Předplatit časopis Finmag

Co zahrnuje cestovní pojištění a jaké jsou jeho výhody?

PR článek
PR článek
3. 7. 2023

Ať už se letos chystáte vlakem do Chorvatska, nebo na zaoceánskou plavbu, budete dříve či později uvažovat nad sjednáním cestovního pojištění. Co byste o něm měli vědět?

Co zahrnuje cestovní pojištění a jaké jsou jeho výhody?
Zdroj: Dreamstime fotobanka

Na co se obvykle vztahuje standardní cestovní pojištění?

Cestovní pojištění se může společnost od společnosti lišit, ale smlouvy obecně poskytují krytí tří věcí: ochranu vašich finančních výdajů, ochranu vašeho zdraví a ochranu vašich osobních věcí.

Pokrytí zrušení cesty

Cestovní pojištění vám může proplatit zálohy, které jste již za cestu uhradili. To znamená letenky, hotelové pokoje, půjčovny aut, výlety a plavby. Důvodem pro zrušení cesty může být nemoc, zranění nebo smrt cestujícího, blízkého člena rodiny nebo společníka na cestě, vojenské nasazení nebo občanské nepokoje nebo vážná rodinná nouze.

Pokud se ale například pohádáte se svou kamarádkou a nechcete s ní cestovat nebo si rozmyslíte, že se vám vlastně nikam nechce a nahrnula se vám práce, tak tyto důvody bohužel pojišťovny neproplácí.

Zdroj: Dreamstime fotobanka

Pokrytí zpoždění cesty

Důvody, které pojišťovny obecně uznávají, jsou nepříznivé počasí, údržba letecké společnosti nebo občanské nepokoje. Nicméně aby měl cestující nárok na kompenzaci za zpožděný let, musí být odložen po dobu uvedenou v jeho pojistné smlouvě. Je také důležité uschovat všechny účtenky, protože je budete muset předložit spolu s žádostí o vrácení peněz.

Pokrytí přerušení cesty

Pokud byste potřebovali zkrátit cestu kvůli nemoci nebo zranění, případně kvůli nenadálé situaci doma, pojišťovna může uhradit nevratné výdaje, které by vám jinak propadly.

Vaše pojistka může také pokrývat náklady na letenku domů. Ne všechny důvody jsou však pokryty. Pokud například pojedete domů dřív, protože nonstop prší a vás už to na hotelu nebaví, tento důvod vám pojišťovna neproplatí.

Zdroj: Dreamstime fotobanka

Léčebné výlohy

Zahrnují úhradu nákladů na jakékoliv ošetření v nemocnici, případné operace či hospitalizaci nebo zubní ošetření.

Nutno ale poznamenat, že je před ošetřením ideální kontaktovat asistenční službu vaší pojišťovny, protože může mít nasmlouvaná lékařská střediska, do kterých vás doporučí. Máte tak jistotu, že s proplacením léčebných výloh nebudou problémy a že se vaše pojišťovna o vše postará.

Pojistit se můžete i v případě, že máte nějakou chronickou chorobu. Je tu však podmínka, že posledních šest měsíců je váš stav stabilní, a pojišťovna tak jde do relativně malého rizika.

Co se pojištění proti covidu-19 týče, přistupují k němu již nyní pojišťovny pragmaticky. Pokud je země, do které jedete, na zeleném seznamu ministerstva zdravotnictví, je toto pojištění obvykle zahrnuto do standardních léčebných výloh.

Zdroj: Dreamstime fotobanka

Ztráta zavazadel

Pokud dojde ke ztrátě zavazadel, může vám pojištění proplatit skutečnou peněžní hodnotu, opravu nebo výměnu. Zde záleží na tom, která hodnota je nižší, na základě limitů v potvrzení o vaší pojistce.

Ztráty je třeba nahlásit a získat potřebnou dokumentaci, například od letecké společnosti, policie apod. Tuto dokumentaci budete potřebovat při podání reklamace.

Kolik stojí cestovní pojištění?

Cestovní pojištění se může hodně lišit v závislosti na tom, jaké pokrytí získáváte. Většina pojišťoven nabízí několik variant cestovního pojištění, od základního až po prémiové. I prémiové cestovní pojištění se ale cenově pohybuje kolem 70 Kč za den. Záleží tedy jen na vás, jaký typ pojištění zvolíte.

V tomto je to stejné jako povinné ručení u auta. Můžete jít jen po nezbytném základu – nebo si připlatit, abyste měli maximální komfort a péči.

Zdroj: Dreamstime fotobanka

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo