Předplatit časopis Finmag

Jak investuje do nemovitostí generace Z?

PR text
PR text
11. 12. 2023

Na celý byt obvykle nemají dost peněz, investice do nemovitostí je ale lákají stabilitou a výnosem. Zároveň se nechtějí podílet na ničení zelených ploch a raději by opravovali chátrající budovy.

Jak investuje do nemovitostí generace Z?
Zdroj: sype.to

Generace Z to vůbec nemá jednoduché – než stihla dospět, ceny nemovitostí v Česku vylétly do astronomických výšin a pořízení vlastního investičního bytu je pro řadu mladých nereálné. Oproti předchozím generacím se také mnohem více zajímá o to, jak bude svět v budoucnu vypadat. A nejenže se zajímá, také se chová udržitelně a ohleduplně, protože je to pro ni přirozené. Výstavba bytového domu na poli za městem v ní vyvolává antipatie a není moc pravděpodobné, že by ji chtěla jakkoliv podporovat. Když tohle všechno vezmete v potaz, nutně vyvstane otázka – je trh připraven na vstup nové generace investorů?

Třiadvacetiletý Jakub Zeman studuje v Praze vysokou školu, rodiče mu dávají měsíčně několik tisíc kapesného a on sám si pravidelně přivydělává na brigádách. Měsíčně mu zbývají zhruba 2000 Kč, které by rád vhodně investoval, ale s co nejmenším rizikem, že by o své peníze přišel. Nedávno objevil on-line investiční platformu sype.to, která jako jedna z mála cílí právě na generaci Z. Umožňuje jí investovat do nemovitostí i s malým kapitálem, dává jí férový výnos a také pocit, že přispívá k lepšímu životnímu prostředí. Sype.to totiž podporuje primárně projekty, které se věnují obnově nebo přestavbě již existujících budov nebo míst.

„Právě tohle mě zaujalo. Investičních platforem existuje celá řada, ale možnost investovat do rekonstrukcí starých budov jsem objevil až tady. Celý proces je navíc online, rychlý a nekomplikovaný. V aplikaci vidím, kolik jsem za měsíc vydělal, a ukazuje mi to i nové nabídky,“ konstatuje Jakub Zeman.

Když investuje měsíčně 2000 Kč a reinvestuje úrok, který obdrží každý měsíc, může tak využít složeného úročení a po 12 měsících investování bude mít při úrokové sazbě 12 % p. a. výnos 1365 Kč.

„Výnosy může uživatel reinvestovat a svůj výdělek tak postupně zvyšovat,“ vysvětluje Petr Rys, CEO platformy sype.to. Uživatelé si mohou díky kalkulačce na webu také spočítat, kolik jim investice vydělá.

Podle Petra Rysa budou moci investoři sledovat i vývoj rekonstrukcí, do kterých investovali. „Čím dál více mladých lidí nevěří v důchody, takže se snaží zabezpečit na stáří sami. Díky sype.to mohou investovat do nemovitostí i s malým kapitálem a tvořit si finanční rezervu, aniž by zároveň museli slevit ze svých hodnot a investovat do něčeho, co je v rozporu s jejich pohledem na svět,“ uzavírá Petr Rys.

O sype.to

Za platformou sype.to stojí Českomoravská unie v čele se Šimonem Vorlem, zkušeným investorem do nemovitostí, který si své silné portfolio vybudoval de facto od nuly. Sype.to podporuje takové projekty, které se věnují rekonstrukcím nebo obnově míst, která již neslouží svému účelu, a cílí převážně na generaci Z. Aktuální projekty generují výnos 8 až 12 % a minimální investovaná částka je 500 Kč. Stačí si na sype.to založit účet, nechat si ověřit totožnost, vložit peníze do peněženky a vybrat si projekt.

Více zjistíte na www.sypeto.cz.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo