Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nestihli jste podat daňové přiznání? Poradíme, jak neplatit pokutu

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
3. 4. 2024
Daně 2024

Termín pro podání daňového přiznání pro fyzické osoby vypršel 2. dubna. Nestihli jste to? Za pozdě podané přiznání jsou sankce a naše kalkulačka vám spočte, kolik byste měli finančnímu úřadu zaplatit. Poradíme vám ale, jak se pokutě za pozdě podané přiznání úplně vyhnout.

 Nestihli jste podat daňové přiznání? Poradíme, jak neplatit pokutu
Nestihli jste včas podat přiznání k dani z příjmů? Poradíme, jak neplatit pokutu (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob se podává nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Základní lhůta pro podání přiznání za zdaňovací období 2023 byla do 2. dubna, tedy do úterý tohoto týdne.

Pokud jste OSVČ, můžete být zatím v klidu. Živnostníci mají od loňského roku automaticky zřízené datové schránky a daňové přiznání musejí povinně podávat elektronicky. A pro elektronické podání daňového přiznání je termín o měsíc delší, podat se tedy musí nejpozději 2. května. 

Pro všechny plátce každopádně platí, že krátké zpoždění při podání přiznání se toleruje. Pokud ho odevzdají do pěti pracovních dnů po termínu, sankci se vyhnou. Pozor ale na posílání poštou, počítá se opravdu den, kdy je přiznání na finančním úřadě, ne datum na obálce.

Promo

Informace

Přiznáváte se? Využijte chytré formuláře, které vás při vyplňování samy povedou. Nebo si rovnou domluvte spolehlivého poradce:

V případě, že se plátce do této tolerance nevejde, bude muset finančnímu úřadu platit: za každý den prodlení pokutu ve výši 0,05 procenta vyměřené daně. Pokud měl daňovou ztrátu, rovná se pokuta 0,01 procenta daňové ztráty. Prodlení se počítá už od 3. dubna nebo května.

U pokuty za pozdní podání přiznání ale platí strop: nemůže být vyšší než pět procent daně, daňového odpočtu nebo daňové ztráty. Za opožděné hlášení nebo vyúčtování daně nemůže být vyšší než 0,5 procenta daně. Celkově pak nesmí přesáhnout částku 300 tisíc korun.

I v případě, že jste podání v termínu nestihli, vám může být pokuta odpuštěna či snížena. Kromě zmíněné pětidenní tolerance taky platí, že pokuta pod tisíc korun se odpouští. Na snížení sankce dosáhnete v případě, kdy daňové přiznání podáte do třiceti dnů po termínu a zároveň v kalendářním roce 2023 nemáte u finančního úřadu jiné nedoplatky. V tom případě se pokuta snižuje na polovinu.

Jestli se ve výše uvedených číslech trochu ztrácíte, nemusíte zoufat. Připravili jsme pro vás kalkulačku, která vám výše sankce sama spočítá. Zároveň si můžete spočítat i úrok z prodlení platby daně. A pokud budete chtít na daních ušetřit, můžete využít naše přehledy slev na dani a odečitatelných položek

Nezapomeňte taky včas podat povinná hlášení o dosažených příjmech pro sociálku a svou zdravotní pojišťovnu. Připravili jsme pro vás návod: Přehledy OSVČ za rok 2023. Jak na podání přehledů krok za krokem.

Jak se vyhnout pokutě za pozdě podané přiznání

Pokuta za pozdě podané přiznání je jedna věc. Druhá věc je, že kdo pozdě podává přiznání, často taky pozdě platí daň. A i za to jsou sankce. Propočítat si je můžete na kalkulače úroků za pozdní platbu daně.

Abyste se vyhnuli jak platbě pokuty za pozdě podané přiznání, tak i úrokům z prodlení za pozdě zaplacenou daň, můžete použít dva jednoduché triky, které vám prodlouží lhůtu pro podání přiznání.

V první řadě se zamyslete, jestli nemáte nějakou identitu občana. Můžete mít datovou schránku, vaše banka může nabízet službu bankovní identita a podobně. V takovém případě můžete pořád a snadno podat daňové přiznání elektronicky. Termín je pak 2. května. Elektronicky lze podat daňové přiznání i s použitím uznávaného elektronického podpisu.

Jiná možnost je domluvit se s daňovým poradcem. Pokud za vás bude přiznání k dani z příjmů podávat daňový poradce, máte času ještě habaděj, termín je až 1. července.

Chcete si spočítat, jaké sankce vám hrozí? V naší kalkulačce stačí zadat pro vás platná data a na jedno kliknutí se to dozvíte. A využít ji navíc můžete například i pro sankce za pozdně dodané hlášení o DPH:

Kalkulačka: sankce za pozdní podání přiznání k dani

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

daň z příjmudaň z příjmů fyzických osobdaněDaně 2024daňové přiznánífinancefinanční úřadOSVČpokuty
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo