Předplatit časopis Finmag

Rychlejší, chytřejší, jasnější. Galaxy Z Fold ocení každý

PR článek
PR článek
21. 8. 2023

Obří displej a baterie s dlouhou výdrží patří mezi hlavní devizy modelu Fold5, novinky v řadě sklá dacích smartphonů Samsung Galaxy Z. Ocení jej fanoušci technologických vychytávek i lidé, kteří potřebují pracovat na cestách.

Rychlejší, chytřejší, jasnější. Galaxy Z Fold ocení každý
Zdroj: Samsung Galaxy Z Fold5

Modely Galaxy Z Fold patří tradičně ke špičkovým pracovním nástrojům pro každý den. Tomu odpovídají i zmíněný velký displej a bohatá funkční výbava, která se od funkcí jako Multi Window nebo App Continuity postupně vyvinula až k velmi sofistikovaným nástrojům.

Vylepšená pracovní lišta Taskbar umožňuje rychle přepínat mezi často používanými aplikacemi a zobrazí se na ní až čtyři nedávno používané programy. Nově funguje i přesouvání souborů dvěma prsty. Stačí třeba jedním prstem podržet obrázek v galerii a druhým otevřít aplikaci s poznámkami, do které fotku přesunete.

Vývojáři Samsungu se zaměřili také na vylepšení dotykového pera, tak aby se na Galaxy Z Fold5 opravdu snadno psalo. Nová tenčí a kompaktnější verze S Pen (Fold) výrazně usnadňuje pořizování poznámek a zápisků v reálném čase, navíc se lépe vejde do kapsy.

Displej telefonu má úhlopříčku 7,6 palce (19,3 cm), díky čemuž se dá v terénu či na cestách dělat ledasco, třeba sledovat filmy či videa na šířku i na výšku. Maximální jas displeje narostl víc než o 30 procent na hodnotu 1750 nit, takže je obraz jasně viditelný i za prudkého slunce.

Tyto i jiné funkce a vlastnosti přijdou při práci v terénu opravdu vhod, uživatelé zvládnou i těžké úkoly prakticky kdekoli na světě.

Na vlastní kůži

Vojtěch Dobeš

Skvělý parťák na cety

Chytré telefony jsou krásným příkladem toho, jak se předpovědi vědeckého pokroku mýlí tu tím, tu zas oním směrem. Pořád nemáme základny na Marsu ani létající taxíky, které sci-fi romány předpovídaly na rok 2000. Zároveň ale místo předpotopních komunikátorů, které si Star Trek představoval pro 23. století, máme třeba Samsung Galaxy Z Fold5.

Už normální chytrý telefon je technologický zázrak, který nedoceňujeme jen pro jeho všudypřítomnost. Ale co takhle zařízení, které k tomu všemu přidá to, že ho můžete rozevřít a odhalit tak displej o úhlopříčce 7,6 palce, bohatě dostačující na práci, sledování filmů nebo třeba hraní her? To vypadalo ještě před pár lety jako sci-fi.

Nový Galaxy Z Fold5 je na poměry běžných telefonů samozřejmě pořád poněkud velký, ale díky novému kloubu už ho můžete zavřít do opravdu úhledného kvádru bez mezery mezi polovinami displeje. Dokonce je i vodotěsný, jde se s ním také potápět (krytí IPX8). K tomu dostanete až 512 GB paměti. Vše pohání výkonný procesor Snapdragon.

Tak velký telefon samozřejmě není pro každého, o ceně nemluvě. Ale je fascinující, že vůbec existuje. A pro ty, kteří potřebují jediné zařízení, které jim nahradí telefon, tablet a částečně i počítač, je nedocenitelný.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo