Předplatit časopis Finmag

Národní centrum Stavebnictví 4.0, Sdružení pro výstavbu silnic a Svaz podnikatelů ve stavebnictví společně představily na Maker Faire stavebnictví

Protext
Protext
13. 5. 2024
Tiskové zprávy
Národní centrum Stavebnictví 4.0, Sdružení pro výstavbu silnic a Svaz podnikatelů ve stavebnictví společně představily na Maker Faire stavebnictví
Zdroj: Protext

Praha 13. května 2024 (PROTEXT) - O víkendu se v Praze konal festival novodobých kutilů, inovátorů a tvůrců Maker Faire. Hlavním cílem bylo představit různé aspekty stavebnictví, od tradičních řemesel až po moderní technologie, a zároveň ukázat, jak je stavebnictví spjato s naším každodenním životem a vytváří svět kolem nás. Společně se nám podařilo připravit program zahrnující 7 workshopů a přednášek.

Stavitelství je zábavou pro všechny a dokáže zaujmout napříč generacemi

Jak naprojektovat dům?

Jedním z hlavních prvků programu byly interaktivní a edukativní workshopy, které se zaměřovaly na praktické dovednosti v oblasti stavebnictví.

Mezi nejzajímavější patřil workshop "Dům pro každého" od nakladatelství PIPASIK, který na základě principů modulárního stavitelství dětem umožnil projektovat a stavět vlastní domy. Děti se naučily základy projektování, musely si rozmyslet kolik obyvatel bude v domě bydlet a kolik pater budou stavět. Pracovaly s půdorysem a teprve potom, co měly vyřešeny všechny místnosti a vyřízené stavební povolení, mohly si domy postavit. Zažít projektování pomohl stavař Matouš Fejfar ze Školy projektování a celým wokrshopem prováděly autorky workshopu architektky Zuzana Šuleková a Jitka Musilová a doplňují: „Jsme moc rády, že se do workshopu zapojili nejen děti ale i jejich rodiče a mohli si tak proces tvorby zažít společně“ .

„Účastníci workshopu zažili, jaké je to být na den architektem a projektantem. Čím jiným začít, než vlastním návrhem domu. Díky této zkušenosti si vyzkoušeli, že za každým centimetrem návrhu je nějaká myšlenka. Cíl zažít a přiblížit studentům praxi se tak rozhodně povedl," Matouš Fejfar, ředitel Školy projektování.

Čeští studenti staví školu v Zambii

Další zajímavou aktivitou byla výroba nepálených cihel, která byla prezentována v rámci projektu "Stavíme školu v Zambii". Studenti FSv ČVUT představili inovativní přístup k výrobě cihel, který kombinuje tradiční postupy s moderními technologiemi. Tyto cihly jsou stabilizovány cementem a nabízejí větší pevnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům a termitům. O ukázku nepálených cihel se postarali cihlaři z HELUZ, která jako jediná v ČR nepálené cihly vyrábí.

Výstava soutěžních návrhů stavebního hacakthonu Dostupné bydlení

Na stánku NCS 4.0 jsme vystavili všech 6 návrhů dostupného bydlení od univerzitních týmů, které soutěžily na stavebním hackathonu v dubnu tohoto roku. Za tým FSv ČVUT představila koncept studentka Rebeka Uhlárová. Tento tým získal cenu Ministerstva pro místní rozvoj za Koncept dostupného bydlení.

Jak se staví střecha?

Svaz podnikatelů ve stavebnictví uspořádal v rámci Maker Faire workshop Stavíme sedlovou střechu. Děti si během něj vyzkoušely práci tesaře a klempíře pod vedením profi mentora řemesel Michala Baláže. „Stavebnictví bylo součástí Maker Faire poprvé loni a jsem rád, že jsme i letos mohli předvést ukázky našeho oboru. S workshopem jsme měli opět úspěch. Děti bavilo pracovat se dřevem a nástroji, které používají profesionálové a ke kterým se tedy běžně nedostanou,“ říká Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví, a doplňuje: „Náš Svaz se snaží dlouhodobě podpořit zájem o práci ve stavebnictví. Je to atraktivní a perspektivní obor, který do budoucna přináší široké možnosti uplatnění.“

Je těžké ovládat bagr?

Potřebujete alespoň trochu zručnosti, pozornosti a dávku soustředění. Zda to zvládnou, si mohly návštěvníci vyzkoušet na tréninkovém simulátoru společnosti STRABAG. Součástí workshopu byla aktivita pro menší děti – stavebnice ze slámek –, na které si děti mohly rovněž vyzkoušet svoji zručnost a také fantazii.

Postav si svůj most

Se Sdružením pro výstavbu silnic si děti sestavily “Veselé mosty”, modely mostních konstrukcí, které napodobují skutečné mosty. Vybrat si mohly ze 14 modelů typově odlišných mostních konstrukcí, které věrně napodobují reálné mosty včetně jejich základního statického působení.

„Výstavba dopravní infrastruktury nabrala v posledních letech velké tempo. Jsme rádi, že můžeme mladým lidem naši práci přiblížit,“ sdělil Ing. Petr Svoboda, jednatel Sdružení pro výstavbu silnic.

Společně se nám podařilo poskytnout návštěvníkům inspirující zážitek, ale také podporovat a rozvíjet zájem o stavební obory a technologie v České republice.

„Maker Faire nebyla jen o zábavě, ale také o vzdělání a inovacích v oblasti stavebnictví. Jsme rádi, že jsme mohli představit širokou škálu aktivit a podpořit zájem o obor stavebnictví, “ uvedl Radoslav Sovják, ředitel Národního centra Stavebnictví 4.0

Foto k použití: zde

Web: ncs40.cz

Instagram: Instagram.com/born2build40

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo