Předplatit časopis Finmag

Články na téma: potraviny

Další články na téma potraviny najdete na Peníze.cz.

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída
 13 296

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

Ondřej Tůma17. 10. 2015
Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat
 12 739

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat

S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.

Ondřej Tůma10. 10. 2015
Farmářský slon u vás v obýváku
 12 903

Farmářský slon u vás v obýváku

Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?

Michal Kašpárek14. 8. 2015
Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí
 17 749

Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí

Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.

Ondřej Tůma8. 8. 2015
Svoboda má špíčky
 19 591

Svoboda má špíčky

Společnost by měla být ke špekatým lidem shovívavější. Neubližují nikomu dalšímu, leda vlastnímu zdraví. A to ještě ne tolik, jak přesvědčují novodobí puritáni.

Michal Kašpárek24. 7. 2015
Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí
 20 759

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

Ondřej Tůma28. 3. 2015
Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat
 15 611

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.

Ondřej Tůma21. 3. 2015
Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré
 14 111

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.

Monika Veselíková, Martin Vlnas7. 3. 2015
Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl
 17 556

Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl

Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.

Michal Kašpárek12. 12. 2014
Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc
 23 617

Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc

Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.

Ondřej Tůma29. 11. 2014
Geniální chlebíčky sestry Michopulu
 28 274

Geniální chlebíčky sestry Michopulu

Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.

Ondřej Tůma22. 11. 2014
Kovaná ekonomie: Trautenberk versus Kate Moss. Kdo je šťastnější?
 13 183

Kovaná ekonomie: Trautenberk versus Kate Moss. Kdo je šťastnější?

Druhdy bývalo znakem spokojenosti a blahobytu pěkně klenuté bříško. Časy se mění.

Lukáš Kovanda23. 9. 2014
Co by za to děti v Africe daly!
 10 242

Co by za to děti v Africe daly!

Každý to někdy zažil – s pocitem viny seškrabáváme zbytky večeře do koše a říkáme si, co by za to děti v Africe daly. Je vyhazování potravin neospravedlnitelné plýtvání, které je třeba za každou cenu potlačit, nebo může být naše svědomí klidné?

Josef Tětek28. 5. 2014
Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může
 21 531

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.

Ondřej Tůma2. 5. 2014
LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým
 25 104

LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým

Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.

Michal Kašpárek22. 11. 2013
Číňané miliony hektarů na Ukrajině nezískali. Ale určitě je získat chtějí
 7 065

Číňané miliony hektarů na Ukrajině nezískali. Ale určitě je získat chtějí

Čína po celém světě hledá zemědělskou půdu, aby si zabezpečila přísun potravin. V jejím hledáčku se ocitla i Ukrajina – „obilnice Evropy“.

Luboš Palata30. 9. 2013
Co se z Ranče U Zelené sedmy nedozvíte
 5 026

Co se z Ranče U Zelené sedmy nedozvíte

K neuvěření: vyšla kniha o ekologickém zemědělství, která je… úplně jiná, než cokoliv jste kdy četli o ekologickém zemědělství.

Michal Kašpárek26. 9. 2013
Tři důvody, proč oslavit Den piva
 5 284

Tři důvody, proč oslavit Den piva

Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.

Michal Kašpárek2. 8. 2013
Nové egyptské nepokoje: Ochutnávka toho, co přijde
 5 558

Nové egyptské nepokoje: Ochutnávka toho, co přijde

Masové pouliční protesty jsou projevem toho, že model Mezinárodního měnového fondu je tváří v tvář ekologickým a energetickým výzvám neudržitelný.

Nafeez Ahmed10. 7. 2013
Koninový skandál: cena za to, že nechcete vidět krev
 5 372

Koninový skandál: cena za to, že nechcete vidět krev

Ponaučením z koninového skandálu ať je to, že cool obchody a jídelny odlišuje od ušmudlaných bister a pofiderních náleven mnohdy jen lepší marketing. Regály můžou mít vycíděné a štít naleštěný, ale řetězec dodávek skryje špínu tam i tam.

Michal Kašpárek1. 3. 2013
Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem

Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem

V pokračování rozhovoru s předsedou občanského sdružení Zdravá potravina se podíváme na zoubek spotřebitelským mýtům, potravinám bez cukru, margarínům zdravějších másla a přísadám z kopyt a lidských nehtů. Dobrou chuť.

Ondřej Tůma19. 1. 2013
3/4