Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Stopa českých kryptoměnových těžařů v Emirátech

PR článek
PR článek
26. 2. 2024

Ve Spojených arabských emirátech se dá jeden bitcoin vytěžit až o 300 procent výhodněji než v evropských podmínkách.

Stopa českých kryptoměnových těžařů v Emirátech
Zdroj: Lionminers

Spojené arabské emiráty jsou v posledním desetiletí na obrovském vzestupu. Díky těžbě a zpracování ropy i zemního plynu se staly jedním z nejbohatších států světa. Městské části se aktivně rozšiřují a na mnoha místech vznikají velice moderní infrastruktury. Přesto se veškerá vyrobená elektrická energie nestíhá dále využívat, čímž zde vzniká její obrovská zásoba. Toho využívají nejen velké průmyslové podniky, ale také těžaři kryptoměn, a dokonce i ti z České republiky.

Většina z nás si pod názvem hlavního města Spojených arabských emirátů Abú Zábí nebo turisticky velmi oblíbené Dubaje představí luxusní vily, ohromující atrakce, mrakodrapy a další důkazy lidského bohatství a přepychu. Ovšem vydáte-li se po hlavní silnici jen pár desítek kilometrů od ruchu velkoměsta, můžete dorazit do míst, kde natrefíte na datacentra, ve kterých jsou uložena vysokovýkonnostní zařízení pro těžbu kryptoměn. Část z nich patří českému startupu Lionminers.

„Svět digitálních technologií nás fascinuje již řadu let,“ říká Petr Macko, jeden ze zakladatelů projektu.

Co si vlastně pod pojmem „těžba kryptoměn“ představit? Jedná se o funkci odměňování lidí, skupin či společností, které vkládají výkon v podobě vysoce výkonnostních zařízení pro ověřování transakcí, díky kterým mohou správně a bezpečně fungovat decentralizované systémy, to jsou systémy bez zásahu centrální autority.

„Představte si, že byste získali odměnu z každé bankovní transakce, která se uskuteční ve vaší bance, za to, že ověříte správnost jejích údajů. Na podobném principu profitují majitelé těžebních zařízení v digitálním světě s technologií blockchain,“ říká Macko.

„Díky tomu, že máme již více než 10 let ve Spojených arabských emirátech jisté zázemí, máme dostatečný přehled i množství kontaktů pro to, abychom zde dokázali vybudovat stabilní prostředí pro investory, kteří se rozhodnou těžbou kryptoměn zhodnocovat své prostředky,“ dodal.

„Sami jsme navštívili několik míst, kde se kryptoměny těží. Většina z nich jsou pouze plechové haly, ve kterých najdete stovky těžebních zařízení v otřesných podmínkách. Většinou jsou stroje chlazené vzduchem a kvůli vysoké okolní teplotě velmi rychle ztrácejí na výkonu i životnosti. Odmítli jsme investovat peníze tímto způsobem, a proto jsme hledali hlavně kvalitu zajišťující vysokou životnost strojů a jejich efektivitu, což se nám nyní podařilo,“ říká spoluzakladatel Petr Macko.

Zdroj: Futureminers

Startup Lionminers aktuálně vlastní několik desítek těžebních zařízení v pěti datacentrech, která ročně těží víc než 16 bitcoinů. „Na tomto čísle se rozhodně nechceme zastavit,“ dodal.

My jsme měli možnost do těchto míst nahlédnout.

Pod pojmem „datacentra“ se v tomto případě bavíme o speciálních kontejnerech přesně na míru upravených pro těžbu kryptoměn. Uvnitř najdeme čisté zázemí s mnoha inteligentními prvky pro monitoring v reálném čase a funkčními bezpečnostními moduly. Hlavní doménou jsou integrované bloky pro výkonnostní zařízení chlazená olejovou kapalinou, též zvané „immersion cooling“.

„Těžební zařízení jsou u nás ponořena ve speciální kapalině, která zvyšuje až o 20 % jejich efektivitu a zajišťuje životnost na 6–10 let, a to i v tamních teplotních podmínkách. Návratnost investice se pohybuje okolo 55 % ročně, ovšem závisí na různých faktorech, zejména aktuální hodnotě bitcoinu. Ta ale podle mnoha nezávislých expertů bude nejen v roce 2024 nadále růst. To samozřejmě investorům přináší velice zajímavou návratnost, a to i v případě nadcházejícího halvingu,“ říká zástupce startupu Lionminers, který klientům zajišťuje kompletní all inclusive služby v oblasti těžby kryptoměn, a to od nákupu strojů přes jejich zapojení a následnou správu až po případný servis.

Zdroj: Futureminers

Jeden z největších důvodů, proč se těžařské společnosti zajímají o těžbu kryptoměn ve Spojených arabských emirátech je cena elektrické energie, kterou těžební zařízení potřebuji pro svůj výkon.

„Díky strategickému umístění našich datacenter a nastavení výhodných podmínek s místními dodavateli, jsme schopni klientům zajistit jednu z nejnižších cen elektrické energie na trhu. U nás klientům nabízíme cenu 0,055 dolaru za 1 kWh. Jen pro představu, v České republice se cena pohybuje okolo 0,16 dolaru za 1kw. V takovém to případě ušetříme investorům až 147 tisíc korun ročně,“ říká Macko, který si místní podmínky se svým týmem nemůže vynachválit.

„I vzhledem k místní stabilní jurisdikci, která je vůči kryptoměnám přátelská, nám těžba kryptoměn ve Spojených arabských emirátech dává velký smysl a jsme rádi, že toho začíná využívat mnoho českých, ale i slovenských investorů,“ zakončil Macko a prozradil, že mají za cíl se svým startupem Lionminers vybudovat do konce roku 2024 dalších 20 datacenter s místem pro více než 400 těžebních zařízení.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo