Předplatit časopis Finmag

Jak založit startup na pevných základech? S mentory Start-Up Now!

PR článek
PR článek
6. 5. 2024

Úspěšný startup potřebuje silný byznys plán, finanční zdroje i umění přesvědčit partnery a investory. Se vším vám pomohou špičkoví mentoři SIC v programu Start-Up Now! Středočeské inovační centrum hradí mentoring ze 100 %. Kterým startupům už pomohlo a jak? Vysvětluje Business Innovation Manager Benedikt Fischer.

Jak založit startup na pevných základech? S mentory Start-Up Now!
Benedikt Fischer, průvodce programem Start-Up Now! / Zdroj: SIC

Když budu chtít založit vlastní firmu, jak mi Start-Up Now! pomůže?

Dostaneš k ruce mentora, který má za sebou řadu úspěšných projektů se startupy i velké zkušenosti z vlastního podnikání. Představíš mu svůj podnikatelský záměr a získáš od něho podrobnou zpětnou vazbu. Po 15 hodinách mentoringu budeš mít v ruce základní strategickou přípravu (Lean Canvas a byznys plán) a budeš umět svůj záměr profesionálně prezentovat před budoucími obchodními partnery či investory. Navíc si odneseš cenné tipy, kde a jak získat pro rozjezd svého startupu finance.

Programem ti prošlo za poslední rok 25 projektů. Podle čeho je tvůj tým vybral? 

Zakládáme si na jednoduchosti, takže na začátku stačí, když vystihneš svůj záměr do jednoho odstavce a zašleš nám ho přes www.startupnow.cz. Brzy se ti ozveme. A rád bych dodal, že už v této fázi přistupujeme k tvému nápadu jako k obchodnímu tajemství.

Jsme veřejná inovační agentura a podporujeme zejména lidi, kteří mají ambici proměnit své nápady v úspěšné inovace, které zlepšují svět kolem nás. Proto je naším kritériem to, jestli máš ambici vytvořit ze svého nápadu vlastní inovativní produkt nebo službu. Nemusí to být něco úplně nového, ale tvůj byznys by měl přinášet i jinou hodnotu než jen generování zisku. A samozřejmě je fajn, když máš v dané oblasti už nějaké zkušenosti nebo vzdělání.

Start-Up Now! je pro ty, kteří teprve chtějí založit vlastní firmu. Musí ji založit ve Středočeském kraji?

V SIC se staráme o to, aby se zajímavé inovativní startupy v inovačním ekosystému Středočeského kraje množily. Ale budeme po tobě chtít jen to, abys založení firmy ve středních Čechách zvážil.

Zdroj: SIC

Které inovativní projekty ve Start-Up Now! tebe osobně inspirují?

Naši mentoři pomohli založit startup OnTapper, který uvedl na trh nové výčepní zařízení fungující bez plynu. Moc se mi líbí, že tento startup mění tradiční způsob čepování nápojů pomocí produktu, který je eco-friendly, protože čepování se obejde bez plynových nádob a plastového pytle. Velký potenciál pro skvěle fungující firmu má podle mě třeba projekt My Local Package, který nakupuje kvalitní výrobky výhradně ze Středočeského kraje a vytváří z nich originální firemní dárky. Jejich dárkové krabičky už využilo třeba Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR pro své mezinárodní akce. Tento startupový projekt mě inspiruje svým inovativním business modelem, který je jednoduchý, škálovatelný a generuje hodnotu na všech stranách. Firmy většinou tlačí cenu výrobců dolů, aby si přidaly vlastní velké marže, My Local Package jim ale dává 100 %. Nadějné projekty máme i v oblasti hi-tech inovací, jako je výroba vložek do bot pomocí 3D skenování.

Založ a rozjeď startup bez zbytečných chyb!  

Co je ve Start-up Now! pro podnikavé lidi nejlákavější?

Jak ukazuje příklad firmy OnTapper, můžeš se s ním rychle dostat do stavu, kdy svůj startup bezpečně založíš. Díky zkušenostem našich mentorů se vyhneš zbytečným chybám a přitom kompletně celý mentoring hradíme my! Jak jsem říkal, SIC je veřejná agentura, která vnímá investici do začínajících podnikatelů jako investici do silného inovačního ekosystému v regionu a ve finále tak do kvality života v něm. Chceme proto jen tvoji skvělou práci na vlastním projektu a nabízíme ti mimořádně schopné pomocníky.

Čím jsou mentoři mimořádní?

Mají za sebou bohaté kariéry ve velkých mezinárodních společnostech, zkušenosti z vlastního podnikání či investic a současně už jako mentoři pomohli řadě startupů k úspěchu. Jsou připraveni ti trpělivě naslouchat, odborně poradit a mají chuť své zkušenosti předat. Dobře si totiž pamatují, jaké byly jejich vlastní začátky.

Jedním z nich je Aleš Holan, který s tuzemskou společností Shell prošel celou cestu z třípokojového bytu až po globalizovanou pobočku firmy s obratem přes 50 miliard korun. Jak často se ti stane, že máš někdejšího člena představenstva velké automobilové firmy na 15 hodin jen pro sebe?

Pokud založím ve Start-Up Now! svoji firmu a budu potřebovat další mentoring, může mi SIC ještě pomoci?

Určitě. Zmíněný startup OnTapper už vstoupil do našeho navazujícího programu Startup Accelerator. Ten nabízí až 120 hodin mentoringu, ve kterých můžeš vytvořit silnou business strategii, první MVP a získat první zákazníky. Můžeš v něm dostat i finanční injekci až 300 000 Kč a zároveň oslnit investory na závěrečném Pitch Day.

V SIC rádi pracujeme se startupy dlouhodobě, podporujeme je mentoringem, financemi i cíleným propojením s investory a obchodními partnery v celé řadě programů. Startupům pomáháme vyrůst v úspěšné firmy, která expandují na nové vyšší trhy v Česku i zahraničí.

Zdroj: SIC

Benedikte, nedávno jsi rozjel vlastní podnikání. Co ses v něm naučil?

Zjistil jsem, že potřebuješ podnikat nejen pro peníze, ale i pro to, že ti tvůj projekt dává smysl. To je důležitá součást tvého motoru na cestu, která někdy může být i vyčerpávající. Rozjíždím startup, který se zabývá preventivním uchováváním spermií. Není to nová myšlenka, ale abych dokázal svoje řešení přenést do evropské legislativy, potřebuji out of the box myšlení, vytrvalost a hodně proaktivní přístup. To znamená vyhledávat lidi, kteří mohou mému řešení pomoci. Z každé schůzky mi vypadne nový kontakt, nová rada nebo nový nápad, jak se posunout dál. Tah na branku je důležitý. A současně mi pomáhá nadhled, protože nejde o život. I kdyby můj startup neuspěl, dodává mi sílu vědomí, kolik kompetencí při rozjezdu podnikání získávám.

Ve svém podnikání aplikuji metodu „srdce na dlani“ – mluvím narovinu, protože v začátcích projektu můžu druhé straně často nabídnout jen důvěru a vděčnost. Vážím si času lidí, kteří se se mnou potkají v oblasti, které se věnují celou kariéru, zatímco já třeba jen rok. Tuhle vděčnost se snažím dát najevo a přistupovat k rozhovorům s pokorou, která se mi vyplácí.

Benedikt Fischer

Začínal ve Škoda Auto v oddělení Sales. V jednadvaceti si založil IČO a odstartoval podnikání jako Sales Consultant rezidenčního prodeje. V SIC rozjel 30 projektů mezi inovativními firmami, experty a výzkumnými centry a vede program pro začínající podnikatele Start-Up Now! Rozjíždí také vlastní startup.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo