Předplatit časopis Finmag

Nejčtenější články

Nová pravidla pro „dohodáře“ očima expertů. Jak zasáhnou podnikatele?anketa

Nová pravidla pro „dohodáře“ očima expertů. Jak zasáhnou podnikatele?

Novela zákoníku práce, kterou minulý měsíc schválili poslanci, upravuje kromě jiného pracovní podmínky takzvaných dohodářů, které se víc přiblíží klasickému pracovnímu poměru. Jak tyto změny dopadnou na firmy a podnikatele? Zeptali jsme se expertů.

Adam Štěpánek
Časový test či osvobození od daně? Jak na zdanění kryptoměn očima expertů

Časový test či osvobození od daně? Jak na zdanění kryptoměn očima expertů

Debaty o zdanění kryptoměn patří ke každoročnímu evergreenu. Stále vyšší počet držitelů digitálních aktiv je však víc než kdy dřív posouvá do věcné a především i politické roviny. Je tedy na čase pravidla, jak se v Česku daní kryptoměny, změnit? A jak? Zeptali jsme se za vás expertů.

Michal Hron
Zdravotní pojištění OSVČ 2024. Jak se počítá, kolik si letos připlatíte a na co dát pozor?zdravotní pojištění

Zdravotní pojištění OSVČ 2024. Jak se počítá, kolik si letos připlatíte a na co dát pozor?

Jistě máte už v kalendáři poznamenáno, že minimální zálohy na zdravotní pojištění se zvyšují a novou sumu musíte zaslat na účet zdravotní pojišťovny nejpozději do 8. února. Kolik budete nově platit? A jak se vlastně výše záloh počítá? Dočtete se v našem přehledu.

Hynek Just
Mouka vytuněná časem. Oudoleňský mlýn přežil i komunisty, dodnes vsází na staré strojePodnikavé Česko

Mouka vytuněná časem. Oudoleňský mlýn přežil i komunisty, dodnes vsází na staré stroje

Oudoleňský mlýn byl první v republice, který se po pádu komunismu vrátil do soukromých rukou a rozběhl. Dnes tam působí pátá generace rodiny Kryštofků a zásobuje široké okolí nevyfoukanou moukou na chleba i na koláče. Za poslední roky se víc otevřela koncovým zákazníkům. „Dodáváme jedné větší pekárně v okolí a jinak lidem, co pečou doma,“ říká Jiří Kryštůfek.

Petra Tajovský Pospěchová
DIP je super produkt, lidem umožní zajistit se na stáří, říká šéfka investiční společnostipodcast

DIP je super produkt, lidem umožní zajistit se na stáří, říká šéfka investiční společnosti

Investice dokážou vydělávat zajímavé peníze i v dobách, kdy to s ekonomikou nevypadá nejlépe. Hodnocení loňského roku v podání Lucie Simpartlové, ředitelky Partners investiční společnosti, ukazuje, že se Češi konečně přestali bát. A taky že stát po letech tápání pustil do světa nástroj, který dlouhodobé investování podpoří.

Martin Vlnas
Pilu dětem nepředáte. A tak vsetínský patriot postavil hokejovou halu s hotelem a wellnesssuccess story

Pilu dětem nepředáte. A tak vsetínský patriot postavil hokejovou halu s hotelem a wellness

Vášněmi Dušana Kotrly jsou autodoprava, pilařina a dřevo. I díky tomu dokázal v těchto oborech podnikatelsky uspět. Přesto se na prahu šedesátky pustil do velkého dobrodružství. Po kanadském vzoru vybudoval u Vsetína Kapka resort: hokejovou halu s hotelem, wellness a restaurací. Riskantní podnik mu vyšel. „Kapku jsem vzal jako věc, díky které vrátím něco regionu. Navíc je to smysluplná investice a vklad do budoucnosti celé naší rodiny,“ pochvaluje si.

Martina Fojtů
Paušální daň 2024 na poslední chvíli. Jak se přihlásit, komu se vyplatí, kalkulačkapaušální daň

Paušální daň 2024 na poslední chvíli. Jak se přihlásit, komu se vyplatí, kalkulačka

Režim takzvané paušální daně doznává s novým rokem několika změn. Mění se nejen výše paušální daně, ale také způsob, jak se k ní přihlásit. Co se naopak nemění, je hraniční termín: čas máte už jen do 10. ledna. Platí to i v případě, že měníte rozhodné pásmo paušální daně. Více v našem přehledu.

Michal Hron
Jak zfalšovat recenze na Google? Prověřili jsme službu, která porušuje zákonyinvestigativa

Jak zfalšovat recenze na Google? Prověřili jsme službu, která porušuje zákony

Vy nám peníze, my vám lepší obraz na Googlu. Služba, která se tváří legálně a tvrdí, že legální je. Má své internetové stránky, kontakty, zaměstnanci se s vámi baví... Ale od první chvíle tu něco nehraje: Jak je možné, že někdo dokáže „smazat negativní hodnocení na Googlu“? Zjistili jsme to za vás.

Hynek Just
Solidní zajištění má jen zlomek dluhopisů a výnos 20 % je podezřelý, radí ekonomBrandInsight

Solidní zajištění má jen zlomek dluhopisů a výnos 20 % je podezřelý, radí ekonom

Mnohokrát se stalo, že investor vložil peníze do dluhopisů firmy, jejíž projekt nakonec bouchnul a s tím i naděje na pořádné zhodnocení. Podle ekonoma Vladimíra Pikory přitom stačí dodržet několik pravidel a této situace se vyvarovat. Ve Finmag podcastu přibližuje, jak investování do firemních dluhopisů funguje nebo jaké čekat zhodnocení.

Lucie Weissová
Pálí miliardy, obchází zákony. Čínské Temu opanovalo český internet, úřady tápouinvestigativa

Pálí miliardy, obchází zákony. Čínské Temu opanovalo český internet, úřady tápou

Jen málokoho v posledních měsících nezasáhla na českém internetu reklama na čínské internetové tržiště Temu. Agresivní kampaň, do které čínský dravec neváhá sypat desítky miliard, ale komplikuje podnikání tradičním e-shopům po celém světě. A hlasitá kritika už zaznívá i od českých firem: tržiště neplní, co oni musí, a využívá legislativních děr. Co s tím, nevědí ani samy úřady.

Michal Hron
Online služby pro podnikatele. Jak vyřídit daně či založit živnost přes portály veřejné správyVše o...

Online služby pro podnikatele. Jak vyřídit daně či založit živnost přes portály veřejné správy

Založit živnost, podat daňové přiznání, prokázat totožnost. Co všechno dnes podnikatelé vyřídí online? Poradíme v našem velkém přehledu.

Monika Veselíková
Léky proti obezitě už konečně fungují. Pořádně si za ně ale připlatítečasopis

Léky proti obezitě už konečně fungují. Pořádně si za ně ale připlatíte

Zaručených rad a expertů, kteří vědí, jak shodit kila, najdete všude dost. Byznys s hubnutím funguje skvěle. Pravdou ovšem je, že většina metod zatím neměla zrovna přesvědčivé výsledky. Teď se to ale může změnit: přicházejí nové léky proti obezitě. A ukázka z textu z aktuálního tištěného Finmagu, který se spojení byznysu a medicíny obšírně věnuje.

Matouš Lázňovský
Droga jménem multi-level marketing. Pojďte do toho a stáhneme vás ke dnu

Droga jménem multi-level marketing. Pojďte do toho a stáhneme vás ke dnu

Multi-level marketing (MLM) je jako droga. Finanční nezávislost, vlastní byznys, flexibilní pracovní doba. Stačí si koupit startovní balíček šamponů, sehnat zákazníky, rekrutovat další prodejce a plnit si všechny sny. To už jste někde slyšeli, ne?

Jakub Žofčák
Kamarádíčkování po česku. Proč jsme po Rusech druzí nejhorší na světě

Kamarádíčkování po česku. Proč jsme po Rusech druzí nejhorší na světě

Česko je hned po Rusku premiantem v počtu miliardářů napojených na politicky exponované obory. Ukazuje to index sestavený britským týdeníkem The Economist. Zjednodušeným pohledem by se dalo říct, že zde díky „kamarádíčkování“ s politiky bohatne po Rusku nejvíc lidí. Tak jednoduché to s tou protekcí ale není. Proč jsme v tomto indexu tak vysoko a co s tím?

Pavel Kohout
Pozor, konec mimořádných odpisů se blíží. Autosalony se chystají na náporodpisy

Pozor, konec mimořádných odpisů se blíží. Autosalony se chystají na nápor

Mimořádné daňové odpisy hmotného majetku s rokem 2023 končí. Kdo tak například plánuje pořídit nové firemní auto, měl by si pospíšit. Pro zanesení hmotného majetku do účetnictví ve zrychleném režimu zbývají už jen tři měsíce. Autosalony už očekávají nápor.

Michal Hron
 Nestihli jste podat daňové přiznání? Poradíme, jak neplatit pokutuDaně 2024

Nestihli jste podat daňové přiznání? Poradíme, jak neplatit pokutu

Termín pro podání daňového přiznání pro fyzické osoby vypršel 2. dubna. Nestihli jste to? Za pozdě podané přiznání jsou sankce a naše kalkulačka vám spočte, kolik byste měli finančnímu úřadu zaplatit. Poradíme vám ale, jak se pokutě za pozdě podané přiznání úplně vyhnout.

Adam Štěpánek
Za dvacítku Čechů stovky milionů? Sledujeme vyšší cíle, vysvětluje Američan lovící v Českurozhovor

Za dvacítku Čechů stovky milionů? Sledujeme vyšší cíle, vysvětluje Američan lovící v Česku

Americká firma Cin7 se zhlédla v české umělé inteligenci a nedávno se postarala o zatím největší rozruch na zdejší startupové scéně. Co ji ale vedlo k tomu, aby za mladou českou firmu čítající dvacítku lidí vydala v přepočtu stovky milionů? „Inventoro je pro nás obrovská přidaná hodnota,“ vysvětluje pro Finmag.cz šéf Cin7 Ajoy Krishnamoorthy.

Iva Brejlová
Jak na silniční daň v roce 2024. Kdo ji platí a kdy, jak je to se zálohami a přeplatky, kalkulačkasilniční daň

Jak na silniční daň v roce 2024. Kdo ji platí a kdy, jak je to se zálohami a přeplatky, kalkulačka

V silniční dani se v posledních letech odehrály velké změny, pro řadu podnikatelů byla od roku 2022 zrušena. Vlivem setrvačnosti však mnozí z nich stále platí zálohy, i když nemusí. Koho se tedy silniční daň skutečně týká? Kdy musíte podávat daňové přiznání? A co když máte z minulých let přeplatek?

Bohumír Žídek
Zákon o daních z příjmů 2024. Jak se v něm vyznat a na co si dát pozor?daň z příjmu

Zákon o daních z příjmů 2024. Jak se v něm vyznat a na co si dát pozor?

Celé pojednání o daních by se v zásadě dalo shrnout do jedné věty – najděte si někoho, kdo tomu rozumí a zaplaťte mu za to. Proč? Protože každý ze tří hlavních zákonů , které se týkají daní, prochází každý rok v průměru čtyřmi úpravami. Vážně se vám chce to sledovat? Pokud ano, udělejte si z toho byznys a poskytujte daňové poradenství. Jestli ne, najměte si na to někoho. Přinášíme velký přehled Zákona o daních z příjmů.

Alena Šafrová Drášilová
Velký přehled podnikatelských účtů 2024. Výhody a nevýhody, k čemu jsou a kdo je nabízí?Vše o...

Velký přehled podnikatelských účtů 2024. Výhody a nevýhody, k čemu jsou a kdo je nabízí?

Kdo pro vás má nejlepší podnikatelský účet? Jaké jsou jejich výhody a jaké poplatky si za ně banky účtují? A k čemu vlastně takový produkt je? Projděte si náš přehled.

Monika Veselíková
Jak na podání přehledu OSVČ pro zdravotní pojišťovnu? Návod krok za krokemVše o...

Jak na podání přehledu OSVČ pro zdravotní pojišťovnu? Návod krok za krokem

Daňové přiznání jste podali, ruce za hlavu si ale ještě dát nemůžete. Do měsíce totiž musíte podat přehled o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. V dnešním návodu si krok za krokem vysvětlíme, jak vyplnit přehled pro vaši zdravotní pojišťovnu.

Michal Hron
4/359