Předplatit časopis Finmag

Michal Hron

Michal Hron
Kontaktujte autora
Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel do Finmagu z týdeníku Euro, předtím vedl sdruženou domácí redakci Hospodářských novin, Aktuálně.cz a iHNed.cz a působil jako editor zpravodajství na portálech iDnes.cz a Novinky.cz.
Kniha jízd je přežitek, jen zatěžuje, spílají firmy vládě. Nabízejí vlastní řešeníbyrokracie
 13 531

Kniha jízd je přežitek, jen zatěžuje, spílají firmy vládě. Nabízejí vlastní řešení

Vedení detailní evidence knihy jízd je nadbytečné a pro firmy administrativně velmi náročné. Pokud nebudou muset striktně rozlišovat pracovní a soukromé cesty, podnikatelům to výrazně sníží byrokratickou zátěž, tvrdí ve svém nejnovějším návrhu Hospodářská komora. Jde o jednu ze 411 dílčích změn vedoucích ke snížení nadměrné administrativní zátěže podnikatelů.

10. 10. 2023
Dá sa, nedá sa, dá sa Pražákům? Tak to neexistuje, říká vinař z rodu ValihrachůPodnikavé Česko
 10 631

Dá sa, nedá sa, dá sa Pražákům? Tak to neexistuje, říká vinař z rodu Valihrachů

Obec Krumvíř na Břeclavsku je spojena se slavným vinařským rodem Valihrachů. Vedle zdejšího rodáka a trojnásobného vinaře roku Josefa tu ovšem rozvíjí svůj byznys i jiná větev Valihrachů – bratři Antonín a Vít Valihrachovi. Jdou ale vlastní cestou. „Nechtěli jsme, aby si lidi mysleli, že chceme těžit z jména našeho strýce, které je známější,“ vysvětluje v rozhovoru pro Finmag.cz jedna z tváří místního Vinařství Pod Kumstátem Antonín Valihrach.

9. 10. 2023
Slovensko jako nové Rusko? Vydělat na tom můžeme mynewsletter
 40 898

Slovensko jako nové Rusko? Vydělat na tom můžeme my

Dnešní Finmag newsletter nabídne pohled k našim nejbližším sousedům. Na to, jak je paměť národa krátká a vratká. A jak na tom může Česko – byť jen dočasně – docela dobře vydělat.

8. 10. 2023
Pozor, konec mimořádných odpisů se blíží. Autosalony se chystají na náporodpisy
 25 869

Pozor, konec mimořádných odpisů se blíží. Autosalony se chystají na nápor

Mimořádné daňové odpisy hmotného majetku s rokem 2023 končí. Kdo tak například plánuje pořídit nové firemní auto, měl by si pospíšit. Pro zanesení hmotného majetku do účetnictví ve zrychleném režimu zbývají už jen tři měsíce. Autosalony už očekávají nápor.

4. 10. 2023
Zrušit, nechat, nebo najít nový model? Koncesionářské poplatky očima expertůanketa
 14 177

Zrušit, nechat, nebo najít nový model? Koncesionářské poplatky očima expertů

Stát chystá v rámci takzvané velké mediální novely rozsáhlé změny v platbách koncesionářských poplatků. Na jedné straně vyhověl námitkám podnikatelů a opouští povinnost platit koncesionářské poplatky z každého přijímače v provozu, na straně druhé zavádí povinné odvody jen na základě počtu zaměstnanců. Je ale taková úprava pro firmy férová? Zeptali jsme se expertů.

22. 9. 2023

Další skvělí autoři

Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul... Více

Martina Fojtů

Martina Fojtů

Martina Fojtů vystudovala žurnalistiku, germanistiku a marketing. Začínala jako sportovní novinářka,... Více

Klára Samková

Klára Samková

Vzděláním právničkastudovala na právnických fakultách pražské i brněnské univerzity, absolvovala řadu... Více

Bez přípravy nikam nelez. Jak narazit i po 20 letech praxenewsletter
 6 093

Bez přípravy nikam nelez. Jak narazit i po 20 letech praxe

Je to už víc než dvacet let, co se motám v novinářských kruzích. Začínal jsem při studiích na VUT v Brně u psaní recenzí na tehdy supermoderní véčkové telefony, pokračoval na Mobil.cz ve své rodné Praze a na povětšinou zpravodajských pozicích postupně prošel téměř všemi největšími mediálními domy v Česku. Považuju se tak za profíka. Jak malicherné tvrzení...

17. 9. 2023
Z nezaměstnaných podnikateli. Recept, který funguje, ukazují studiestudie
 10 095

Z nezaměstnaných podnikateli. Recept, který funguje, ukazují studie

Podnikatelem se člověk nemusí stát jen z touhy po vlastním byznysu, ale i vlastní potřeby. Ukazují to dlouhodobé studie, podle kterých se nezaměstnaným daří uspět i skrze vlastní živnost. „Samostatná výdělečná činnost jim nabídla možnost, jak být svým pánem a dělat to, co je baví a podle svého,“ říká Ondřej Dvouletý z podnikohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze.

15. 9. 2023
Oškubal vás za covidu stát? Máte právo na odškodnění, zvrátil rozhodnutí soudpodnikání

Oškubal vás za covidu stát? Máte právo na odškodnění, zvrátil rozhodnutí soud

Nejvyšší soud otevřel cestu k náhradě škody za krizová opatření v době covidu. Podnikatelé, kterých se takzvané lockdowny a další zákazy činnosti přímo dotkly, prý mají jasně dané právo na náhradu škody. NS tím zvrátil předchozí rozhodnutí soudů nižších instancí, které naopak uvedly, že nárok na náhradu škody není bezpodmíněčný, jak tvrdila žalující strana.

13. 9. 2023
Covid i házení klacků pod nohy. Majitel hospody U Štěpána o vynucené pauze
 96 039

Covid i házení klacků pod nohy. Majitel hospody U Štěpána o vynucené pauze

Štěpán Ruda se svou ženou patří k nejvýraznějším tvářím české gastronomie. Kousek od západočeské Sušice provozují už řadu let hospůdku U Štěpána, kterou proslavila hlavně účast v televizním pořadu Ano, šéfe! Loni však překvapivě oznámili, že končí. „Neviděl jsem na své práci už vůbec nic pozitivního,“ vysvětluje dnes Ruda vynucenou pauzu pro magazín Reportér.

24. 8. 2023
Nejhorší rok za 15 let. Letošek je horší než covid, stěžují si české firmy

Nejhorší rok za 15 let. Letošek je horší než covid, stěžují si české firmy

Rok 2023 je pro podnikání nejhorší za posledních 15 let, tvrdí malé a střední podniky v Evropě i Česku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Bibby Financial Services, podle kterého téměř polovina malých a středních firem uvádí, že letošní rok je horší než roky pandemické. Zhruba třetina firem se pak domnívá, že podmínky pro podnikání jsou ještě náročnější než za časů velké finanční krize.

23. 8. 2023
Když se řekne alkohol… Dejte si do nosu Finmag newsletter

Když se řekne alkohol… Dejte si do nosu Finmag newsletter

Bylo to tak trochu kouzlo nechtěného: tenhle týden jsme se na Finmagu věnovali alkoholu v množství větším než malém. A tak mě při tvorbě dalšího newsletteru napadlo, že bychom se na to mohli podívat blíž. Slovy šéfa palírny Tōsh Distillery totiž člověk nesmí při výrobě alkoholu chlastat, ale ochutnávat. A já si myslím, že to neplatí jen pro výrobce…

13. 8. 2023
Jak přilákat mladé? Slušně je zaplaťte a buďte přátelští, radí nový průzkum
 5 222

Jak přilákat mladé? Slušně je zaplaťte a buďte přátelští, radí nový průzkum

Potýkáte se s nedostatkem zaměstnanců a rádi byste do týmu přinesli mladou krev a nové nápady? Jestli jste si odpověděli alespoň jednou ano, pomoci může nový Barometr mladých, za kterým stojí Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze (FPH VŠE). Za cíl si bere pravidelně zjišťovat nálady a potřeby lidí ve věku mezi 19 a 27 lety. Tady jsou první výsledky.

11. 8. 2023
Dítě není překážkou. Byznys lze dělat i od kočárků, dokazují mladé podnikatelky

Dítě není překážkou. Byznys lze dělat i od kočárků, dokazují mladé podnikatelky

Podnikání už dávno není jen pro muže v nažehlených košilích. Dokazují to i dvě mladé podnikatelky, které spolu na rodičovské dovolené vymyslely, jak podobně zaměřeným matkám zajistit práci a na druhé straně ušetřit firmám peníze. Ne každý pro to ale má pochopení. „Dostáváme za to občas bídu,“ přiznává v podcastu DoToho! jedna ze zakladatelek platformy MumDoo Lucie Bášová.

10. 8. 2023
Česko se okrádá o miliardy. Otevřete pracovní trh, naléhají zaměstnavatelé
 8 515

Česko se okrádá o miliardy. Otevřete pracovní trh, naléhají zaměstnavatelé

Česku ročně utíkají desítky miliard korun, které by získalo už jen větším otevřením pracovního trhu. Firmy v čele s Hospodářskou komorou ČR proto volají po zjednodušení a zrychlení přijímání zahraničních pracovníků, které se kvůli nízkým kvótám a přílišné byrokracii nedaří do Česka dostat. Stát ovšem tvrdí, že na zefektivnění systému pracuje.

3. 8. 2023
Novodobí „šmejdi“ míří na podnikatele. Teď už i přes datové schránky, varuje DIA
 7 745

Novodobí „šmejdi“ míří na podnikatele. Teď už i přes datové schránky, varuje DIA

Česká komora živnostníků, Živnostenská komora či Rejstřík obchodu a živností. Takzvaní katalogoví „šmejdi“, kteří za úplatu nabízejí zápis do neoficiálních a často i neexistujících rejstříků, jsou známí už řadu let. Nově ale volí jinou strategii: začínající podnikatele namísto v dopisech oslovují rovnou přes datové schránky, varuje Digitální a informační agentura (DIA).

28. 7. 2023
Bez hotovosti, či s hotovostí? Vážně je to vše, oč tu běží?

Bez hotovosti, či s hotovostí? Vážně je to vše, oč tu běží?

Česko se začátkem prázdnin doslova zavalila debata o právu na bezhotovostní platby. Až se skoro zdá, že nic jiného se neděje. Ale děje. Malicherné debaty o tom, co si jistě trh vyřeší sám, na tom nic nemění. Víc ve Finmag newsletteru.

23. 7. 2023
Od realit k sexbyznysu a hutnictví. Musím vydělat dardu, líčí Duda cestu za snem
 45 835

Od realit k sexbyznysu a hutnictví. Musím vydělat dardu, líčí Duda cestu za snem

Jméno pardubického podnikatele Patrika Dudy je pro mnohé spojené především s netradičním pražským erotickým klubem Naughty Harbor. Ti zasvěcenější ho znají i jako investora do bytů na Ústecku, které mu poskytly potřebný kapitál, či zakladatele serveru BezPasáka.cz. Dnes se Duda pouští do zcela jiného oboru: prodeje hutního materiálu. A věří, že konečně našel cestu za svým snem.

10. 7. 2023
Supervýkonní zaměstnanci a recepční, co se nemračí. Co vše dnes zvládne AI

Supervýkonní zaměstnanci a recepční, co se nemračí. Co vše dnes zvládne AI

Slibuje až osmdesátiprocentní úsporu nákladů nebo rapidní zvýšení efektivity zaměstnanců. Nepotřebuje přestávky a pracuje čtyřikrát rychleji. Umělá inteligence, která loni vtrhla do společnosti s nebývalou razancí, se čím dál častěji prosazuje i v oborech dříve nečekaných. Vybíráme nejzajímavější příklady poslední doby, kde všude může firmám pomoci.

30. 6. 2023
Známe letošní absurditu roku. Proč je lepší věc zničit než ji darovat charitě?
 25 746

Známe letošní absurditu roku. Proč je lepší věc zničit než ji darovat charitě?

Už to zažila nejedna firma. Obnovujete techniku nebo nábytek v kanceláři, tak staré počítače nebo stoly darujete humanitární organizaci, která je využije v České republice. Vcelku logické. Jenže ouvej: daruj, ale zaplať DPH! Právě tenhle byrokratický nesmysl zvolila veřejnost za letošní Absurditu roku.

23. 6. 2023
Dotační klondike očima expertů. Nemohl by stát víc šetřit než jen tupě škrtat?
 10 105

Dotační klondike očima expertů. Nemohl by stát víc šetřit než jen tupě škrtat?

Vláda v rámci konsolidačního balíčku hodlá největší částku ušetřit na národních dotacích. Krok hájí slovy, že současný systém je neefektivní a navíc se často zneužívá. Ne všichni jsou ale zloději a lze najít firmy, kterým to naopak uškodí. Nešlo by tedy místo tupých škrtů najít prostředky třeba tím, že by naopak stát celý přebujelý systém zefektivnil? Zeptali jsme se expertů.

16. 6. 2023
Když radost roste. Moravský bylinkový ráj Sonnentor uspěl díky udržitelnosti
 7 050

Když radost roste. Moravský bylinkový ráj Sonnentor uspěl díky udržitelnosti

Na začátku byla myšlenka dělat věci kvalitně a transparentně namísto toho, aby se uzavírali před světem a chránili si své know-how. A především podnikat s respektem a pokorou k životnímu prostředí a krajině. Právě to jihomoravský Sonnentor vyneslo na stupně vítězů soutěže SME EnterPrize na podporu udržitelného podnikání.

9. 6. 2023
4/11