Předplatit časopis Finmag

4 výhody konsolidace půjček

PR článek
PR článek
10. 7. 2023

Spojit všechny svoje půjčky do jedné nezní jako špatný nápad. Mějte své finanční závazky pod kontrolou. Seznamte se blíže s konsolidací a jejími výhodami i nevýhodami.

4 výhody konsolidace půjček
Zdroj: Shutterstock

Co je to konsolidace

Konsolidace neboli sloučení půjčky je spojení všech vašich finančních závazků do jednoho. V podstatě to znamená, že si svou půjčku na auto u banky A a půjčku na rekonstrukci u banky B můžete klidně spojit do jedné konsolidované půjčky – třeba i u další banky C.

Co všechno jde konsolidovat

  • účelové i neúčelové půjčky včetně mikropůjček
  • spotřebitelské úvěry i nejrůznější splátkové prodeje nebankovních společností
  • kontokorenty a kreditní karty
  • leasing 

Věděli jste, že?

Sloučit se nedají osobní půjčky od přátel ani od rodiny.

Když pátráte po tom, kolik půjček a do jakého maximálního limitu lze konsolidovat, narazíte u bank na různé podmínky. Například u České spořitelny sloučíte půjčky až do výše 2,5 milionu korun a počet závazků není nijak omezen.

TIP Zjistěte, jak funguje konsolidace půjček.

Výhody konsolidace

  1.  Půjčku máte u jedné instituce
    Několik půjček se vám spojí jedné. To znamená, že splátky platíte v jeden den, na jeden účet, s jedním úrokem. Už žádná složitá administrativa.
  2. Splátky v jeden den
    U sloučení půjček do jedné víte přesně, jaká vysoká je vaše splátka a kdy nadejde onen den D a vy se dluhů zbavíte úplně. Navíc je úrok každý měsíc stejný. Při konsolidaci může také dojít i k snížení měsíční splátky, což uvítá nejeden napjatý rozpočet. Pozor ale na to, že ve finále se protáhne doba splatnosti, takže celkově můžete zaplatit více.
  3.  Navýšení úvěru
    Bod č. 3 jde ruku v ruce s bodem č. 2. Ve chvíli, kdy máte mnoho půjček u různých institucí, pro vás může být nová půjčka nedostupným artiklem. Při slučování půjček lze banku požádat o navýšení úvěru, takže získáte nové finanční prostředky. Tuto možnost vždy předem dobře zvažte, vyšší úvěr totiž znamená delší dobu splácení.

Nevýhody konsolidace

Konsolidace půjček bohužel nefunguje jako zázračná náplast na vaše nezahojené finanční závazky:

  • Pokud jste neplatili splátky vždy včas a jste evidováni v registru dlužníků, nečekají vás zrovna výhodné podmínky.

Jestli slučujete půjčky, u kterých jste si v minulosti sjednali nižší úroky, nemá pro vás v současné době, kdy úroky startují vysoko, konsolidace smysl.

Jaké papíry na konsolidaci potřebujete

Rozhodli jste se pro sloučení úvěrů? Hned ze začátku bude nutná nějaká ta administrativa. Pro žádost o konsolidaci si připravte tyto dokumenty:

  • Platný doklad totožnosti
  • Doklad o příjmu či výpis z účtu za poslední 3 měsíce
  • Smlouvy ke všem úvěrům, které chcete konsolidovat

Nebojte se žádného dlouhého vysedávání na pobočce. U řady bank vyplníte žádost o sloučení půjček online, některé vám dokonce pomůžou i se zrušením stávajících půjček (nedělají to však všechny). My víme, že s Českou Spořitelnou to máte bez starostí, ta vám se vším spojeným s konsolidací půjček pomůže. Navíc vše můžete vyřešit online.

 

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo