Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pražský Dronetag rychle roste, s podporou z Brna dobývá americké nebe

Michal Hron
Michal Hron
22. 11. 2023
 6 787
success story

Praha a Brno. Věční rivalové na poli české společnosti, ale i úspěšní partneři na poli byznysu. Důkazem je pražský startup Dronetag, který s podporou brněnského Y Softu postupně dobývá se svou „krabičkou na hlídání dronů“ svět.

Pražský Dronetag rychle roste, s podporou z Brna dobývá americké nebe
Dronetag už není jen malá krabička pro identifikaci dronů, ale ucelená platforma v rámci Internet of Things (IoT) řešení / Zdroj: Dronetag

Všechno to začalo v roce 2019, kdy tým dnešního CEO společnosti Dronetag Lukáše Brchla uspěl na Space Application Hackathonu. Během pár hodin tu tehdy společně vymysleli projekt na identifikaci dronů ve sdíleném vzdušném prostoru.

Pro laiky se to může zdát absurdní, ale nic takového do té doby na trhu nebylo. Potřeba letových dispečerů koordinovat zejména velké a komerčně užívané drony však s ohledem na překotný technologický vývoji stále rostla. A dnes už ji začíná přímo vyžadovat i americká a zanedlouho i evropská legislativa.

Brchl společně s kolegy tehdy přišel s řešením: krabičkou, kterou je možné „připnout“ na jakýkoli dron a „zviditelnit“ je tak pro ostatní účastníky leteckého provozu. Vavříny na prestižních mezinárodních soutěžích potřebu takového řešení už jen podtrhly.

Následovala léta testování, vývoje a především čerpání podpory, které se s úspěchem jejich nápadu přímo pojily. „Získali jsme podporu inkubátoru a Evropské kosmické agentury a zvítězili v prestižní soutěži Galileo Masters. V roce 2022 jsme dostali investici od přední české společnosti Y Soft,“ popisuje svou historii firma.

Dnes je z týmu tří studentů (se kterými jsem se krátce po jejich úspěchu bavil přímo na půdě jejich alma mater – ČVUT, pozn. aut.) tým dvacetičlenný. Společně se už nevěnují jen oné malé krabičce, která tehdy neměla ještě ani finální podobu, ale i softwaru, vývoji dalších produktů, ale i marketingu.

„Jsme tým lidí, kteří mají pokoru k práci a naším dlouhodobým cílem je umožnit dronům bezpečný vstup do vzdušného prostoru, předejít tak nehodám a hlavně umožnit plný rozvoj potenciálu, který v dronech dřímá,“ popisuje se dnes už mezinárodně úspěšný startup.

Do USA! Do Asie! Do Evropy…

Česká krabička na hlídání dronů, se kterou Dronetag začínal, se tak během pár let posunula do ucelené platformy pro dálkovou identifikaci dronů a jejich bezpečnou koordinaci. V posledních měsících pak firma navýšila výrobu a dodávky na světový trh na šest set až tisíc zařízení týdně a cílí na tržby za letošní rok v odhadované výši 50 milionů korun.

Za svůj úspěch vděčí především dvěma věcem: spojení s brněnským Y Softem (o tom ale až později) a legislativní politice USA, která identifikaci dronů vyžaduje už dnes. Díky těmto změnám americké legislativy se Dronetag stal majoritním dodavatelem takzvaných Remote ID zařízení provozovatelům komerčních dronů v USA.

V zámoří navíc Dronetag jako první Remote ID dodavatel na světě získal povolení UAS Declaration of Compliance od amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). Produkt Dronetag Mini se tak stal prvním schváleným Remote ID modulem pro americký trh. I díky tomu česká firma nyní pokrývá 70 % všech dodaných Remote ID zařízení do USA.

V listopadu letošního roku Dronetag navíc otevřel prvního amerického distributora, společnost Drone Nerds. Ta bude řídit vybrané obchodní a marketingové aktivity firmy na americkém trhu, kde je nyní podle FAA registrováno 864 000 profesionálních dronů, z toho zhruba 350 000 dronů spadá do segmentu komerčního provozu.

Dronetag na přání

Jedním z nových produktů společnosti Dronetag, které vzešly z poptávky trhu, je služba nazvaná White labeling. V rámci ní pražský startup dodává klientům customizované řešení pod jejich vlastní značkou. „Jsme schopni takové úpravy našeho zařízení, kdy umožňujeme jejich vydávání pod značkou partnera v USA i Evropě. Navíc součástí naší dodávky je plnohodnotná softwarová platforma,“ vysvětluje benefity nové prémiové řady marketingový manažer firmy Jan Jiroušek. I když tedy Remote ID zařízení neponese přímo značku Dronetag, je vysoce pravděpodobné, že pod vlastním obalem stále najdete produkt úspěšné české firmy.

Podobné legislativní změny přitom chystají i další země, včetně celé Evropské unie. A i zde je potenciál obrovský; v oboru komerčního využití dronů zde podniká na 50 tisíc firem. „Aby se provozovatelé dronů vyhnuli problémům, které provázely zahájení provozu Remote ID v USA, měli by zajistit své zařízení Remote ID již nyní a ujistit se, že v roce 2024 budou schopni bezpečně provozovat svůj dron,“ říká Brchl s poukazem na stále omezené výrobní kapacity.

Firma navíc expandovala také do Asijsko-pacifického regionu a na Taiwan, kde vyrábí a dodává OEM řešení pro samotné výrobce. Ti tak mohou její řešení integrovat přímo do svých dronů. Už jen tato zařízení firma prodává po desítkách tisíc kusů.

Suma sumárum dnes Dronetag operuje ve více než ve 20 zemích na čtyřech kontinentech, de její produkty pomáhají koordinovat lety komerčních (a mnohdy i nekomerčních) dronů.

Praha + Brno = VSL

K takovému úspěchu pražskému startupu dopomáhá vedle legislativních změn i ono už zmíněné spojení s brněnským Y Softem. Ten v červnu loňského roku oznámil, že skrze svůj investiční fond Y Soft Ventures investuje do Dronetagu 15 milionů korun. K tomu přislíbil poskytnout mladé firmě i své znalosti a výrobní kapacity.

Firma díky tomu prošla kompletní obměnou interních procesů, procesů výroby a designování nových produktů. „Díky spolupráci s Y Softem jsme dokázali rychle přepnout na škálovatelný byznys model,“ pochvaluje si Brchl. Citelně se díky tomu podle něj zrychlil i samotný vývoj. Vedle toho pak oceňuje i další pomoc a mentoring Y Softu, zejména pak sdílení zkušeností ohledně logistiky velkých dodávek do USA a na další trhy.

Uspěje podle vás Droneteag celosvětově?

Spokojenost navíc panuje i na druhé straně. „Dronetag během posledního roku jednoznačně potvrdil, že na trh přichází ve správný čas s tím správným řešením – přitom tohle je jen první krok v budování jejich produktového portfolia. Těšíme se, co tým ukáže v dalších letech, protože takovýto start se jen tak nevidí,“ říká Lukáš Konečný, junior partner fondu Y Soft Ventures.

Pokud navíc firma na své cestě vzhůru nic nepokazí, predikce trhu ji věští obří úspěch. Trh s drony čeká v následujících letech podle řady odhadů a studií obrovský rozmach. Celý jejich ekosystém – od vývoje hardwaru či aplikací až po samotné služby s nimi spojené – může jen na starém kontinentu dle odhadů EU vytvořit do roku 2050 až 150 tisíc nových pracovních míst.

Už v roce 2020 měl navíc tento trh dle analytické společnosti PwC hodnotu vyšší než 127 miliard dolarů (2,85 bilionu korun) a jen do roku 2024 by měl vzrůst nejméně dvojnásobně, v Asii dokonce čtyřnásobně.

Zatímco se tak v Česku bude Praha a Brno pravděpodobně dál zbytečně hašteřit, ve světě se dost možná tato spolupráce zapíše jako zatraceně úspěšné tažení.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualityinvesticelegislativapodnikáníPodnikavé Českostartupysuccess storytechnologieventure kapitál

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo