Předplatit časopis Finmag

Tuzemský průmysl hledá dno. Statistici ukázali nová data

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
7. 5. 2024
aktuality

„Do výkonu průmyslového sektoru jsme nevkládali velké naděje, přesto dokázal zklamat,“ shrnul Vít Hradil ze společnosti Cyrrus pocity analytiků a komentátorů nad čerstvými čísly ze statistického úřadu. A další měsíce nebude líp.

Český průmysl nevzkvétá. Naše průmyslová produkce klesla proti minulému měsíci o 1,6 procenta, meziročně o 2,7 procenta. Meziroční údaj je sice zkreslující, loni se touhle dobou vyrábělo neobvykle mnoho aut, ale i kdyby pokles nebyl tak prudký, je to pokles.

Bohužel nejde o pokles jednorázový, ale o trend, který nějakou dobu trvá. Přesněji tři čtvrtě roku v kuse. A podle ekonomů ještě trvat bude. „Velké naděje si neděláme ani pro příští měsíce a český průmysl podle nás čeká minimálně jeden další obtížný kvartál,“ říká analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Příčin je mnoho a jejich skladba nedává moc nadějí, že by se analytici třeba mýlili. Vstupy už nezlevňují. Ceny energií samozřejmě vypadají v porovnání s nedávnými extrémy přívětivě, ale před pár lety by nám připadaly jako katastrofický film. Úrokové sazby míří dolů, jenže si to šinou šnečím tempem, takže málokdo má chuť půjčit si peníze na investice a rozvoj.

A především se málo kupuje. Zejména Německo, na které je mnoho našich výrobců navázaných, se do nákupů nehrne. „Klíčové Německo přešlapuje na místě. Tamní průmyslové objednávky za poslední měsíc klesly o 0,4 procenta a dovozy do Německa, tedy údaj, v němž je zahrnut i český export, vzrostly jen o slabých 0,3 procenta,“ upozorňuje Tomáš Volf z Citfinu.

Průmysl ovšem není jeden. Při pohledu na jednotlivá odvětví je obrázek skládaný ze statistických dat mnohem barevnější, ne jen černý. Rostl tedy například průmysl papírenský, výroba oděvů nebo usní. „Můžeme vypozorovat, že zhruba polovina ze zpracovatelských odvětví v březnu meziročně rostla, zatímco druhá polovina klesala,“ říká Patrik Rožumberský, ekonom z UniCredit Bank. Byl to ale růst v řádu desetinek procent. Mimo zpracovatelský průmysl vládne útlum.

Naději na zlepšení si analytici troufají vidět až ve druhé polovině roku. „Ve druhém pololetí by měla zapůsobit ožívající spotřebitelská poptávka i pokles úrokových sazeb,“ odhaduje Vít Hradil. Zároveň ale dodává, že na celkově dobrý rok už to určitě stačit nebude. „Za nejpravděpodobnější momentálně považujeme celoroční průmyslovou stagnaci,“ uzavírá nepříliš optimisticky Hradil.

 

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeský statistický úřadekonomikaexportNěmeckoprůmyslprůmyslová výrobastatistika

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo