Předplatit časopis Finmag

Nadějná náhrada krevní plazmy získává důležité investice

Protext
Protext
7. 5. 2024
Tiskové zprávy
Nadějná náhrada krevní plazmy získává důležité investice
Zdroj: Protext

Praha 7. května 2024 (PROTEXT) - Českému startupu Plasma For People se daří vyvíjet náhradu krevní plazmy. K té přirozené se celosvětově dostane jen třetina pacientů, kteří by ji potřebovali. To by se mělo už brzy změnit.

"Do našeho projektu jsme doposud vybrali 2,300.000 eur od drobných investorů," pochvaluje si výkonný ředitel společnosti P4P Technology a.s. Miroslav Mašata. Věří, že tato částka není konečná: “Po podepsání smlouvy se strategickým partnerem A4F fund jsme zahájili druhé kolo financování. Toto kolo je pro kvalifikované investory, kteří chtějí výrazně zhodnotit své prostředky v něčem, co má hlubší přesah.”

Dosavadní výsledky vypadají více než slibně

Základem náhražky je bílkovina edestin, která se hojně vyskytuje například v konopném semeni. Svým složením se velmi podobá albuminu, což je základní složka lidské krevní plazmy. "Dosavadní testy prokazují, že edestin se v plazmě chová podobně jako albumin, proto ho lze pro výrobu náhražky krevní plazmy použít," oznamuje lékař Pavel Kubů.

Definitivně by tuto hypotézu měly ověřit klinické studie, které začnou zřejmě do konce roku. Nový produkt pak najde využití například při velkých ztrátách krve.

Autor: Daniel Mrázek

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo