Předplatit časopis Finmag

Další byrokratická čistka v režii Fialovy vlády. Rušíme, co nedává smysl, hlásí Šalomoun

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
7. 5. 2024
 15 704
aktuality

Vláda na svém úterním zasedání schválila v pořadí už třetí antibyrokratický balíček z rukou ministra pro legislativu Michala Šalomouna. Mimo jiné ruší povinnost zaměstnavatelů písemně hlásit počet zaměstnaných osob se zdravotním postižením či zavádí možnost zasílat pracovněprávní dokumenty elektronicky. Celkem balíček obsahuje 29 opatření, a to nejen pro podnikatele.

Další byrokratická čistka v režii Fialovy vlády. Rušíme, co nedává smysl, hlásí Šalomoun
Michal Šalomoun, ministr pro legislativu na tiskové konferenci po zasedání vlády (7. května 2024) / Zdroj: Vláda ČR

Soubor nových opatření vznikl po konzultaci s jednotlivými resorty a podle vlády má za cíl zjednodušit život podnikatelům, živnostníkům i občanům. „Zjednodušuje či zmírňuje nadbytečné a zatěžující povinnosti, které jim ubírají čas i energii,“ dušuje se kabinet v tiskové zprávě.

„Odbourat takové povinnosti je dlouhodobá a trpělivá mravenčí práce. Vznikly tak postupně už tři antibyrokratické balíčky. Ten nejnovější se soustředí na takzvané samoreportovací povinnosti, které nedávají smysl,“ uvádí Šalomoun.

Příkladem takové povinnosti je už zmíněná povinnost písemně ohlašovat úřadům práce povinný podíl osob se zdravotním postižením. „Tyto informace lze totiž získat ze čtvrtletních přehledů, které zaměstnavatelé odevzdávají průběžně,“ upozorňuje ministr, který stojí i v čele Legislativní rady vlády.

„Dále jsme do balíčku zahrnuli možnost, aby zaměstnavatel mohl zaměstnancům zaslat některé pracovněprávní dokumenty elektronicky – třeba mzdový výměr. To odbourá zbytečné papírování a navíc se i významně zrychlí doručení,“ dodává Šalamoun.

Mezi další opatření patří například vrácení pracovnělékařských prohlídek zpět k praktickým lékařům nebo třeba konec zatěžujícího papírování spojeného se stávající povinností pro zaměstnance podepsat souhlas, když chce posílat výplatu od zaměstnavatele na účet.

Schválené usnesení vlády nyní postoupí k příslušným resortům. Ty mají za úkol připravit návrh řešení pro příslušná opatření v balíčku do konce letošního září.

Schválený materiál navazuje na první dva balíčky přijaté vládou v předchozích dvou letech. Kabinet v nich zrušil například povinné periodické lékařské prohlídky pro zaměstnance v nerizikových profesích, zvýšil hranici obratu pro povinné placení DPH, snížil pokuty u kontrolního hlášení pro menší plátce či zavedl možnost vést účetnictví v cizí měně.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
-2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybyrokraciebyznyslegislativapersonalistikapodnikáníPodnikavé Českovládazaměstnanci

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo