Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dítě až později. Odkládání početí se párům příliš nevyplácí

PR článek
PR článek
1. 4. 2024

Stále víc žen odkládá mateřství. Kvůli kariéře, osobní svobodě, nemožnosti najít partnera. První dítě rodí v 35 nebo i 40 letech. Podle Davida Karáska, spolumajitele Medicon Pronatal, je čas začít jim říkat, jak zásadní roli hraje věk. Šance otěhotnět přirozeně s ním klesá, ale i při umělém oplodnění platí, že čím je žena mladší, tím vyšší je naděje na úspěch.

Dítě až později. Odkládání početí se párům příliš nevyplácí
Zdroj: Shutterstock

Uvádí se, že na českém trhu je zhruba 48 klinik zaměřujících se na IVF, proč by si měli zájemci o umělé oplodnění vybrat právě PRONATAL? V čem jsou centra této společnosti výjimečná?

Asistovaná reprodukce je v Česku obecně na velmi vysoké úrovni. PRONATAL nejsou jen IVF centra, ale také kliniky reprodukční medicíny, kde poskytujeme komplexní péči ženám i mužům a léčíme všechny jejich problémy spojené s reprodukcí. Proto jen část našich párů dojde až do IVF cyklu. Navíc využíváme synergií v rámci celé skupiny MEDICON PRONATAL v navazujících oborech jako klinická genetika, urologie, endokrinologie nebo jednodenní gynekologická operativa. Máme opravdu komplexní záběr.

David Karásek

Zdroj: Medicon Pronatal

Spolumajitel skupiny MEDICON PRONATAL, pro kterou pracuje přes 1650 zaměstnanců. Provozuje polikliniky, zobrazovací metody, následnou péči, jednodenní chirurgii, plnou šíři diagnostiky a onkologické léčby onemocnění prsu, síť lékáren Pharmacentrum a reprodukční kliniky PRONATAL, poskytující péči více než 4000 párům, které mají problémy s neplodností. V Česku má skupina sedm reprodukčních klinik a vlastní genetickou laboratoř, další čtyři kliniky má skupina v zahraničí. Do rodinného portfolia dále patří podnikání v oblasti farmaceutického velkoobchodu a dovozu a vývozu léčiv.

Neplodností trpí každý čtvrtý až pátý pár. Jak si myslíte, že to bude v budoucnu?

Bohužel očekávám stále větší počet párů, které budou potřebovat řešit svoji plodnost s pomocí klinik asistované reprodukce. Proto doporučuji i svým známým projít si alespoň základním vyšetřením plodnosti, i když děti ještě v plánu nejsou. Zjistí, jak na tom jsou, a je vždy lepší nastalé problémy řešit dříve než později. Ženy, které odkládají ať už z jakéhokoliv důvodu těhotenství, si například mohou nechat zamrazit vajíčka v mladším věku jako jakousi železnou rezervu pro jejich použití později, jde o takzvaný social freezing.

Jaká je úspěšnost klinik PRONATAL? Kolik dětí se z IVF ročně narodí, a to nejen na českých, ale i na zahraničních klinikách?

Úspěšnost asistované reprodukce a její zveřejňování je velkým tématem jak u odborné, tak laické veřejnosti. Občas je velký rozdíl, jakou úspěšnost kliniky prezentují na svých webových stránkách, a jakou opravdu reportují do registrů asistované reprodukce. Dále také velmi záleží na věkové skladbě klientů, protože s přibývajícím věkem úspěšnost klesá. Na našich klinikách se pohybuje úspěšnost jednoho pokusu asistované reprodukce mezi 23–47 procenty v závislosti na věku a zvolené metodě léčby. Díky našim klinikám se ročně narodí více než 2500 dětí. Obecně můžeme říci, že kombinací různých postupů pomůžeme až 90 procentům párů. Některým hned napoprvé, pro jiné to ale může být delší cesta více pokusů.

Jak si myslíte, že se bude vyvíjet asistovaná reprodukce z pohledu etiky, technologií, dostupnosti?

Již nyní je trendem individualizovaná léčba s využitím genetických vyšetření, nových laboratorních metod a dalších moderních přístrojů, které zvyšují úspěšnost léčby. V zahraničí začíná být velkým tématem léčba stejnopohlavních párů a případně single žen. Toto není v Česku možné. Sám jsem zvědavý, kam se bude asistovaná reprodukce obzvlášť u nás dále ubírat. V PRONATALu si velmi rychle osvojujeme nové postupy, takže rozhodující pro další vývoj je spíše postoj zákonodárců.

Jaké máte plány s klinikami do budoucna?

Dlouhodobě motivujeme zaměstnance k poskytování špičkové medicíny a komplexní péče o klienty. Vše ostatní, jako finanční úspěch nebo velké množství pacientů, přichází s proklientským přístupem a úspěšnou léčbou. Společně s naším týmem se snažíme přispívat k dobré atmosféře na našich klinikách. Naším nejvyšším zájmem je totiž spokojený klient. Pokud se nám tohoto podaří dosáhnout, ostatní se už dostaví samo.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo