Předplatit časopis Finmag

Hudební ikona 60. a 70. let se vrací do Prahy!

Protext
Protext
14. 5. 2024
Tiskové zprávy
Hudební ikona 60. a 70. let se vrací do Prahy!
Zdroj: Protext

Praha 14. května 2024 (PROTEXT) - V rámci svého světového turné THE LAST WALTZ WORLD TOUR odehraje 2. září svou show v Praze legendární Engelbert Humperdinck. 

Husákovým dětem možná toto jméno nic neřekne, ale zkuste se zeptat svých maminek. Souputník Toma Jonse, v 60. a 70. letech minulého století nazpíval takové hity, které z rádia slýcháme i dnes. Jen znalci ale vědí, kdo je jejich autorem. Řeč je například o písničce s českým textem Gabriely Osvaldové - Trouba, v podání Lucie Bílé. Ano, právě tato písnička vznikla předěláním světového hitu který proslavil Englbert Humperdinck - Release Me! Mimochodem, tato verze od Englberta Humperdincka byla v roce 1967 populárnější než hit „Strawberry FieldsForever/Penny Lane“ od Beatles.

Pojďme ale postupně. Hudbu miloval syn anglického koloniálního důstojníka a indické matky už od dětství. V jedenácti letech začal studovat hru na saxofon. Byl skvělým hráčem a velmi brzy začal veřejně vystupovat. Svůj první singl nazpíval a vydal v roce 1961. Jak to tak u debutů bývá, nebyl to velký úspěch. Mladý zpěvák se ale rozhodně nevzdal a svým silným hlasem si razil cestu dál. Většinou po klubech.

Jedním ze svých vystoupení upoutal pozornost manažera Toma Jonse - Gordona Millse. Ten měl jasný plán. Právě v jeho hlavě se zrodilo umělecké jméno Englbert Humperdinck, právě on produkoval skladbu „Dommage, Dommage“. Ta se stala průlomovým hitem! Psal rok 1966 a Englebert Humperdinck s touto písní reprezentoval Velkou Británii na soutěži v Knocku. Hit měl prakticky celoevropský dopad. Velmi výrazně bodoval nejen v Britské, ale i v Belgické hitparádě.

V tomto roce (1966) měl Englebert Hamperdinck také jedno velké štěstí. Když onemocněl zpěvák Dickie Valentine, zaskočil za něj v londýnské show Sunday Night. Svou šanci dokonale využil! V živém vysílání zazpíval song ze singlu Release Me / Ten Guitars a prakticky přes noc byl jedním z nejpopulárnějších zpěváků své doby. Engelbert do dnes drží rekord v nejdelším nepřetržitém setrvání v žebříčcích (56 týdnů).

Následovaly dvě další úspěšné balady „There Goes My Everything” a „The Last Waltz". Mezi lety 1966 až 2018 vydal neuvěřitelných 100 alb a 43 singlů, a pokud se vydáte do Hollywoodu na chodník slávy, objevíte tam i jeho hvězdu.

Vstupenky na pražský koncert zakoupíte v síti Ticketportal.

 

Nejlepší skladby od interpreta Engelbert Humperdinck

https://www.shazam.com/cs/artist/engelbert-humperdinck/468294459 

 

Nejznámější coververze z repertoáru Engelberta Humperdincka, které natočili čeští interpreti:

 

Zdroj: Leonarda / foto: František Jirásek

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo