Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jaké cestovní pojištění se opravdu vyplatí?

PR text
PR text
18. 3. 2024

Cestování je jedním z našich nejoblíbenějších koníčků. Ať už rádi šplháte po horách, sluníte se na plážích, nebo poznáváte nové chutě, měli byste myslet i na rizika, která cestování přináší.

Jaké cestovní pojištění se opravdu vyplatí?
Zdroj: Pixabay

Pokud se tato rizika promění v reálnou situaci, určitě oceníte uzavřené cestovní pojištění. To vám může pomoci, pokud ztratíte své věci, pokud na dovolené onemocníte, i v řadě jiných ožehavých situací. Na následujících řádcích se dozvíte, jak cestovní pojištění vybrat, aby pomohlo právě vám a zároveň abyste za něj nezaplatili zbytečně moc.

Co je cestovní pojištění a proč ho potřebujete?

Původní účel cestovního pojištění spočíval zejména v krytí léčebných výloh v zahraničí. Pokud se vám totiž na druhé straně světa něco stane, léčbu si z českého zdravotního pojištění obvykle nezaplatíte. Pojišťovny však reagují na poptávku, a tak dnes tento pojišťovací produkt často kryje i ztrátu či odcizení zavazadel a osobních věcí nebo škodu, kterou sám pojištěný způsobí. Díky všemožným doplňkovým připojištěním je pak možné cestovní pojištění doslova vyšperkovat na míru právě vám.  

Jaké typy cestovního pojištění existují?

Cestovní pojištění existuje v nekonečné škále různých variant. Přesto jej lze rozdělit do několika základních typů. Každý z nich je vhodný pro jiné klienty:

  • Krátkodobé cestovní pojištění – nejčastější typ cestovního pojištění, který je vždy ušitý na míru konkrétní dovolené, protože je sjednán právě jen kvůli ní.
  • Dlouhodobé cestovní pojištění – ideální typ cestovního pojištění pro ty, kteří cestují rádi a hlavně na dlouho a nechtějí řešit nové pojištění na každou svou cestu. Před každou cestou je však dobré zjistit, jestli je správně nastaveno i pro ni.
  • Multi-trip cestovní pojištění – zvláštní typ dlouhodobého cestovního pojištění. Platí po celý rok pro všechny vaše cesty. Musí ale být krátkodobé.
  • Pojištění specifických aktivit – tip pro každého, kdo vyráží za adrenalinem. Díky němu si cestovní pojištění nastavíte tak, aby skutečně sedlo právě k vašim plánům.

Jak vybrat to správné cestovní pojištění?

Každá cesta a každý cestovatel si žádají trochu jiné cestovní pojištění. Abyste si vybrali to správné, je třeba zvážit všechna rizika konkrétní cesty. Vždy se zajímejte o nastavení krytí léčebných nákladů. To totiž bývá nejdůležitější složkou cestovního pojištění.

Zdroj: Pixabay

Další položky už volte tak, aby vyhovovaly právě vám. Můžete chtít zahrnout pojištění proti zrušení či přerušení cesty, pojištění zavazadel a osobních věcí… Zajímavé pro vás může být i rozšířené krytí pro různé extrémní aktivity. Minulost ukázala, že se může hodit i krytí spojené s epidemiemi či pandemií. Zároveň se piďte i po omezeních a výlukách z krytí.

Důležitým parametrem při výběru cestovního pojištění je samozřejmě jeho cena. Vždy je proto vhodné porovnat nabídky různých pojišťoven. Pomoci v tom mohou internetové srovnávače. Pokud ale získáte nejlepší cenu od pojišťovny, které příliš nedůvěřujete, zkuste se s touto nabídkou obrátit i na serióznější pojišťovací dům. Možná dokáže cenu dorovnat.

Na co si dát pozor při výběru pojištění?

Pořádně si přečtěte smluvní podmínky, ať vás nepřekvapí skryté poplatky a výluky ani limity krytí. Zjišťujte, jak kvalitní asistenční služby pojištění zahrnuje. Naopak ušetřete za služby, které nevyužijete.

Pokud k výběru cestovního pojištění přistoupíte zodpovědně, správně si jej nastavíte a porovnáte nabídky různých pojišťoven, můžete se těšit na dovolenou bez stresu. A to za tu trochu času a peněz stojí, ne?

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo