Za 140 let se vlastně tolik nezměnilo. Co se dočtete v novém Finmagu?
V novém tištěném Finmagu najdete velký speciál ke směrnici NIS2. Ale jako tradičně i zajímavé podnikatelské příběhy. Na ty, které dělí 140 let, ale jinak si jsou hodně podobné, vás v editorialu naláká šéfredaktorka Irena Jirků.

Bylo mu devětadvacet, když si Jan Nepomuk Langhans v roce 1880 otevřel v pražské Vodičkově ulici fotografický ateliér.
Takhle napsáno, jeví se to jednoduše, ale pro mladého muže muselo být tohle rozhodnutí převratné. Jen si to představme. Byl založením venkovan, vždyť vyrůstal v početné rodině správce zemědělského statku v Nových Dvorech na Kutnohorsku. A i když se posléze mohl na pražské technice vzdělávat v potravinářské chemii, na venkov se vrátil a následující čtyři roky provozoval fotografický ateliér v Jindřichově Hradci.
Proč se pak rozhodl všeho nechat, zvednout kotvy? Musel vědět, že prosadit se proti mnohem větší konkurenci v Praze nebude snadné. Nebylo, ale ten venkovan byl urputný a nápaditý, takže v roce 1907 už jeho podnik čítal na 20 zaměstnanců a měl filiálky v Jindřichově Hradci, Českých Budějovicích, Hradci Králové či v Náchodě.
Určitě také nebylo snadné, když se Ondřej Kuchař v roce 2022 pustil do stavby nové pekárny v pražských Nuslích. Se svým kamarádem a obchodním partnerem Jakubem Štefečkem ji nazval Zrno zrnko a vsadil v časech postcovidových, při zdražování energií i vrcholící inflaci na řemeslný chleba, tedy drahou rukodělnou práci a kvalitní suroviny.
Bláznivý nápad? Tak se to trochu jevilo, zvláště když si uvědomíme, že Kuchař se Štefečkem předcházejících dvacet let budovali jazykovou školu James Cook Languages, až z ní udělali největší českou agenturu v oblasti firemního vzdělávání. A když školu prodali a dali se na pečení chleba, měli sice kapitál, ovšem museli překonávat nejen nedůvěru dodavatelů technologií, ale vůbec se popasovat se všeobecným „oborovým povýšenectvím“.
Ano, byli v téhle profesi za laiky, ale kreativní a zarputilé, a tak dnes provozují kromě nuselské pekárny i 10 kaváren či bister Zrno zrnko a zásobují řemeslným pečivem restaurace či hotely po celé Praze.
Mezi těmi dvěma příběhy je přes 140 let. A vlastně se tolik nezměnilo, což mi přijde úlevné, radostné.
Zaujali jsme vás? Pokračujte...
Ve zdravém těle… a tak dále. Nový Finmag o propojení sportu a byznysu
Škola je prostě byznys. Nový Finmag vás o tomto propojení přesvědčí
Kaláb, Pasta Oner, Jungrová… Jak jsme vybírali obálku nového Finmagu?
Nový Finmag právě na stáncích. Podnikatelské příběhy i speciál k NIS2
V čase, kdy se se zdá, že nic už není tím, co bývalo, neztrácejí optimismus. Chuť vymýšlet a podnikat by mohli rozdávat. Příběhy, které určitě stojí za to znát.
BYZNYS JE UMĚNÍ
Jan Nepomuk Langhans byl mladý a nezkušený venkovan, brzy ale vybudoval největší fotografický ateliér v Praze. • Ondřej Kuchař vedl největší jazykovou školu, dnes spoluvlastní pekárnu Zrno zrnko a 10 kaváren a bister v Praze. • Podnikatelské příběhy dělí 140 let, mají ale mnohé společné.
BYZNYS JE TAKY VĚDA
Žijeme v nové éře (kyber) bezpečnosti. • Jak se ubránit útokům hackerů? • Proč jsou malé firmy nejzranitelnější? • A jak se směrnice NIS2 zapíše do české legislativy i do podnikání tisíců firem?
Související témata
Související články
Nejčtenější články
Aktuální číslo časopisu

Nový Finmag právě na stáncích. Podnikatelské příběhy i speciál k NIS2