pro začínající podnikatele, musíte mít fakt hodně kuráže. Aspoň jako Kateřina Komrsková. • Do smělé hry se pustila také Šárka Hayna Fuchsová, dnes řídí Volvo Czech Republic. • A kdo musí mít odvahy na rozdávání? Každý startupista, který to nezabalí po prvním nezdaru.

Ohodnoťte článek

-
38
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jana Šulistová

Jana Šulistová

Původní profesí výtvarnice a sociální pracovnice se do médií dostala přes poradnu v časopise Ty&Já (Mladá Fronta). Prošla řadou vydavatelství (Hachette Filipacchi, Sanoma, Bauer Media, Burda) a pozic... Více

Související témata

byznysgastronomieJihomoravský krajlinkedinpodnikáníPodnikavé Českosociální sítě

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Když je byznys rodu ženského… čtěte v novém Finmagu

Koupit nejnovější číslo