Předplatit časopis Finmag

Firmy dál ruší zaměstnanecké bonusy. Bojuje se o zdravotní a sociální benefity

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
6. 5. 2024
aktuality

Po zavedení nových pravidel pro zdanění zachovalo zaměstnanecké benefity v nezměněné podobě jen 60 % firem, vyplývá z šetření Hospodářské komory (HK). Necelá desetina podniků benefity zrušila úplně. Komora teď usiluje, aby se od roku 2025 z daňového stropu vyjmuly alespoň zdravotní a sociální benefity.

Od začátku letošního roku je většina nepeněžních benefitů osvobozena od daně z příjmů pouze do výše poloviny měsíční průměrné mzdy. Po překročení této hranice nově benefity podléhají dani z příjmu a také odvodům pojistného.

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji menší podniky, u firem do deseti zaměstnanců to byla dokonce polovina z nich. Mezi firmami do 50 zaměstnanců poskytování zaměstnaneckých benefitů omezilo zhruba 40 % podniků. Firmy snižovaly nejen počet benefitů, ale i jejich výši, vyplývá ze šetření, do něhož se zapojilo 457 respondentů. Před zavedením nových pravidel přitom benefity poskytovalo 92 procent zaměstnavatelů.

Poskytování zaměstnaneckých benefitů po účinnosti nových pravidel zdanění:

Firemní benefityHospodářská komora

„Všem zaměstnavatelům v zemi, kteří dosud nabízeli benefity, vzrostly náklady a administrativa, spojená s hlídáním daňového limitu. Menší podniky se ale na rozdíl od těch větších dokážou s jakýmkoliv zvýšením daňové zátěže a nákladů na pracovní sílu vypořádat hůře, takže nepromyšlená a byrokratická úprava nejvíc dopadá na ty nejmenší, které by stát měl spíš hájit,“ upozorňuje viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Komora upozorňuje, že vláda ve svém plánu snížit schodek státního rozpočtu původně zamýšlela zcela zrušit daňové osvobození zaměstnaneckých benefitů, daňovou uznatelnost nepeněžních bonusů ale nakonec zachovala alespoň do výše poloviny průměrné mzdy.

Komora teď usiluje o to, aby se pravidla pro benefity v příštích letech dál zmírnila. „Vyjednáváme s Ministerstvem financí, aby se od roku 2025 z daňového stropu vyjmuly alespoň zdravotní a sociální benefity, díky kterým roste počet různých preventivních zdravotních vyšetření a zlepšuje se schopnost lidí pečovat o své blízké v případě nečekané situace,“ dodává Prouza. Mezi takové benefity patří třeba preventivní vyšetření, očkování nebo psychologická podpora.

Na osekání daňové uznatelnosti nepeněžních firemních benefitů se Finmag.cz ptal odborníků v anketě Očima expertů.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybenefitybyznyshospodářská komoramzdypodnikánízaměstnanecké benefityzaměstnánízaměstnanost

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo