Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Deset (méně tradičních) důvodů k pořízení nového vozu

PR článek
PR článek
15. 1. 2024

Nový vůz si nejčastěji pořizujeme, když dosavadní nevyhovuje rozšiřující se rodině nebo má nejlepší léta za sebou. Pro koupi pěkného nového auta se ale ve skutečnosti najde důvod vždy. Přesvědčit se můžete u modelu Kia Niro, který loni na trh vstoupil v druhé generaci. Tady je deset důvodů, proč se rozhodnout pro tento kompaktní crossover.

Deset (méně tradičních) důvodů k pořízení nového vozu
Zdroj: Kia

1. Ekologické pohonné jednotky

Budoucnost automobilů spočívá v elektromobilitě. Konec spalovacích motorů je sice ještě relativně daleko, ale už dnes dává stále více motoristů přednost vozům s elektrifikovaným pohonem. U nového Nira si přitom můžete jako u jediného modelu na trhu vybírat jak mezi čistě elektrickým bateriovým elektromobilem (BEV), tak mezi variantami kombinujícími elektrický a spalovací motor, tedy plug-in hybridem (PHEV) i hybridem (HEV).

Zdroj: Kia

2. Kabina plná udržitelných materiálů

Ekologický nemusí být pouze pohon. Kia totiž použila v kabině Nira mnoho udržitelných materiálů. Čalounění stropu je vyrobeno z recyklovaných tapet, na výplních dveří byl použitý lak bez obsahu těkavých organických látek, v potahu sedadel byste našli vlákna z eukalyptu a například i přepážku zavazadelníků tvoří ze 75 % recyklovaný materiál.

3. Design v duchu nové filozofie

Niro druhé generace se na první pohled od svého předchůdce výrazně liší. Při jeho navrhování Kia vyšla z nové designové filozofie Spojené protiklady. Vedle ikonické tygří masky zaujmou ostře řezaná světla denního svícení ve tvaru křivky srdečního rytmu a jednoduchá silueta s charakteristickými liniemi, která zlepšuje aerodynamické vlastnosti vozu. Výsledkem je atraktivní automobil, který přímo inspiruje k pohybu.

4. Na zelené zóny nemusíte myslet

Stále více měst zavádí ve svých centrech, rezidenčních čtvrtích nebo kolem škol či nemocnic takzvané zelené zóny, kam mají povolený vjezd pouze vozidla s nízkými nebo dokonce nulovými emisemi. Ačkoli jde o trend, jenž se v současnosti rozvíjí zejména na západ od našich hranic, dříve či později bezpochyby dorazí i do České republiky. Kia Niro v hybridních verzích nabízí inteligentní režim Green Zone, který v těchto lokacích automaticky přepne do režimu čistě elektrické jízdy. Navíc pokud naplánovaná trasa vede přes bezemisní zónu, vůz si sám, například vyšší rekuperací nebo omezením využití elektromotoru při akceleraci, šetří elektřinu pro její přejetí.

5. Speciální sedadlo pro relaxaci i šlofíka

Všichni se shodneme na tom, že zvláště dlouhé cesty autem mohou být i s pohodlnými sedadly někdy únavné. U nového Nira to neplatí. Spolujezdec na předním sedadle má totiž k dispozici takzvané relaxační sedadlo. Po zastavení stačí stisknout tlačítko a sedadlo se přizvedne a nakloní, aby poskytlo maximální pohodlí a oporu těla. Pak už nic nebrání si v pohodlí zdřímnout.

Zdroj: Kia

6. Dálkový parkovací asistent nepotřebuje řidiče

Parkování je noční můrou mnoha řidičů i řidiček. S novým Nirem však i parkování v úzkých stáních podzemních garáží přestává být stresujícím zážitkem. Stačí vše nechat na inteligentním parkovacím asistentovi RSPA a vy přitom dokonce ani nemusíte sedět za volantem. Jednoduše stisknete tlačítko na klíči a auto samo zaparkuje pomocí kamer a ultrazvukových senzorů.

7. Důležité informace přímo na čelním skle

Nejen bezpečnost, ale i pohodlí na cestách vylepšuje u nového Nira rozměrný 10“ head-up displej (HUD), který promítá na čelní sklo klíčové jízdní informace, jako například rychlost, nebo pokyny navigace. Protože máte jako řidič všechny informace přímo před sebou, nemusíte odvracet zrak od vozovky a můžete se plně soustředit na bezpečnou jízdu.

Zdroj: Kia

8. Bezpečnost především, a to i ve slepém úhlu

Především ve městech a v silném provozu může vést k nehodě třeba jen chvilková nepozornost. Proto je nové Niro vybaveno množstvím bezpečnostních systémů, jež pomáhají potencionálně rizikovým situacím předejít. Patří sem i asistent pro odvrácení kolize s vozem ve slepém úhlu (BCA), který vás při přejíždění z pruhu do pruhu přímo ve zpětném zrcátku upozorní na zezadu jedoucí auto nacházející se ve slepém úhlu.

9. Praktické prvky v kabině 

Zpříjemnit cestování někdy dokážou i úplné maličkosti nebo praktické vychytávky v kabině. A těch má nové Niro skutečně na rozdávání od věšáku na bundu až po bezdrátové dobíjení telefonu. Cestující vzadu pak zcela jistě ocení rychlé dobíjecí porty USB-C přímo v sedadlech. Nehrozí tak hádky například mezi dětmi, kdo si bude dobíjet jako první a komu skončí oblíbený film v polovině.

10. Nejlepší auto pro ženy

Nové Kia Niro si svým vzhledem, kompaktními rozměry a praktickou výbavou získává srdce mnoha žen. Svědčí o tom i absolutní vítězství v anketě Světové ženské auto roku 2023. Jedná se o automobilovou anketu, ve které volí výhradně automobilové novinářky z celého světa.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo