Předplatit časopis Finmag

Prague.bio rozšířil své řady o významného zástupce průmyslu - do spolku vstoupila Zentiva

Protext
Protext
13. 5. 2024
Tiskové zprávy
Prague.bio rozšířil své řady o významného zástupce průmyslu - do spolku vstoupila Zentiva
Zdroj: Protext

 

Praha 13. května 2024 (PROTEXT) - Prague.bio je profesní uskupení, mezi jehož hlavní cíle patří rozvoj segmentu biotechnologií v ČR a pomoc při jeho zviditelňování na mezinárodním poli. Doposud sdružoval instituce, které představují vysoce profesionální centra výzkumu se silným vlivem na vývoj nových léků, diagnostických metod a dalších medicínských technologií. Nyní do biotechnologického klastru Prague.bio vstoupil první zástupce průmyslu, společnost Zentiva.

Biotechnologický klastr Prague.bio byl založen na podzim loňského roku a doposud jej tvořilo šest institucí pocházející z akademického prostředí: Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, biotechnologický inkubátor i&i Prague,Biotechnologický ústav AV ČR, Mikrobiologický ústav AV ČR, Ústav molekulární genetiky AV ČR a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Nyní se k nim přidává první zástupce průmyslu.

„Přistoupení Zentivy je pro Prague.bio přelomový okamžik, jelikož jde o důležitý krok k naplnění základního poslání spolku. Tím je propojování vědy, průmyslu a byznysu. Zároveň jsme velmi rádi, že prvním neakademickým zástupcem v našem spolku je právě Zentiva, úspěšná mezinárodní firma se sídlem v České republice, která zde kromě výroby má také globální výzkumné a vývojové centrum, a patří mezi top 10 investorů do výzkumu a vývoje v ČR,“ říká Petra Kinzlová, CEO spolku Prague.bio.

Sdílení a spolupráce pro rozvoj inovačního potenciálu

Přistoupení Zentivy do spolku navazuje na vzájemnou spolupráci během prvního ročníku konference Prague.bio, které se v loňském roce zástupci Zentivy aktivně účastnili. „Farmaceutický průmysl má v České republice dlouhou tradici. V Zentivě nám záleží na tom, aby se zde udržel, rostl a přinášel inovace a dostupnou léčbu pro ty, kteří ji potřebují. Dlouhodobě se podílíme na rozvoji české farmaceutické vědy skrze vzdělávání odborníků pro průmysl a úzkou spolupráci s univerzitami, například v rámci Centra aplikovaného výzkum The PARC. Připojení se k Prague.bio je pro nás dalším logickým krokem v budování domácího farmaceutického potenciálu a těší nás, že jsme našli dalšího partnera, který sdílí naši vizi,“ říká Martin Albert, Chief Scientific Officer v Zentivě.

O Prague.bio

Spolek Prague.bio byl založen na podzim loňského roku. Jde o platformu, jejíž záměrem je propojovat inovátory, akademické instituce, zástupce průmyslu, investory a další důležité aktéry v oblasti biotechnologií. Spolek je pořadatelem konference Prague.bio, jejíž druhý ročník proběhne 24. září ve Slovanském domě v Praze. Své členy také zastupuje na významných mezinárodních konferencích, naposledy např. na Bio-Europe Spring, které se letos uskutečnilo ve španělské Barceloně.

O Zentivě

Zentiva je panevropská platforma, která vyvíjí, vyrábí a poskytuje vysoce kvalitní a cenově dostupné léky více než 100 milionům lidí v Evropě. K zajištění bezpečnosti dodávek léčiv má Zentiva 4 výrobní závody ve stoprocentním vlastnictví a širokou síť externích výrobních partnerů. Nabízí řešení v klíčových terapeutických oblastech, jako je kardiologie a oběhová onemocnění, diabetes, onkologie, respirační onemocnění či neurologie, a zaměřuje se na rozšíření svého portfolia v oblasti volně prodejných léčiv a doplňků stravy. Společnost je vlastněna investičním fondem a poskytuje udržitelný dvouciferný růst s ambiciózním pětiletým plánem dalšího silného růstu v celé Evropě.

Zentivu tvoří tým téměř 5 000 jedinečných talentů spojených posláním dodávat vysoce kvalitní a cenově dostupné léky lidem, kteří je potřebují. Zentiva je skvělým místem pro práci, kde se každý cítí vítán a oceňován, kde může být sám sebou a přispívat tak, jak nejlépe umí. Společně pracujeme na naplňování našeho poslání, přinášet zdraví a wellbeing všem generacím.

Více najdete na webových stránkách www.zentiva.cz.

 

Zdroj: PR Clinic

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo