Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bez peněz do podnikání nelez? Jak ufinancovat rozjezd vlastního byznysu

Roman Bulguris
Roman Bulguris
5. 4. 2024
Jak začít podnikat

Paní, která ráda peče frgály, mladý ajťák, talentovaná švadlena… Všichni mají společné, že by rádi začali podnikat. Odvahu začít se živit takzvaně na vlastní triko jim však často hatí vysoké náklady na startu. Skvělý podnikatelský záměr zkrátka nestačí, jsou potřeba i finance. Jenže pro banky jsou takoví lidé rizikovými klienty. Co s tím? Možností, jak získat potřebné prostředky, je vícero.

Bez peněz do podnikání nelez? Jak ufinancovat rozjezd vlastního byznysu
Ufinancovat začátek podnikání není snadné (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Začínající podnikatelé mají často dojem, že pro rozjezd svého byznysu budou muset spoléhat jen na své úspory, jinak se jejich sen neuskuteční. Není divu, protože získání úvěru od banky je v tomto stádiu podnikání proces, který pro ně může být ve výsledku stopkou hned na začátku.

Nováčci v podnikání většinou řeší dva druhy úvěru, provozní, určený ke krátkodobému financování chodu podniku či živnosti anebo investiční, který slouží například k dlouhodobému financování podnikání, třeba k investicím do strojních a výrobních zařízení, budov… Ani jeden však není snadné od bank získat.

Ty běžně hodnotí žadatele o úvěr na základě několika faktorů. Mezi nejčastější patří dokázání příjmů obvykle prostřednictvím daňového přiznání, minimální doba podnikání stanovená na jeden rok, a pozitivní úvěrová historie bez záznamů o pozdním splácení. Dále může být požadováno ručení majetkem nebo jiné formy zajištění, aby se snížilo riziko pro poskytovatele úvěru.

Taková kritéria na jedné straně zajišťují, že půjčka bude méně riziková; dostanou ji jen ti s důvěryhodnou finanční minulostí a solidním plánem na její splacení. Na straně druhé jsou ovšem pro začínající podnikatele taková pravidla téměř nesplnitelná.

Jak získat úvěr u banky

Klíčovým aspektem, který ovlivňuje rozhodnutí bank o poskytnutí úvěru, je bonita a úvěrová historie žadatele. Bonita, hodnotící schopnost subjektu splácet závazky, je posuzována na základě příjmů, výdajů, majetku a jeho hodnoty. Úvěrová historie pak poskytuje přehled o minulých finančních závazcích a jejich řešení. Tedy o tom, jak se žadatel k finančním závazkům stavěl v minulosti.

Pro každou OSVČ je tak pro žádost o úvěr (a ideálně i jeho následné získání) zásadní, aby si vedla pečlivou evidenci finančních operací a udržovala transparentní podnikatelskou historii. K tomu nejlépe slouží každoroční daňová přiznání, které ale začínající podnikatel nemusí mít ještě k dispozici. V takové chvíli banky velmi pečlivě hodnotí každou finanční transakci a podnikatelský plán zvlášť.

TIP: Jak založit s. r. o.? Poradíme!

Nevíte snad, jak založit vlastní s. r. o.? Posledně jsme si celý proces detailně popsali. Mimo jiné se dozvíte:

Tak směle do toho! Návod, jak krok za krokem založit s. r. o., najdete v tomto článku.

Ani v případě nedostatečné bonity nebo problematické úvěrové historie ale není vše ztraceno. Využít lze i záruk, které nabízí například Národní rozvojová banka, či jiného ručitele, který bance dodá jistotu uhrazení závazku. Ručení či záruk lze přitom využít i k získání lepších podmínek úvěru; že na něj člověk dosáhne ještě neznamená, že má nejlepší možné podmínky na trhu.

Další možností, která může zvýšit šance na získání úvěru, je nabídnout jeho zajištění. K tomu mohou sloužit například nemovitosti nebo jiná cenná aktiva. Jelikož je tím ale omezena následná možnost žadatele s takovým majetkem dál nakládat, nepatří tato možnost k nejoblíbenějším.

Klíčem k úspěšnému získání úvěru je proto pečlivá příprava a prezentace podnikatelského záměru. Je důležité ukázat, že podnik má jasný plán na generování příjmů a že podnikatel má realistické pochopení trhu a potenciálních rizik. Přesto není výjimkou, že ani to k zisku financí nevede.

Jak rozjet firmu. Zn.: levně

Naštěstí existují také alternativní způsoby financování. Od nebankovních úvěrů, které mohou být díky nižší byrokracii a kratší době splácení pro řadu podnikatelů snazším způsobem pro získání prostředků, přes crowdfunding (který ale využijí jen firmy z B2C sektoru) až po komplexnější investorská řešení (business angels a venture kapitálové fondy). Výhodou takových cest jsou flexibilnější podmínky, často ale vykoupeny vzdáním se vyššího podílu ve firmě či vyššími úrokovými sazbami.

Jak začít podnikat

Finmag.cz přináší sérii textů nazvanou Jak začít podnikat. Věnuje se tématům předcházejícím rozjezdu úspěšného byznysu, nastavením jeho životaschopnosti i myšlenkovým postupům, které by u startu žádné firmy neměly chybět. Od nápadu samotného až třeba po to, jak ideálně najít a oslovit investory. A pokud už podnikáte, nezoufejte: paralelní série textů Jak na podnikání poradí i vám.

Co se určitě vyplatí, je také podívat se na financování, které nabízejí veřejné instituce či nebankovní komerční subjekty. Nemusí přitom jít hned o úvěr, ale i různé podpory, které mohou náklady na rozjezd podnikání významně snížit. Příkladem může být projekt Nakopni.to, který poskytuje 50% slevy na softwarové nástroje pro firmy mladší než jeden rok, nebo Moravskoslezský kraj, který nabízí vouchery ve výši 50 000 až 100 000 Kč, které lze využít na širokou škálu podnikatelských potřeb.

Začínající podnikatel by neměl přehlížet ani možnosti podpory, které se nabízejí ve formě poradenství, mentoringu a vzdělávání. Tyto zdroje mohou zásadně ovlivnit nejen úspěšný start podnikání, ale i jeho dlouhodobou udržitelnost a růst. Zdůrazňuje to důležitost přístupu, který kombinuje pečlivou přípravu, hledání alternativních způsobů financování a využívání dostupných podpůrných služeb.

V dynamickém podnikatelském prostředí, kde nové příležitosti vznikají stejně rychle, jak staré mizí, je zkrátka flexibilita a schopnost přizpůsobit se novým podmínkám klíčová. Podnikatelé by měli být vždy připraveni zkoumat nové možnosti a nebát se využít dostupné podpory, která jim může pomoci překonat počáteční bariéry a zrychlit jejich cestu k úspěchu.

Teprve o podnikání přemýšlíte?Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník
Shutterstock

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Roman Bulguris

Roman Bulguris

Ředitel společnosti FlexiFin s více než 15 lety zkušeností v manažerských pozicích převážně ve finančním sektoru. Podílel se na řadě start-upových projektů ve finančním sektoru, jako je mikroúvěrový start-up... Více

Související témata

bankabyznyscrowdfundingfinancováníJak začít podnikatkomentářmentoringOSVČpodnikánípodnikatelPodnikavé Českopodporaúvěrzáruka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo