Předplatit časopis Finmag

Jak na podání přehledu OSVČ pro zdravotní pojišťovnu? Návod krok za krokem

Michal Hron
Michal Hron
10. 5. 2024
Vše o...

Daňové přiznání jste podali, ruce za hlavu si ale ještě dát nemůžete. Do měsíce totiž musíte podat přehled o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. V dnešním návodu si krok za krokem vysvětlíme, jak vyplnit přehled pro vaši zdravotní pojišťovnu.

Jak na podání přehledu OSVČ pro zdravotní pojišťovnu? Návod krok za krokem
Jak na podání přehledu OSVČ pro zdravotní pojišťovnu? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Ani po podání daňového přiznání pro vás oznamovací povinnosti nekončí. Pokud jste podali daňové přiznání po 2. 4. 2024 elektronicky, přehled podejte nejpozději do 3. 6. 2024. Pokud za vás daňové přiznání podává daňový poradce, přehled musí na příslušná místa dorazit nejpozději do 1. 8. 2024.

Před týdnem jsme si v podrobném návodu rozebrali vyplnění formuláře pro správu sociálního zabezpečení, tentokrát vám poradíme, jak na přehled pro zdravotní pojišťovnu. V Česku jich působí sedm, my se zaměříme na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), kterou využívá většina z nás.

Jak podat přehled o příjmech a výdajích OSVČ pro zdravotní pojišťovnu?

VZP nabízí pro podání přehledu OSVČ o příjmech a výdajích interaktivní formulář, a to na vlastním klientském portále MojeVZP. Výhodu mají ti už registrovaní, ale kdo registrován ještě není, může to během pár minut a online napravit.

Celým procesem vás následně portál provede a do formuláře sám načte většinu potřebných dat (například úhrn zaplacených záloh, dobu pojištění). Na vás už je jen doplnění daňového základu z daňového přiznání a případně vydefinovat odchylky oproti běžnému průběhu pojištění.

TIP: Pokud se do aplikace MojeVZP z jakéhokoli důvodu registrovat nechcete, stále máte možnost podat přehled OSVČ „postaru“ pomocí běžného elektronického formuláře. Najdete ho – včetně všech potřebných informací – přímo na stránkách pojišťovny.

Po přihlášení se k portálu jděte na kartu Stav pojištění. Zde získáte přehled o aktuálních platbách i případném nedoplatku, který doporučujeme co nejdříve urovnat. V základním zobrazení pak vpravo dole naleznete zvýrazněnou část Přehled OSVČ, která vás odkáže na potřebný formulář.

Po vstupu do formuláře už stačí doplnit jen celkovou výši daňového základu (stejně jako u přehledu pro správu sociálního zabezpečení je to hodnota z řádku 37 daňového přiznání), zvolit, kdo a jak podává daňové přiznání a překontrolovat správnost předvyplněných údajů (číslo účtu, adresu a podobně). Pokud vše sedí a máte přidělené IČO, doplňte ho a pokračujte na další část; na případné nedostatky vás aplikace sama upozorní.

Štěstí přeje připraveným! Pojistěte se.

Porovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a do minuty najdeme tu nejvýhodnější pojistku pro vás i celou rodinu.

Následující formulář se týká průběhu vašeho pojištění během minulého roku. Pojišťovně zde jen sdělíte, zda (a kdy) jste splňovali jednu ze čtyř nabízených skutečností (pobírali jste nemocenskou, pečovali jste o díte, byl jste držitelem ZTP či ZTP/P či jste dosáhli důchodového věku). Pokud nic z toho pro vás neplatí, můžete vesele pokračovat ve vyplňování, aniž byste cokoli zaškrtávali.

Krok 3 přehledu OSVČ pro VZP se naopak bez vaší přímé interakce neobejde. Týká se vaší aktuální situace, která se propíše do nové výše záloh OSVČ na zdravotní pojištění. I zde je to typicky dosažení důchodového věku, různého stupně invalidity, péče o blízkou osobu a podobně. Pokud se vás ale žádná ze skutečností netýká, tentokrát je třeba zaškrtnout příslušné políčko.

Posledním krokem už je jen kontrola zadaných údajů. Na této stránce se dozvíte i to, zda máte na zdravotním pojištění nedoplatek, nebo naopak přeplatek. Najdete zde také přehled plateb pojistného za rok 2023. A co je nejdůležitější: aplikace vám těsně před odesláním přehledu sdělí i novou výši záloh na rok 2024, na základě níž si upravíte svůj trvalý příkaz v bance.

Po odeslání formuláře vám pojišťovna následně nabídne možnost rychlé úhrady vznikého nedoplatku pomocí QR kódu. V případě přeplatku naopak můžete zvolit, zda ho chcete vrátit (a kam), nebo raději rozprostřít do dalších plateb.

Odkazy na informační stránky zdravotních pojišťoven

Nemáte snad VZP? V Česku kromě VZP působí (či působila) celá řada dalších zdravotních pojišťoven. Samo ministerstvo zdravotnictví uvádí, že od roku 1993 na území České republiky fungovalo celkem 29 zdravotních pojišťoven, postupně se ale tento počet zredukoval na současných sedm. Krom VZP tak dnes můžete být pojištěni u jedné z následujících zdravotních pojišťoven (jednotlivé odkazy vedou přímo na stránky s informacemi k podání přehledů OSVČ):

Většina pojišťoven podobně jako VZP nabízí klientské portály a možnost vyplnění přehledu přes interaktivní formulář. Někdy je však potřeba stáhnout si PDF a vyplnit elektronický dokument pěkně políčko po políčku a až následně ho datovou schránkou odeslat.

Našli jste v článku chybu? Dejte nám vědět, abychom ji mohli opravit. Děkujeme!

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

Daně 2024daňové přiznánídaňový základelektronické podáníOSVČVše o...Všeobecná zdravotní pojišťovnazdravotní pojištěnízdravotní pojišťovny

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo