Předplatit časopis Finmag

Theranos, auto z Návratu do budoucnosti a další. Víte, jak vám lhali?

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
4. 5. 2024
kvíz

Někdo vám řekne, že bez lhaní se byznys dělat nedá. Aspoň ne velký. Někdo se k úspěchu prolhal. A někomu lhaní (nakonec) nepomohlo. A právě na velké lháře, které nakonec jejich lhaní dostihlo, jsme se zaměřili v našem kvízu.

Theranos, auto z Návratu do budoucnosti a další. Víte, jak vám lhali?
Pozor! Lhaní může váš byznos nebezpečně přiblížit katastrofě (ilustrační obrázek) / Zdroj: Pleska / Midjourney

Největší vynález Tomáše Alvy Edisona, říká jeden filmový dokument, byl Tomáš Alva Edison. A to se ten chlap podepsal pod dva tisíce patentů včetně fonografu, kinematografu a žárovky. K té se ještě dostaneme. Usilovně totiž pracoval na svém veřejném obrazu génia, čaroděje z Menlo Parku, který ve svých laboratořích dokáže vyrobit cokoli. Vyrobil vynálezce-celebritu. To ale ještě neznamená, že mu všichni všechno zbaštili. Na to přece jenom byli Američani trochu pragmatičtí. Zejména ti, co měli peníze.

Žárovka je vynález, jehož význam pro světovou produkci a bohatství asi neumíme dobře docenit. Bez ní by těžko jely fabriky v nepřetržitém třísměnném provozu. A kolik znalostí si lidé nacpali do hlav jen díky umělému osvětlení. Její vývoj ale trval roky. Svítit to umělo, ale chvilku, než shořelo žhavicí vlákno. Hledání materiálu, který by žárovce zaručil rozumně dlouhou životnost, bylo drahé. A tak Edison hledal investory. A prášil při tom, až se hory zelenaly. Že už je věc prakticky hotová, že chýbaju milimetre.

Ono se to tak dělávalo, dělá a dělat se to bude. Ve startupové kultuře se tomu říká fake it, till you make it. Tak dlouho předstírej, že už to máš, dokud to opravdu nebudeš mít. Investoři taky počítají s tím, že je zakladatelé tahají za fusekli, a snaží se odhadnout, jak daleko asi je ta fáze, kdy bude opravdu hotovo. A jestli vůbec. Ale Edison to fakt přeháněl. Že má hotovo, hlásil v novinách rok před tím, než se to opravdu stalo, a nemohl při tom tušit, jak dlouho mu hledání ještě bude trvat. Pořádal zmanipulované předváděčky. Uplácel novináře. Čtyři roky lhaní!

A pak to do sebe zapadlo. A při vědomí toho, co všechno elektrické světlo lidem dalo, se člověku nechce do nějakého příkrého souzení. Byl Edison podvodník? I když se mu nakonec povedlo věc dotáhnout? No byl, ale buďme rádi, že tohle nemusíme pískat. Na zemi si to s investory jistě nějak vyříkali, a jestli přišel do nebíčka, nebo do peklíčka, s tím stejně nic nenaděláme.

Pak je tu ale spousta těch, kterým se nikdy nepovede slibovanou věc dodat. Možná měli smůlu, možná se mýlili. A někteří hráli od začátku levou. V našem kvízu se podíváme na největší lháře ze světa, okořeníme si to trochou české současnosti. Možná vám bude chybět Ponzi a Madoff – úplně jsme se podvodům s investicemi a letadlům nevyhýbali, ale to jsme vybrali jen pár případů ne tak notoricky známých. Soustředili jsme se víc na ty lidi a firmy, kde se lhalo přímo o produktu. 

Tak se ukažte!

1/9
Přístroj provede stovky testů, diagnózu máte za minutku – a stačí kapka krve. Šéfová Theranosu, který to ordinacím nabízel, byla hvězda, s obdivem o ní psal i Wall Street Journal. Jmenuje se…
Elizabeth Holmes na Fortune Global ForumZdroj: Stuart Isett/Fortune Global Forum. CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

ENRONfarmaceutický průmyslkvízPfizerpodvodúčetní podvodyVolkswagen

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo