Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

MAIT.ME: Odpověď na zoufalé volání o pomoc ze sociálních sítí

PR článek
PR článek
26. 2. 2024

Sociální sítě nám umožňují zůstat v kontaktu s přáteli, propojit se s lidmi z celého světa a sdílet životní filozofie či udržovat si přehled o dění ve světě. Zároveň ale změnily způsob, jakým trávíme volný čas, ovlivnily náš pohled na sebe samotné a způsob, jakým přistupujeme k informacím.

MAIT.ME: Odpověď na zoufalé volání o pomoc ze sociálních sítí
Zdroj: Maitreja

Nejpalčivěji je tento vliv patrný u dospívajících. Mladí lidé, vystavení zdánlivě dokonalým verzím života a pod tíhou vyumělkovaného světa, mohou propadat pocitům méněcennosti a silným depresím. Celosvětový nárůst počtu sebevražd je alarmujícím jevem, kde sociální sítě hrají zásadní roli. Skoro každý rodič musel někdy řešit situaci, při které nebylo možné dítě odtrhnout od neustálého scrollování a záplavy videí. Co už však nevidíme, je podvědomý dopad konzumovaného obsahu a s tím související změny v chování nastupujících generací – neviditelný zabiják.

Algoritmy sociálních sítí dosáhly úrovně blízké dokonalosti, kdy perfektně odhadují, jaký typ obsahu nám ukázat, abychom u obrazovky zůstali o dalších pár minut či hodin navíc. Tato dokonalost však současně vyhodnocuje za nás, co se nám líbí, a dokáže nás velmi rychle uzavřít do sociální bubliny. Sítě nám tak mohou jednoduše a častěji ukazovat názory, které podporují náš vlastní pohled na svět.

Zdroj: Maitreja

Teenageři mohou rychle nabýt pocitu, že předkládaná verze reality je jediná správná, a pokud ji nežiju, nejsem dost cool. Vytvářením těchto názorových bublin přispíváme k polarizaci společnosti, kde se zdá, že každé téma je rozděleno na dva tábory, které spolu zásadně nesouhlasí.

Základním problémem není pouze vývoj samotných sociálních sítí, ale především orientace firem za nimi stojících na maximalizaci zisku a udržení uživatelů u obrazovek co nejdéle. Odpovědí na tyto problémy by mohlo být vytvoření nového ekosystému, který nebude ovlivňovat své uživatele placeným obsahem.

Právě na vytvoření takového ekosystému pracuje technologická nezisková organizace Spolek MAITREJA. Jejím hlavním cílem je napravit dnešní stav online prostředí, vrátit do něj autenticitu a umožnit uživatelům dokonce spolurozhodovat.

Vlajkovou lodí projektu Maitreja je sociální síť MAIT.ME, která umožňuje lidem propojit se a komunikovat, aniž by se museli obávat o svá osobní data a jejich možné zneužití. Oproti tradičním sociálním sítím je MAIT.ME naprosto bez reklam a nezaměřuje se na udržování uživatelů u obrazovek za účelem konzumace placeného obsahu. Snaží se obnovit původní myšlenku kontaktu s přáteli. Maitreja zahrnuje nejen sociální síť MAIT.ME, ale také další aplikace, fungující jak uvnitř této sítě, ale i samostatně mimo ni. To poskytuje uživatelům flexibilitu a možnost využívat pouze ty aplikace, které aktuálně potřebují. Typickým příkladem je naše nejznámější aplikace Tellmee, dostupná na www.tellmee.app, která vrací do online prostředí zmíněnou autenticitu pomocí videokvízů, kde otázky nejsou předem známy.

Zdroj: Maitreja

Čas ukáže, zda se pomocí těchto nástrojů podaří změnit kvalitu mezilidské komunikace a ozdravit online prostředí. Maitreja se však o to pomocí svých aplikací rozhodně pokusí. Můžeme tak sledovat nástup nové generace online nástrojů, které mají na prvním místě uživatelem, a přesto cílí na ekonomickou soběstačnost.

Zapojit se je jednoduché – vyzkoušejte si síť MAIT.ME nebo aplikace jako Tellmee na vlastní kůži a podívejte se na www.maitcoin.com, kde technologická neziskovka z Brna prezentuje, jak pomocí vlastního tokenu MAIT chce získat financování a umožnit uživatelům hlasovat dle vlastního uvážení. První andělští investoři už jsou v projektu Maitreja zapojeni a další právě vstupují, protože jim vývoj online prostředí není lhostejný.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo