Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie 2012: Dařilo se bankám a biotechnologiím. Kam investovat letos?

Jan Traxler
Jan Traxler
21. 1. 2013

Ačkoliv to v lednu 2012 vypadalo na akciovou katastrofu, neskončil nakonec v prachu ani svět, ani akciové trhy. MSCI World vystoupal o 11 procent. Kromě bank, automobilek a biotechnologií se dařilo třeba tureckým nebo africkým akciím. Kde můžete vydělat v roce 2013?

Akcie 2012: Dařilo se bankám a biotechnologiím. Kam investovat letos?

Akcie v Turecku a Africe se chlubí nejvyšším růstem

Ačkoliv tomu zpočátku loňského roku nic nenasvědčovalo, můžeme vývoj cen akcií ve světě nakonec hodnotit pozitivně. Hodnota indexu MSCI World stoupla za rok 2012 o jedenáct procent. Hlavní zásluhu na tom má dvanáctiprocentní růst akcií v USA a pětadvacetiprocentní růst akcií v Německu. Naopak japonskému trhu se během roku moc nedařilo. Tamní akcie si mírně napravily reputaci až v závěru roku a k 31. 12. vykázaly roční růst o 4 %, což můžeme z velké části připsat finančnímu sektoru, zatímco elektronický průmysl je hluboce ve ztrátě.

Nejvyššími výnosy za rok 2012 se mohou pochlubit akcie v Turecku. Hodnota indexu MSCI Turkey stoupla o 58 %, stejně tak většina fondů zaměřených na turecký trh zhodnotila majetek podílníků o 50-70 %. Na druhém a třetím místě se pak umístily akciové trhy v Nigérii a Keni s výnosem lehce nad padesát procent. Právě na tyto trhy sází nový fond Templeton Africa, který spravuje všem dobře známý Mark Mobius a jeho investiční tým.

Vývoj indexu MSCI Turkey od roku 1987

 

Zdroj: MSCI

PIIGS, Balkán a Blízký východ ve ztrátě

Naopak nejhorší výsledek zaznamenaly akcie na Ukrajině (propad o 50 %), v Argentině (mínus 40 %) a v Bulharsku (mínus 35 %). Nepokoje na Blízkém východě pak neprospívají akciovým trhům na Arabském poloostrově. Kolem deseti procent v mínusu zakončily rok akcie v Izraeli, Jordánsku, Ománu, Jemenu, Bahrajnu nebo Kataru. Výjimkou jsou Spojené arabské emiráty s výnosem 21 %. Mezi ztrátové trhy se v uplynulém roce zařadila také Brazílie, částečně na tom má podíl oslabení brazilské měny, především ale pokles průmyslové produkce v Číně a s ním spojená nižší poptávka po brazilských komoditách.

Horší umístění Řecka, Španělska, Portugalska, Itálie a Irska asi nikoho nepřekvapí. Nicméně zejména řecké akcie patřily ke konci roku mezi nejvýnosnější spekulace. Poté, co se v uplynulých letech propadly na desetinu původní hodnoty, začíná jejich nízké ocenění opět lákat investory. Ještě slibnější spekulací by však mohly být akcie irských firem.

Změny akciových indexů MSCI v roce 2012

Dařilo se bankám, automobilkám a biotechnologiím

Z pohledu jednotlivých sektorů hospodářství se nejvíce dařilo akciím finančního sektoru. Zdá se, že evropské a americké banky pomalu získávají zpět důvěru investorů. Osobně jsem ale jiného názoru. Většina bank je v černých číslech jenom díky nepřímé podpoře Evropské centrální banky. S investicemi do akcií bank bych byl velmi opatrný.

Vydařený rok mají za sebou také akcie automobilek (Volkswagen, Toyota, Ford, Honda, General Motors…), výrobci chytrých telefonů (Apple a Samsung) a odvětví biotechnologií. Například fond Franklin Biotechnology Discovery zhodnotil majetek podílníků o 27 %.

Naopak ne zrovna vydařený rok mají za sebou akcie těžebních společností. Vůbec nejhorší výsledky přinesly akcie firem těžících zlato a stříbro. Avšak podobně se stagnující nebo klesající cena komodit promítla do ceny většiny akcií z těžebního sektoru. Také akcie NWR se na Pražské burze během roku propadly téměř na poloviční hodnotu.

Vývoj indexu MSCI Ukraine od roku 2006

 

Zdroj: MSCI

V roce 2013 sázím na Brazílii, Japonsko a Irsko

Jak už bylo popsáno v článku Do čeho investovat v roce 2013, mým hlavním favoritem z pohledu regionálního zaměření je na střednědobém horizontu Brazílie. Jsem přesvědčen o tom, že chystané mistrovství světa ve fotbale 2014 a letní olympijské hry 2016 v Rio de Janeiru povedou k rozsáhlým investicím do infrastruktury a k výstavby nových bytů. To by samo o sobě mělo citelně podpořit brazilskou ekonomiku a přilákat větší pozornost zahraničních investorů. Navíc slabší kurz brazilského realu by měl pomoct brazilským exportérům.

Mou druhou sázkou na rok 2013 je Japonsko, i když zde věřím pouze v krátkodobý růst. Japonská centrální banka se rozhodla začít tvrdě bojovat proti deflaci a silnému jenu. Rozšířený program kvantitativního uvolňování nyní pomáhá akciím japonských bank, slabší měna by pak měla pomoct japonským exportérům. Akcie celé řady japonských firem jsou na třicetiletém minimu a já věřím v krátkodobý obrat tohoto trendu.

Do třetice vidím zajímavou příležitost u Irska. Na rozdíl od ostatních „prasátek“ mají Irové podnikatelského ducha a smysl pro povinnost. Evropská krize zdaleka nekončí, ale Irové budou dle mého názoru první, kdo se postaví zpět na nohy.

Vývoj indexu MSCI Ireland od roku 1987

Zdroj: MSCI

Nadále věřím biotechnologiím a 3D technologiím

Největší růstové příležitosti vidím i nadále v biotechnologiích a 3D technologiích, jejich boom by měl pokračovat i v tomto roce. 3D filmy se v kinech stávají standardem, a také 3D televize si pomalu získávají popularitu a za pár let budou běžnou výbavou každé domácnosti i 3D tiskárna a 3D fotoaparát. V oblasti biotechnologií jsou ve vývoji stovky průlomových léků a léčebných metod. Jsem pevně přesvědčený o tom, že za deset let už nás nebude strašit rakovina, Alzheimer ani Parkinson. Věřím, že biotechnologie budou mít v následujícím desetiletí obrovský přínos pro lidstvo a přinesou vysoké zisky investorům.

V rámci zachování určitých benefitů pro své klienty se omlouvám, že u hlavních investičních trendů pro rok 2013 neuvádím konkrétní akcie. Přijměte však ode mě jako malý dárek tip na tři akcie vhodné jako koření portfolia pro rok 2013.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

3D technologieAfrikaAkcieAppleautomobilkyBalkánbankybiotechnologieBlízký východevropská centrální bankafinanční sektorFordFranklin Biotechnology DiscoveryGeneral MotorsHondainvesticeIrskoJaponskokomodityMark MobiusMSCI TurkeyMSCI WorldPIIGSpodílové fondySamsungstříbroToyotaTureckoVolkswagenzlato

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo