Předplatit časopis Finmag

Vyžeňme kovboje z finančního trhu

PR článek
PR článek
25. 9. 2023

Bez mrknutí oka jsou dnes lidé schopni poslat své životní úspory „hodnému neznámému“ jen proto, že tvrdí, že se jedná o zajištěnou a bezpečnou investici bez rizika. Měli by se řídit pravidlem, které říkám už dětem: s náhodnými neznámými se nikdy nebavte… a o penězích už vůbec.

Vyžeňme kovboje z finančního trhu
Zdroj: Shutterstock

Podlimitní dluhopis, zajištěný dluhopis nebo zápůjčka zajištěná nemovitostí. Pojmy, s nimiž se dnes běžní občané setkávají tváří v tvář. Problém je v tom, že je k mnohdy pochybné investici vyzývají lidé, které vůbec neznají, a kteří ve většině případů ani nijak nerozhodují o tom, jak investice dopadne. Obvykle jim záleží především na prodejní provizi. A zde přichází zásadní rozlišení – nabízí mi investici kdovíjaký tipař, nebo regulovaný subjekt?

Záhon plný mšic

Definice tipaře je jednoduchá – nemusí mít odpovídající vzdělání ani zkoušku odborné způsobilosti, nemusí hovor s klientem nahrávat či dodržovat nějaká pravidla. Nikdo ho totiž nekontroluje, a tak si může vyprávět, co chce. Hlavně, aby dostal zaplaceno. Hotové eldorádo. Bohužel stejně nezodpovědně se občas chovají i někteří vázaní zástupci investičních zprostředkovatelů, a to i přes zákaz od své společnosti. Takových je ale naštěstí drtivá menšina.

Proto bych od regulátora a možná i od orgánů činných v trestním řízení očekával razantnější čištění trhu od bezskrupulózních tipařů, kteří často klienty podvádějí a okrádají. Teprve pak bych podnikl další regulatorní kroky k větší standardizaci trhu. Šlechtit růže na záhonu plném mšic je přece k ničemu.

O autorovi

Zdroj: Rubikonfin

Spolumajitel a člen představenstva Rubikonfin, a.s., českého investičního butiku pro privátní investice a obchodníka s cennými papíry. Společnost se zaměřuje na alternativní investice, a to ve spolupráci především s českými obchodními partnery. Rubikonfin nevytváří vlastní produkty, aby si uchoval tržní nadhled a nezávislost hodnocení produktů na trhu.

S tím rezonuje i jedno z témat letošního léta, a to aktuální záměr ČNB zrušit investiční zprostředkovatele, jenž by se řádově dotkl více než 100 subjektů. Pro ně by to znamenalo buď ukončit svou činnost, podstoupit proměnu na vázaného zástupce anebo přechod na klasického obchodníka s cennými papíry. Několik malých investičních butiků již transformací úspěšně prošlo. A jelikož jeden takový vedu i já, moc dobře vím, že rozhodnutí přeměnit firmu na obchodníka s cennými papíry závisí především na tom, zda si proměnu můžete dovolit finančně, personálně a časově. Proč jsme do toho nakonec šli, jsem shrnul do čtyř bodů. A všechny považuji za benefity jak pro nás, tak i pro klienty.

  • Omezená škála investičních nástrojů pro investiční zprostředkovatele neodpovídá potřebám movitých klientů, kteří očekávají dostatečnou diverzifikaci napřič tradičními aktivy i alternativními investicemi.
  • Klienti nechtějí být neustále „naháněni“ v okamžiku, kdy se objeví zajímavá investiční příležitost. Část z nich dává přednost aktivní správě aktiv, kde investiční rozhodnutí dělá obchodník.
  • Klienti si nepřejí mít nespočet účtů u různých investičních společností a otevírat stále nové a nové. To je ostatně i jedna z hlavních preferencí v našem butiku, aby klient měl všechny investice, které jsme mu doporučili, na jednom účtu.
  • Část klientů preferuje platit za poskytnuté služby transparentně, nechce mít poplatky navázány na to, kdo komu zaplatí nejvyšší zprostředkovatelskou provizi.

Odpovědnost vůči klientům

Na naší licenci obchodníka s cennými papíry už zaschl inkoust, jsme o rok starší, přibylo nám několik šedin, ale spustili jsme také několik nových investičních služeb a získali nové klienty. Dosáhnout na první miliardu korun v poradenství nám trvalo pět let. Se získanou licencí nám na tu (zatím) poslední miliardu stačil necelý rok. Přestože klienti stále spíše upřednostňují velká známá jména a více regulované firmy přijímají s větší jistotou a respektem, i nám, nevelkým subjektům, licence stvrzuje odpovědnost vůči našim klientům.

Záměru centrální banky zjednodušit trh fandím, a to i s vědomím, že příprava na licenční řízení trvala osmnáct měsíců a dalších devět pak dialog s regulátorem v průběhu licencování. Nechci však na trhu ničit něco, co funguje, pokud ještě není vyřešeno to, co prokazatelně nefunguje a co podrývá důvěru klientů k nám všem. Pokud má ke zrušení investičního zprostředkovatele dojít, veďme nejprve širokou debatu, jak to provést, a dejme všem, kterých by se transformace týkala, šanci se na tuto zásadní změnu připravit. Je totiž zbytečné komplikovat podnikání seriózním a regulovaným subjektům, když se ve stejnou dobu po stejných prériích volně pohybují kvanta neregulovaných „střelců“.

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo