Předplatit časopis Finmag

Absurdita roku? Registrace dohod o provedení práce, shodli se podnikatelé

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
17. 5. 2024
aktuality

Největším letošním byrokratickým nesmyslem je registrování dohod o provedení práce, vyplývá z online hlasování v anketě v rámci podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku. Nejpřínosnější je podle respondentů naopak zákon postihující přesouvání zisků do daňových rájů.

V letošním roce „vyhrála“ novela zákona o nemocenském pojištění, která má změnit pravidla pro odvod pojistného na sociální zabezpečení v případě dohod o provedení práce. Právní úprava zohledňuje kumulativní limit pro odvod pojistného ve výši 40 % průměrné mzdy ze všech dohod v případě, kdy má zaměstnanec podepsaných více dohod o provedení práce souběžně u více zaměstnavatelů.

Pro zaměstnavatele a státní správu je nejen velmi obtížně spravovatelná, ale i neúměrně administrativně zatěžující, píše se na stránkách ankety. Platná je od začátku letošního roku a podnikatelé doufají, že bude mít jen jepičí život.

Změny v dohodách (DPČ a DPP) jsme obšírně řešili i na Finmag.cz. Namátkou vybíráme:

Na druhém místě skončila v posledních měsících hojně diskutovaná nulová spotřební daň na tiché víno, na třetím místě se pak umístily zmatky kolem otevírací doby obchodů během státních svátků. Nad absurditou současného stavu se v komentáři pro Finmag.cz zamýšlel Marek Hudema.

A co se naopak povedlo? V anketě Zlatý paragraf naopak respondenti ocenili pozitivní změny. Vyhrál návrh zákona o dorovnávací dani, který je výsledkem snahy zabránit přesouvání zisků do daňových rájů. Česko by tak mělo mít možnost danit zisky velkých nadnárodních firem, což by do státního rozpočtu mělo podle odhadů ročně přinést dvě až pět miliard korun.

Minimální podniková daň ve výši alespoň patnáct procent má za cíl ukončit desítky let trvající stav, kdy se jednotlivé země předháněly v postupném snižování korporátní daně kvůli tomu, aby na své území přilákaly nadnárodní firmy a investory.

Kromě dorovnávací daně ocenili lidé v anketě i nový stavební zákon, který by měl zjednodušit a zrychlit stavební řízení, a také zrušení papírových kolků.

Cílem ankety Absurdita roku je upozornit na nejnesmyslnější byrokratické povinnosti uložené podnikatelům. Vyhlašování této anticeny má přispět ke kultivaci tuzemského podnikatelského prostředí. Absurdní předpisy nominuje veřejnost z řady podnikatelů, různých oborových asociací a svazů a cechů. O vítězné absurditě rozhoduje veřejnost v online hlasování. Odborným garantem anket je Hospodářská komora ČR.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybyrokraciedaňový rájdohoda o provedení prácelegislativapodnikáníPodnikavé Česko

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo