Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Petr Preclík

Petr Preclík
Kontaktujte autora

Dnes pracuje na českém velvyslanectví v zambijské Lusace, dřív pracoval jako expert při OSN v Ženevě a New Yorku, zúčastnil se volebních pozorovatelských misí na Ukrajině, v Guineji a Pobřeží Slonoviny. Zajímají ho humanitární a rozvojová témata, otázky odzbrojení a mezinárodní spolupráce.

Nápady za bilion. V Zimbabwe není spoleh na nic – kromě lidského důvtipu
 26 365

Nápady za bilion. V Zimbabwe není spoleh na nic – kromě lidského důvtipu

Nové číslo Finmagu je vysázené, čteme, korigujeme, leštíme. A než to doděláme, dovolte ještě jedno ohlédnutí za číslem minulým. Petr Preclík píše o zemi, kde mají inflaci v miliardách procent, sucho, selhávající infrastrukturu, hlad. Ale nějak si musí poradit...

1. 8. 2020
Sýrie: Zlý muž je prostě zlý muž

Sýrie: Zlý muž je prostě zlý muž

Arabské jaro, nejrůznější barevné a květinové revoluce, válka v Libyi či současné protesty proti Putinovi. Média si ráda zgustnou na černobílém podání střetů mezi opozicí a represivní vládou a tento svůj obraz do nekonečna rozvíjejí navzdory všem indikátorům, že situace není tak jednoduchá.

16. 3. 2012
Dožijeme se smrti papírových novin?

Dožijeme se smrti papírových novin?

Tištěné noviny se dnes prý nehodí ani únoscům na vystřihování písmenek do žádostí o výkupné, ani turistům do vlhkých bot. Počet výtisků klesá, náklady rostou, výdělek z reklamy je v USA nejnižší za posledních šedesát let.

12. 3. 2012
Rozvojová pomoc: Bezedný hrnec

Rozvojová pomoc: Bezedný hrnec

Tsunami, zemětřesení, záplavy, hladomor či právě skončená občanská válka vzedmou vlnu lidské solidarity – lidé přinášejí dary do humanitárních středisek, posílají dárcovské smsky, pořádají benefiční koncerty. Co se ale stane, když tato vlna opadne?

16. 2. 2012
Afriko, kuř! Hon na africké kuřáky

Afriko, kuř! Hon na africké kuřáky

Počet kuřáků v Evropě za třicet let klesl o 15 procent, cigarety jsou drahé, možnosti reklamy omezené, výstrahy proti kouření všude. Pro tabákový průmysl nastal čas hledat nové trhy a Afrika se zdá být vhodným kandidátem.

30. 1. 2012

Další skvělí autoři

Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Masarykově univerzitě v Brně (MU), kde si rovněž doplnila... Více

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

Je hlavní makroekonomický stratég ČSOB. Působil jako poradce prezidenta Václava Havla a v letech 2004–2005... Více

Irena Jirků

Irena Jirků

Šéfredaktorka Finmagu. Vystudovala historii a bohemistiku, vsadila na novinařinu. Začínala jako reportérka... Více

Adéla Vopěnková

Adéla Vopěnková

Někdejší šéfredaktorka papírového Finmagu. Jako novinářka se věnuje byznysu, zejména rodinným firmám... Více

Bílá kůže – základ životního štěstí?
 7 408

Bílá kůže – základ životního štěstí?

Jsem moc bílá, říká si právě kdekterá Evropanka a míří do solária, případně na zimní dovolenou do některé z exotických destinací. Jsem moc tmavá, říká si ve stejnou dobu kdekterá Afričanka či Indka a vyrazí do místního kiosku pro zesvětlující krém. Nic naplat, bílá je celosvětově sexy.

24. 1. 2012
Budou se Afrikou zase prohánět cisterny s DDT?

Budou se Afrikou zase prohánět cisterny s DDT?

Při zmínce o DDT se většině z nás vybaví dokumentární obrázky z USA 50. let minulého století. Cisterny jezdí po ulicích a vše stříkají mohutnými dávkami nové chemikálie. Děti tancují pod toxickou sprchou a svět doufá v úplné vymýcení malárie a dalších nemocí přenášených hmyzem. A pak si vzpomeneme, že DDT zakázali.

28. 6. 2011
Idi Amin: Řezník z Kampaly a poslední skotský král
 8 640

Idi Amin: Řezník z Kampaly a poslední skotský král

Rád se nechával oslovovat „Jeho Veličenstvo doživotní prezident, polní maršál al Hadži doktor Idi Amin, pán všeho tvorstva na souši i ve vodě, dobyvatel Britského impéria v celé Africe a především v Ugandě“. Jiní mu ale říkali stručněji: „Řezník z Kampaly“. Přesně před čtyřiceti lety, 2. února 1971, se stal prezidentem.

2. 2. 2011
Jižní Súdán: Nový stát, staré problémy

Jižní Súdán: Nový stát, staré problémy

Referendum v Jižním Súdánu skončilo očekávanou výhrou zastánců samostatnosti. Jak ale tato událost ovlivní dynamiku v regionu? Jako vždy se první skloňuje ropa.

17. 1. 2011
Malárie: Zabiják lidí i ekonomického růstu

Malárie: Zabiják lidí i ekonomického růstu

Po více než padesáti letech se na stůl vrací myšlenka na vymýcení malárie. Světová zdravotnická organizace si na tento úkol troufá již v příštích pěti letech. Stačí jí prý jediné: šest miliard dolarů ročně.

29. 12. 2010
Obchod se smrtí zažívá zlaté časy. I bez Viktora Buta

Obchod se smrtí zažívá zlaté časy. I bez Viktora Buta

Když thajská policie zatkla Viktora Buta, ruského překupníka se zbraněmi, jehož příběh inspiroval světoznámý film Obchodník se smrtí, začala se média předhánět, kdo tohoto „zlosyna jak z bondovky“ vymaluje v černějších barvách. But měl válku nejenže podporovat, on ji měl přímo způsobovat!

20. 12. 2010
Afrika slaví! A láká investory

Afrika slaví! A láká investory

Sedmnáct z padesátky států Afriky letos slaví půlstoletí své existence. Televize vysílají narozeninové spoty, billboardy přejí kolemjdoucím šťastnou padesátku a Senegal pro jistotu rovnou odhalil padesátimetrové sousoší oslavující novou éru kontinentu.

15. 11. 2010
Potravinová krize: Za hranice "W"

Potravinová krize: Za hranice "W"

Na potravinovou krizi se ve stínu krize ekonomické trochu zapomíná, ovšem tato krize v mnoha zemích nemá dna pouze dvě, má jich mnohem víc. Počet hladovějících sice meziročně klesl o téměř sto milionů, stále se však drží vysoko nad úrovní roku 2007, kdy potravinová krize začala. Současně začíná lítý boj o levnou zemědělskou půdu v Asii a v Africe. Jen loni jí státy jako Čína, Jižní Korea nebo Katar nakoupily přes 45 milionů hektarů, téměř šestinásobek rozlohy Česka.

25. 10. 2010
Muž ze Západu, ředitel zeměkoule!

Muž ze Západu, ředitel zeměkoule!

Spor, který na konci minulého měsíce rozpoutala zpráva polského Institutu pro mezinárodní vztahy o zastoupení diplomatů jednotlivých zemí v Delegacích Evropské unie po světě, hoří dodnes a samotná Evropská komise jen přilívá olej do ohně. Těsně před spuštěním Evropské služby pro vnější činnost se totiž stále jasněji ukazují stereotypy v diplomatických návycích starého kontinentu: velká většina ambasadorů jsou muži ze západní Evropy, rození ředitelé zeměkoule.

12. 10. 2010
Napospas globálním problémům

Napospas globálním problémům

Miléniové cíle, nejambicióznější rozvojový plán od druhé světové války, právě vstoupil do poslední třetiny. Rozvojové cíle milénia však trpí mnoha neduhy: globální statistiky jsou zavádějící, bohaté státy nechtějí dávat a ty chudé se nechtějí měnit.

1. 10. 2010
WikiLeaks: Lakmus investigativní žurnalistiky

WikiLeaks: Lakmus investigativní žurnalistiky

Zveřejnění desítek tisíc stran tajných vojenských dokumentů z Afghánistánu udělalo z WikiLeaks pojem a z jejího šéfa osobu podezřelou ze znásilnění. Spekuluje se, zda nejde jen o pokus odstranit nepříjemnou osobu. Očekávat se ale dají i pokusy zbavit se WikiLeaks legálně, soudní cestou. Vzniká tak médium, které v nekonečných soudních setkáních otestuje a pomůže definovat, co investigativní žurnalistika ještě může a co už ne.

26. 9. 2010
Kontraktoři: Neviditelná armáda!
 11 272

Kontraktoři: Neviditelná armáda!

V Afghánistánu dnes působí sto padesát tisíc mezinárodních vojáků. Jenže spolu s nimi tu slouží ještě jedna armáda. Armáda soukromých bezpečnostních firem, jejíž úkoly zahrnují vše, co oficiálním vojákům nevoní: od úklidu latrín po výslech zajatců. A jejíž výplaty jdou do miliard dolarů.

21. 8. 2010
Africká nákupní horečka

Africká nákupní horečka

Za nákupy se dnes jezdí kdekam. A zvláště o prázdninách. Pro haute couture do Milána či Paříže, za značkovým oblečením se létá s prázdnými kufry do New Yorku, diamanty se nejlépe shání v Rotterdamu, elektronika v Jižní Koreji. Proč ale nevybočit ze zažitých destinací a nepřivézt si tentokrát něco nového? Západní Afrika takových novinek nabízí hned několik!

7. 8. 2010
Běloch mezi guinejskými urnami

Běloch mezi guinejskými urnami

Informace o volbách v africké Guinei se do českých médií nedostaly, země je to příliš malá, chudá, složitá a nepřehledná. Tamní volební proces přitom trpí snad všemi neduhy, které se objevují u voleb v chudých rozvojových zemích: Volební systém je příliš složitý a nákladný, jednotliví kandidáti nejsou ochotni přiznat porážku a ohánějí se kalašnikovy, vše je navíc neuvěřitelně pomalé, nedůvěryhodné a snadno zmanipulovatelné. A právě proto by se o volbách v Guinei psát mělo…

14. 7. 2010
Unijní pokrytectví: Bez cel, bez kvót, bez banánů!

Unijní pokrytectví: Bez cel, bez kvót, bez banánů!

Ambiciózní program Evropské unie na podporu rozvoje nejméně rozvinutých zemí světa nazvaný „Cokoli kromě zbraní“ (EBA) letos oslaví deset let od svého formálního navržení Evropskou komisí. Jak už napovídá název, projekt umožňuje dovážet zboží z chudých zemí do států unie bez cla a kvót. Zakázán je jen dovoz zbraní a munice - kdyby to tak platilo i obráceně. Ačkoli ho mnozí vítali jako originální cestu z bludného kruhu chudoby, ani po osmi letech fungování program nepřináší žádné přesvědčivé výsledky. Proč?

9. 6. 2010
Afghánské opium: nová plíseň, nové trendy, staré problémy

Afghánské opium: nová plíseň, nové trendy, staré problémy

Afghánistán nadále produkuje na devadesát procent světového opia. Již brzy se k němu přidá i hašiš. Přesto by mohlo být hůř. Nemohou za to však ani politikové, ani vojáci, ale neviditelná ruka trhu: Zatímco opium ztrácí na ceně, cena pšenice roste. Přes pozitivní výsledky ale Afghánistán stále zůstává drogovým rájem.

26. 5. 2010
1/2