Koření a bylinky Vitana: Skryté poklady pro vaše zdraví i chuťové buňky

Bylinky jsou duší české kuchyně – dodávají pokrmům nezaměnitelnou chuť i vůni. Zatímco klasiky jako petržel, majoránka či bazalka kralují už po generace, jiné si získávají oblibu díky aktuálním gastronomickým trendům. Jak správně kombinovat bylinky pro různé světové kuchyně a jak je pěstovat či skladovat, aby si uchovaly svou chuť a aroma co nejdéle? Inspirujte se tipy od Vitany, experta na koření a bylinky, která spojila své síly se známou propagátorkou bylinek Kateřinou Winterovou.
Zlatá česká klasika
V Česku se nejčastěji pěstují a používají bylinky, které jsou blízké našemu vkusu a tradičním receptům. Mezi nejoblíbenější patří listová petržel, která je skvělá do polévek, omáček a pomazánek. Majoránka, jež je nenahraditelná v bramborácích nebo zabijačkových pochoutkách a bazalka, ideální pro těstoviny a rajčatové omáčky. Pažitka zase výborně dochutí pomazánky nebo saláty. Do voňavých čajů a osvěžujících letních nápojů pak nesmí chybět máta a meduňka.
Novinky na talíři i v zahrádkách
Trendy v bylinkách se neustále vyvíjejí a na českých zahradách i balkonech se objevují nové druhy. Koriandr, který u nás dříve nebýval běžný, si díky oblibě asijské kuchyně našel cestu nejen do restaurací, ale i do domácího pěstování. „Koriandr je skvělým příkladem byliny, kterou jsme se v Česku „naučili“ používat i pěstovat,“ říká Kateřina Winterová, herečka, spisovatelka a propagátorka bylinek. Velkým hitem jsou také jedlé květy, jako je lichořeřišnice. Nejen krásná, ale i léčivá s výraznou chutí. Roste také zájem o netradiční odrůdy bazalek, například citronovou, skořicovou či vanilkovou, a milovníci sladkých chutí si oblíbili čokoládovou mátu, která skvěle doplní dezerty.
Skutečně české?
Některé bylinky jsme si natolik osvojili, že si už ani neuvědomujeme jejich cizokrajný původ. S rostoucím zájmem o mezinárodní kuchyni se stále více zabydlují i v našich domácnostech. Bazalka, oregano a tymián jsou neodmyslitelnou součástí středomořských pokrmů, jako jsou pizza nebo těstoviny. Koriandr, máta a citronová tráva zase dodávají svěžest thajským jídlům a marinádám. Tymián a rozmarýn tvoří základ provensálské kuchyně a skvěle ladí s pečeným masem i zeleninou. Estragon a kopr jsou tradiční slovanskou dvojicí ideální do studených polévek a chlebových placek. A milovníci indických chutí se neobejdou bez kurkumy, zázvoru a římského kmínu, které jsou základem každého správného kari.
Bylinky (znovu)objevené
Jak se do našich kuchyní dostávají nová jídla, některé tradiční pokrmy ustupují do pozadí – a s nimi i bylinky, které dříve patřily k běžné výbavě každé české domácnosti. Přestože se dnes některé druhy používají méně, jejich jedinečná chuť a vůně by neměla být zapomenuta. „Pro mě je to jednoznačně kerblík třebule nebo kopr. Kerblík dnes mnoho lidí nezná, přesto se u nás od středověku běžně pěstoval na bylinkových záhoncích. Svým vzhledem připomíná petrželku či koriandr a má jemnou chuť s tóny petržele a anýzu. Rozhodně stojí za vyzkoušení,“ říká Kateřina Winterová. Další opomíjenou bylinkou je kopr. Zatímco pro někoho je nepostradatelnou ingrediencí, jiní se jeho výrazné chuti vyhýbají. Přesto neodmyslitelně patří k tradičním slovanským jídlům a stojí za to mu dát šanci.
Sušit, nebo nechat čerstvé?
Rozdíl mezi sušenými a čerstvými bylinkami spočívá hlavně v intenzitě chuti. Některé bylinky, jako kerblík nebo kopr, vyniknou především čerstvé, jiné svou sílu ukážou spíše v sušené podobě (například majoránka, rozmarýn a bobkový list). Sušené bylinky se hodí na dlouhé vaření (vývar, guláš nebo pečené maso), ale i na čaje a výluhy, protože mají koncentrovanější aroma, a proto je třeba je dávkovat opatrně. Čerstvé bylinky jsou vhodné do pokrmů, které plánujete vařit méně než 45 minut. Ať už jde o tradiční nebo méně známé bylinky, důležité je nejen jejich správné využití, ale i uchování, aby si co nejdéle zachovaly svou chuť a vůni. Čerstvé bylinky by měly mít sytě zelené, pevné listy. Pokud jsou zvadlé nebo hnědé, nejsou už v nejlepší kondici a jejich chuť nebude tak výrazná. U sušených je důležité, aby si zachovaly barvu a aroma, jinak ztrácejí na kvalitě. „V dnešní době máme, díky nabídce v obchodech, možnost používat některé bylinky čerstvé po celý rok. Ne všechny jsou však takto dostupné. Proto jsme rádi, že můžeme nabízet jejich sušené varianty, které si zachovávají intenzivní aroma i chuť a lze je snadno využít při vaření v kteroukoli roční dobu,“ říká Zuzana Jirsová, produktová manažerka značky Vitana.
Najděte bylinkám suché a tmavé místo
Aby si bylinky co nejdéle uchovaly svou chuť a vůni, je klíčové je správně skladovat. Ideální jsou skleněné nebo kovové dózy, které je chrání před vlhkostí a nežádoucími pachy. Dobrou alternativou jsou také papírové sáčky, které umožní bylinkám doschnout, pokud nebyly dokonale usušené. Vždy je důležité nádobu nebo sáček pečlivě uzavřít, aby si bylinky zachovaly své aroma. „Všechny naše bylinky balíme do znovu uzavíratelných sáčků, které pomáhají uchovat jejich svěžest a výrazné aroma co nejdéle,“ vysvětluje Zuzana Jirsová, produktová manažerka značky Vitana. Bylinky je nejlepší skladovat na suchém, tmavém místě při pokojové teplotě. Tak zůstanou dlouho svěží a plné chuti.
Vitana aneb stoletá kvalita bylinek
Mezi tradiční výrobce kvalitních bylinek na českém trhu patří značka Vitana, která už více než 100 let přináší českým domácnostem kvalitní potraviny a koření. Jejich bylinky jsou pěstovány s důrazem na čerstvost a kvalitu, což zajišťuje zachování jak jejich chuti, tak léčivých účinků. V nabídce najdeme širokou škálu bylinek, jako je tymián, rozmarýn, šalvěj a mnoho dalších.
„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“
Nový Finmag právě na stáncích. Podnikatelské příběhy i speciál k NIS2
V čase, kdy se se zdá, že nic už není tím, co bývalo, neztrácejí optimismus. Chuť vymýšlet a podnikat by mohli rozdávat. Příběhy, které určitě stojí za to znát.
BYZNYS JE UMĚNÍ
Jan Nepomuk Langhans byl mladý a nezkušený venkovan, brzy ale vybudoval největší fotografický ateliér v Praze. • Ondřej Kuchař vedl největší jazykovou školu, dnes spoluvlastní pekárnu Zrno zrnko a 10 kaváren a bister v Praze. • Podnikatelské příběhy dělí 140 let, mají ale mnohé společné.
BYZNYS JE TAKY VĚDA
Žijeme v nové éře (kyber) bezpečnosti. • Jak se ubránit útokům hackerů? • Proč jsou malé firmy nejzranitelnější? • A jak se směrnice NIS2 zapíše do české legislativy i do podnikání tisíců firem?
Nejčtenější články
Aktuální číslo časopisu

Nový Finmag právě na stáncích. Podnikatelské příběhy i speciál k NIS2