Předplatit časopis Finmag

Dolů, ale žádný kvalt. ČNB opět snížila úrokové sazby

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
2. 5. 2024
aktuality

Spoření bude míň spořit, ale aspoň by mohly zlevnit půjčky. Rada české národní banky na dnešním zasedání snížila úrokové sazby o očekávaných 0,5 procentního bodu. Je to čtvrté snížení v řadě. A právěš takové, jaké trh očekával. Překvapení se nekoná.

Bankovní rada České národní banky dnes podle očekávání snížila o půl procentního bodu základní úrokovou sazbu. Dvoutýdenní repo sazba je tedy od zítřka 5,25 procenta. Je to nejnižší číslo od května roku 2022, kdy se sazba ustálila na sedmi procentech. Tam vydržela až do loňského prosince. 

Nyní jde o čtvrté snížení v řadě. A třetí o polovičku procentního bodu – což je v normálních poměrech docela svižné. V Česku, kde ekonomické podmínky repo sazbu vyhnaly v letech 2021 a 2022 rychle ze čtvrt procenta na sedm procent, ale leckdo očekával po zklidnění inflace sestup radikálnější. 

Přesto ekonomičtí analytici předpokládají, že na dnešním zasedání se rada rozhodovala spíš mezi snížením sazby o půl a o pouhou čtvrtinu procentního bodu. „Ve prospěch odvážnějšího přístupu hovořila hlavně česká spotřebitelská inflace, která v uplynulých dvou měsících dosahovala dvouprocentního cíle centrální banky, což by ČNB opravňovalo k i strmějšímu snížení sazeb,“ uvažuje hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Jako argument pro snížení rychlosti uvolňování pak vidí kurz koruny.

V tom mu dává zapravdu třeba hlavní ekoenom Generali Investments Radomír Jáč. Ani pro něj hodnota naší měny vůči měnám zahraničním není důvodem pro úplné stopnutí snižování úroků. „Kurz koruny jako takový ale nepředstavuje hráz, jež by měla proces snižování úroků zastavit. Spíše jde o argument proti tomu, aby ČNB proces snižování úroků urychlila z předchozího snižování o půl procentního bodu v jednom kroku,“ říká Jáč.

Všeobecně analytici předpokládají, že v průběhu roku se budou sazby dál snižovat. Předpokládají ale, že bankovní radní zůstanou obezřetní. A taky, že nevrátí sazby úplně na úroveň, na jakou byla česká ekonomika zvyklá. „V naší prognóze očekáváme, že v září, listopadu a prosinci dojde ke snížení o standardního čtvrt procentního bodu a na konci roku by tak podle nás měla repo sazba činit 3,5 %. To by měla být zároveň její konečná úroveň. Bankovní rada dlouhodobě uvádí, že chce držet sazby výše, než bylo dříve zvykem, “ upozorňuje například Martin Gurtler, analytik Komerrční banky.

O základní sazby ČNB se opírají komerční banky, když stanovují úroky jak pro vklady, tak i pro půjčky včetně těh podnikatelských. Nejde ale o jednoduchou a rychlou závislost, takže nikdo asi nečeká, že zítra odpoledne si dojde do banky pro úvěr se sazbou o půl procentního bodu nižší, než by dostal dneska. 

Spolu s dvoutýdenní repo sazbou se bankovní rada rozhodla ponížit o půl bodu i diskontní a lombardní sazby na 4,25, respektive 6,25 procenta. Nové sazby jsou platné od pátku 3. května. 

 

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeská národní bankainflacerepo sazbaúrokové sazbyveřejné finance

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo