Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dobrá zpráva, inflace je už téměř poražena. Rok 2024 přinese další zlepšení

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
11. 1. 2024
aktuality

V prosinci dosáhla meziroční míra inflace na úroveň 6,9 procenta, o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Za celý loňský rok pak ve srovnání s rokem 2022 klesla o 4,4 procentního bodu. A výhled na letošek vypadá velmi pozitivně. Zvyšuje se tak šance na další snižování úrokových sazeb a růst reálných mezd zaměstnanců.

Dobrá zpráva, inflace je už téměř poražena. Rok 2024 přinese další zlepšení
Nejnovější vývoj inflace dává důvod k optimismu. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V prosinci 2023 dosáhla meziroční míra inflace na úroveň 6,9 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Tato statistika byla však ovlivněna úsporným tarifem, který v loňském roce snížil srovnávací základnu. Kdybychom úsporný tarif do výpočtu inflace nezahrnuli, cenový růst by dosahoval úrovně 4,2 procenta.

Za celý rok 2023 se průměrná míra inflace pohybovala na úrovni 10,7 procenta, což bylo o 4,4 procentního bodu méně než v roce 2022. Rok 2024 by měl přinést výraznější zlepšení, v jehož rámci se inflace vrátí do blízkosti svého cíle ve výši 2,0 procenta.

Tím by celá inflační epizoda měla skončit. Přesto jejím výsledkem bude výrazně vyšší cenová hladina, která se již nevrátí na původní úroveň. Těžkou ránu rovněž obdržely úspory českých střadatelů, které ztratily část své kupní síly.

Vývoj inflace v Česku

Prosincová čísla potvrdila trend postupného poklesu inflace. Z meziročního pohledu například klesly ceny polotučného mléka o 28,3 procenta, ceny sýrů a tvarohů o 5,4 procenta či ceny vajec o 30,3 procenta. Naopak vzrostly ceny vodného o 16,3 procenta, ceny stočného o 26,9 procenta či ceny tepla a teplé vody o 24,2 procenta.

Při meziročním srovnání evidujeme v prosinci růst ceny elektřiny o 142,4 procenta. Tento astronomický pohyb však neznamená, že by lidem skokově narostla cena za kilowatthodinu elektrické energie. Pouze se projevil statistický efekt úsporného tarifu, kdy lidé v loňském roce obdrželi státní podporu, kterou letos již nedostali.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Štěpán Křeček

Štěpán Křeček

Hlavní ekonom společnost BH Securities. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, na které aktivně pedagogicky působí. Odborně se zaměřuje především na analýzu české ekonomiky,... Více

Související témata

aktualityfinanceinflacekomentářstatistikaúrokové sazbyveřejné finance

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo