Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Obchodování s emisními povolenkami dál drhne. Konejte, tlačí průmyslníci na vládu

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
15. 4. 2024
aktuality

Vláda v březnu už poněkolikáté neschválila novelu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Podle Svazu průmyslu a dopravy to ohrožuje efektivní čerpání financí z výnosů z obchodování, ale i implementaci systému EU ETS 2 (Systém EU pro obchodování s emisemi).

Změny směrnice o vytvoření systému pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů měly být do českého právního řádu přeneseny už do konce loňského roku. Zákon, který by implementoval nová pravidla v dosavadním systému EU ETS 1, ale také zcela nový systém EU ETS 2 (viz box), byl ale v březnu už podruhé stažen z jednání vlády.

„Dle nám dostupných informací se implementace odložila kvůli přetrvávajícímu rozporu ohledně způsobu využití výnosů z obchodování s emisními povolenkami,“ vysvětluje Bohuslav Čížek, zástupce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy a ředitel svazové sekce hospodářské politiky.

European Union Emissions Trading System 2

EU ETS 2 je rozšířením stávajícího systému EU ETS. Zaměřuje se na snížení emisí skleníkových plynů v sektorech dopravy a vytápění budov, které v dosavadním systému nebyly zahrnuty. Jde o součást balíčku Fit for 55 EU, jehož cílem je snížit čisté emise skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % ve srovnání s rokem 1990.

Reforma počítá s postupným ukončováním bezplatných povolenek pro podniky od roku 2026 do roku 2034 a vytváří samostatný nový systém ETS II pro pohonné hmoty v silniční dopravě a pro budovy, který stanoví cenu emisí skleníkových plynů z těchto odvětví v roce 2027 (nebo 2028, budou-li ceny energií mimořádně vysoké).

„Zpoždění však už teď ohrožuje investiční a podnikatelské prostředí, jelikož na využití výnosů jsou navázány dotační tituly, které tak firmy nemohou využívat,“ upozorňuje Čížek. „Hrozí tak, že nebude možné včas realizovat některé plánované projekty v oblasti průmyslu a energetiky. Apelujeme proto na vládu ČR, aby rozpor urychleně vyřešila a oba předpisy neprodleně posunula dále v legislativním procesu.“

Podle průmyslníků by dostupné výnosy z povolenek měly být plně využity prostřednictvím fondů pro účely modernizace a rozvoje energetiky, průmyslu, na klimatická opatření a na kompenzace nepřímých nákladů pro dotčený průmysl.

Velký problém vidí Svaz průmyslu a dopravy v tom, že firmy stále nevědí, jaké povinnosti budou muset plnit. Podle směrnice by už od 1. 1. 2025 neměla být fosilní paliva dodávána na trh bez příslušného povolení uděleného na základě předloženého monitorovacího plánu. Dodavatelé by také měli začít vykazovat emise svých zákazníků a připravit se na ostrý start systému v roce 2027. Bez znalosti konkrétních povinností se na to ale firmy podle svazu nemůžou dopředu připravit.

„Dodavatelé mají odůvodněnou obavu nejen kvůli dodávkám na český trh, ale i kvůli své působnosti v zahraničí. Není jasné, jak by k absenci povolení přistupovaly orgány v ČR a zejména pak v okolních zemích,“ dodává Čížek. Svaz proto apeluje na vládu, aby oba předpisy bez dalších průtahů v legislativním procesu posunula dál.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityekologieemiseemise CO2emisní povolenkypodnikáníprůmyslvládaživotní prostředí
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo