Předplatit časopis Finmag

Fond Valori nabízí porazit inflaci chytrými investicemi

PR článek
PR článek
22. 5. 2023

Ekonomika zažila za poslední dva roky velice silné šoky vedoucí k inflaci. Pandemii covidu-19 a válku na Ukrajině. O tom, zda lze v tuto chvíli porazit inflaci pomocí investic, jsme hovořili s Petrem Šimíčkem, partnerem fondu Valori.

Fond Valori nabízí porazit inflaci chytrými investicemi
Zdroj: Shutterstock

Jaké důsledky v ekonomice v nejbližší době očekávat?

Právníci nebo insolvenční správci a exekutoři mi zřejmě ze své praxe dají za pravdu, že dnes je do reálné ekonomiky zapojen výrazný objem dluhového financování. To ekonomiku dělá křehčí vůči výkyvům a krizím. Politika centrálních bank agresivně nastavená na ekonomický růst vzala zasvé a my vidíme první potíže firem s likviditou. Vezměme Česko za příklad: pokud je provozní kapitál vůbec dostupný, pak vychází hodně draho. Pokud se firmy zároveň potýkají s dramaticky zvýšenými náklady za energie, není divu, že přibývá těch, které často nevědí, jak se s narůstajícím tlakem popasovat.

Proč se dovoláváte právě odborníků z oblasti práva, a ne ekonomů?

Protože na salónní debaty s makroekonomy je pozdě. Namístě je soustředit se na to, jak uvolnit kapitál zamrzlý ve špatných projektech pro perspektivní projekty. A zda lze na tom vydělat. Lidé z právní praxe vidí, že se k nim firmy stále častěji obracejí o pomoc se strukturováním odprodeje pohledávek. Buďto potřebují přefinancovat svůj dluh u bank, anebo zajistit provozní úvěr, aby se udržely při životě.

Vidíme také případy, kdy se finanční instituce na pokyn své zahraniční matky stahují z našeho regionu a odprodávají byznys. Mluvím teď o regionu zahrnujícím sedmnáct zemí od Pobaltí na jih, přes Česko až po Balkán. Aktiva jsou teď k mání za nižší cenu než ještě před rokem. A my ve Valori pracujeme na tom, jak nastartovat růstovou strategii zajímavých firem anebo uvolnit z nich aktiva vhodnější pro jiné, konkurenceschopnější projekty. Teď je prostě to správné „momentum“ jít naproti hospodářskému poklesu, investovat do problémových aktiv a svézt se na výnosu z restrukturalizace.

Tomu, proč ušil investiční fond Valori strategii na současné „špatné počasí“ na trzích, proto budou velmi dobře rozumět zejména ti s profesionální zkušeností z oblasti korporátního práva a restrukturalizací. A mohou dokonce chtít naším prostřednictvím sami investovat.

V čem je váš fond unikátní, proč být v tuto nejistou dobu právě s vámi?

Především, naše načasování s tímto typem investic je perfektní. Snižování hodnoty méně likvidních aktiv nebo firem má asi dvanácti- až osmáctiměsíční zpoždění od prvotního ekonomického šoku. Firmy teď začínají mít problémy s nedostatkem hotovosti, ale rozhodně nejsou na odpis. Naše předchozí profesní zkušenosti a kontakty nám poskytují unikátní přístup k nejzajímavějším příležitostem v regionu, kterým lze ještě docela dobře pomoct, ačkoliv je mnozí odepsali. Fond může pomoct i firmám, kterým nechtějí půjčit privátní investoři, natož pak banka – například koupíme pohledávky za firmami za zlomek hodnoty a vyměníme je za manažerskou kontrolu. Pak Valori buď najde strategii, jak zvýšit hodnotu firmy, anebo může zpeněžit zástavy a vložit peníze do perspektivnějšího projektu. Scénářů je značný počet, chce to jen podívat se na firmu nezatíženýma očima a znát, co aktuálně požaduje trh.


Zvětšíte kliknutím

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo