Předplatit časopis Finmag

V jakých případech může být smlouva o půjčce prohlášena za neplatnou?

Protext
Protext
13. 5. 2024
Tiskové zprávy
V jakých případech může být smlouva o půjčce prohlášena za neplatnou?
Zdroj: Protext

Jste přesvědčeni, že banky a nebankovní společnosti mohou půjčit prakticky komukoliv, kdo splní jejich podmínky pro získání úvěru? Ano, mohou. Pokud ovšem jsou úvěrové podmínky v souladu se zákonem. V opačném případě může být smlouva prohlášena za neplatnou. V jakých případech může něco takového nastat?

Každý žadatel o půjčku musí být řádně prověřen

Až už jde o banku nebo o nebankovní společnost, každý poskytovatel půjčky musí potenciální dlužníky řádně prověřit, než jim peníze půjčí. Tuto povinnost ukládá zákon. Znamená to, že musí dojít k posouzení toho, jak dobře je žadatel schopný půjčku splácet, aniž by ho to nějak finančně ohrozilo a dostal se do dluhů. Tímto způsobem zákon chrání před neuváženým půjčováním a problémům s tím spojených. Jde zejména o předlužení, závazky po splatnosti nebo exekuce. Zákon ale neukládá, jaké informace musí společnost vyhodnotit nebo jaké doklady vyžadovat. Způsob zkoumání úvěruschopnosti tedy záleží čistě na něm. Bez toho je smlouva o úvěru neplatná.

Nechcete-li se dostat do takových problémů a ztrácet čas a nervy pozdějším konfliktem s poskytovatelem půjčky, předejděte této situaci a zodpovědně vybírejte, od koho si peníze půjčíte. Nechte si porovnat nabídky jednotlivých poskytovatelů pomocí prověřeného srovnávače jako je Finbino.cz. Můžete si nechat vyhledat různé bankovní i nebankovní půjčky podle zadaných parametrů a vybírat.

Co znamená, že je smlouva o úvěru neplatná?

Když smlouva o úvěru není platná, musí si obě strany (dlužník a poskytovatel úvěru) vrátit to, co podle té smlouvy předaly. Například poskytovatel poplatek za poskytnutí úvěru, zaplacené splátky či úroky a dlužník nesplacenou část dluhu. Takto to zní jednoduše, ale praxe je mnohem složitější. Už jen posouzení toho, kdy už má být smlouva prohlášena za neplatnou a kdy je velmi složité. Nejčastěji jde o tyto důvody:

  • Dlužník byl k podpisu smlouvy dotlačen pod nátlakem, uvedením v omyl nebo hrozbou násilí.
  • Žadatel o půjčku neměl dostatečnou způsobilost k právním úkonům (například nebyl zletilý nebo duševně způsobilý).
  • Ve smlouvě o půjčce chybí informace, které podle zákona musí obsahovat, jako jsou jména smluvních stran, výše půjčky, úroková sazba, doba splatnosti nebo způsob splácení, přičemž: “Návrh smluvních podmínek (text budoucí smlouvy) byste měli dostat vždy včas do ruky, případně musí poskytovatel zaslat, abyste měli dostatek času vše zhodnotit, projít a zeptat se na případné nesrovnalosti. Nikdy nepodepisujte nic pod tlakem.”(zdroj: https://www.finbino.com/cz/blog/smlouva-o-pujcce-jake-informace-musi-obsahovat)
  • Podmínky smlouvy jsou pro dlužníka natolik nevýhodné, že by mu po jejich splnění hrozila chudoba.
  • Smlouva může být neplatná i z důvodu lichvy a dalších specifických okolností.

Pokud máte pocit, že vaše smlouva o půjčce může být neplatná, obraťte se na společnost, která vám poskytla půjčku nebo na advokáta, případně finančního arbitra.

Můžete zrušit svůj dluh?

Šanci bránit se máte i sami. Minimálně to můžete zkusit. Často takové situace nastávají například u blízkých osob (např. prarodičů), kterým někdo vnutí naprosto nevýhodnou půjčku nebo zbrklým jednáním jedince, když potřebuje rychle hotovost a odklikne první nabídku, co na něj vyskočí na internetu, aniž by si přečetl úvěrové podmínky. Je to i váš případ? Zkuste se na poskytovatele obrátit a požádat o nápravu (úpravou smlouvy, odpuštěním zbytku dluhu, snížením dlužné částky apod.). Svou žádost definujte na papíře a zašlete společnosti ideálně přes datovou schránku nebo doporučeným dopisem poštou.

Text formulujte tak, aby v něm bylo jednoznačně uvedeno, z jakých důvodu to je a napište i svůj návrh, jak chcete celou situaci vyřešit. Nezapomeňte na datum, do kterého se mají vyjádřit a informaci o tom, co bude následovat, když vaši žádost zamítnou. Vyjádření by měly poslat všechny společnosti, i když samozřejmě ne vždy je pro vás pozitivní. Často se firmy chtějí dohodnout už jen proto, aby se nemusely potýkat s arbitrem nebo soudy.

Pomůže i finanční arbitr

Když vám návrh přesto zamítnou, sdělte jim, že celou věc předáváte finančnímu arbitrovi. To někdy stačí k tomu, aby společnost svůj postoj ještě přehodnotila. Jestli se do pár dnů nic nezmění, vyplňte na stránkách finančního arbitra žádost o zahájení řízení a pošlete mu ji. Finanční arbitr je státem zřízený orgán, který mimo soudy může rozhodovat o některých sporech na finančním trhu. Počítejte s tím, že budete muset dodat ještě nějaké dokumenty a podklady. Během pár týdnů od zahájení řízení vám přijde oficiální vyjádření společnosti někdy i s návrhem na smír.

Tuto dohodu nemusíte přijmout a můžete rozhodnutí o platnosti smlouvy nechat na arbitrovi.

Když ten shledá vaši stížnost oprávněnou, dojde k zneplatnění smlouvy a další postup probíhá tak, jak je uvedeno výše v článku. Vrátíte jen to, co jste od společnosti dostali a vše ostatní bude vráceno nebo odpuštěno.

Soud nerozhoduje vždy jednoznačně

Je dobré vědět, že ne každá smlouva o úvěru musí být automaticky neplatná jen proto, že se vám zdá, že úvěruschopnost byla málo prověřená. Sám Nejvyšší soud se vyjádřil tak, že pouhé formální pochybení při posuzování úvěruschopnosti, když není nikterak zásadní a nezpůsobilo spotřebiteli problémy, nezpůsobuje neplatnost smlouvy. Zákon má spotřebitele chránit hlavně proti riziku předlužení a problémům s tím spojených. Když nic takového nenastane, zůstává smlouva platná.

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo