Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Fondy ztrácely

6. 5. 2008
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ohradit se muzete, ale ja trvam na svem.1) Pokud jde o bonus a discount certifikaty, psal jsem, ze nabizi zajimave prilezitosti na kratkodobem az strednedobem horizontu. 2-5 let skutecne nepovazuji za dlouhodoby horizont. Aktivni pristup na dlouhodobem horizontu vyzaduji uz jen proto, ze minimalne vzdy pri splatnosti musite hledat novy instrument. A z vlastni praxe vim, ze to rozhodne neni sranda na par minut.2) Pokud jde o indexove produkty, psal jsem, ze bud se investor musi vzdat dividendy, nebo plati manazersky poplatek, nekdy oboji. Coz tak u naproste vetsiny indexu je. Samozrejme ze existuji vyjimky - u nekterych nejlikvidnejsich indexu (napr. DAX, Eurostoxx 50) najdeme certifikaty bez manazerskeho poplatku, s nizkym spreadem a podkladovym aktivem v total return variante. Ale takovych indexu je velmi malo a v praxi jich treba ja osobne vubec nevyuzivam. Jakmile investujete do ruznych sektorovych a regionalnich indexu, malokdy se s rocnimi naklady dostanete pod 1% a podobne s jednorazovymi naklady pod 2%.

Nahlásit

-
0
+

Vážený pane Traxler,musím se ohradit proti Vaší reakci a dovolte mi uvést na pravou míru Vaše tvrzení.Asi nemáte o certifikátech přehled.Discount a bonus certifikáty jsou i se splatností 2 až 5 let,což nelze považovat za krátkodobý horizont a nemyslím si,že vyžadují aktivní přístup. Naopak.Bonus certifikáty obsahují dividendu ve formě bonusu.Dále mají emitenti v nabídce indexové certifikáty na performance indexy,které obsahují dividendy.Tyto jednoduché struktury nemají žádný manažerský poplatek a spread bývá pod 1% někdy i 0%.Nákup a prodej lze realizovat u online brokera pod 0,2%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasné, souhlas. Jenom bych prostě nijak neignoroval z mého pohledu možná i vetšinovou skupinu, která chce investovat, ale může si pravidelně dovolit pouze částku okolo 1000kč měsíčně. To je podle mě naprosto legitimní požadavek a právě pro tyto lidi jsou určeny investiční fondy. Říct jim: "To nemá smyl,radši to projezte." není řešení.Z mého pohledu je zde možnost 20-30% zhodnocení úspor v horizontu 3-5 let zcela reálná a pokud to vede k dosažení toho, co klient chce, je to prostě správná cesta. A sám se tím řídím také. I když obchoduji převážně agresivnější tržní instrumenty, přesto mám ve svém ptf. i akciový fond.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hedge fondy nejsou pro bezne lidi vubec vhodne.1) Branze hedge fondu je silena dzungle a zajimavy dlouhodobe vysokymi vynosy je tak maximalne jeden ze sta.2) Minimalni investice se zpravidla pohybuje radove v milionech korun.Uvazovat o hedge fondech ma smysl pouze u portfolia radove v desetimilionech, protoze podil hedge fondu v portfoliu bych nikdy nedaval vice jak 20%, spise mene. Navic musi jit o investora, ktery ma dostatecne znalosti a zkusenosti s investovanim.Jinak samozrejme souhlas, ze vetsina ceskych fondu je naprosto nezajimava. Ale najdeme i par svetlych vyjimek. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ale to si nerozumime. ja nerikam, aby se lide stali traderama, ale aby uvazovali. z 1000mesicne, nikdy nezbohatnete. tecka. tady neni diskuze. leda jak jsem rekl je vlozit do vzdelani a pak ty znalosti zuzitkovat.vynosy fondu jsou tak smesne, ze je lepsi si tech 1000 mesicne uzit za dobre jidlo nebo cokoli jineho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no to je nazor intradennich traderu. ani by me nenapadlo id nekomu vnucovat. myslel jsem spis pozicni nebo investice do cehokoli. predpokladam, ze se tu pohybuji vzdelani lide, takze by s tim nemel byt problem. ja prece nerikam, aby kazdy sel obchodovat. ja taky pro poteseni delam v jine branzi. ja nikomu nevnucuju stat se traderem, ale jen rikam, ze pokud chce zhodnotit svoje penize a vydelat, tak na to jsou jine nastroje nez fondy.je spoustu lidi co tohle nezajima, maji svoji praci, svuj byt/barak 2x roce dovolenou a jsou naprosto stastni. coz je v poradku. proc by vam mel obchodnik proobchodvoat majetek? nebavme se o neschopnych lidech v nasi republice.ad nadsazka. proc bycste nemohl vydealt miliony? kazdy si mysli jak je to strasne nemozne a pritom to neni pravda. uz jen s100-200k se daji delat slusne veci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem velkým kritikem zdejších fondů. Většina fondů, jež spravují zdejší banky, dosahují velice podprůměrných výnosu při nadprůměrných poplatcích. Makléři navíc mají zakázáno tvořit, měnit nějak portfolio, ale musí přesně dodržovat "zažité" procedury a to samozřejmě se i odráží na výnosech. Pokud už někdo neví co s penězi a rád by se je zhodnotil, ať se raději koukne po investičních klubech (velice hezký článek ve finmagu od p.Maška) nebo se poohlídne po zahraničních dynamických fondech investujících do rychle rozvíjejících se trhů, nejlépe hedge-fondů. Jedině tam může své peníze opravdu zhodnotit.

Nahlásit

-
0
+

Pane Pieter,být traderem je skutenčně náročné povolání a zdaleka není vhodnéa "penězozhodnodnocují cí"pro každého bez vyjímky. S tím co jste vyjmenoval obchoduji také (nebo spíše investuji na další období, snad i protože tradingem se skutečně uživí cca 10% zúčastněných)ale nedovedu si to představit s částkou 1000kč měsíčně. To Vy jistě také ne, ale na to se pan Černý neptal. Jeho otázka byla právě na částku kolem 1000kč měsíčně a tam je argument zhodnocení tradingem mimo místu. Z mého pohledu jsou tady pro tyto PRAVIDELNÉ výše investic právě podílové fondy, ve kterých bych volil pravidelný "cost averaging" a to pravděpodobně na některém z agresivnějších akciových, nebo komoditních fondů. S horizonten 30 let, který je zmíněn nebude pan Černý pravděpodobně novým a historicky prvním českým Billem Gatesem (věřím tomu, že o to mu při jeho dotazu ani nešlo), ale své peníze zhodnotí docela zajímavým dvojciferným výnosem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A v tom je ten kámen úrazu. Jste trader. Znám většinový názor traderů že není nic lepšího nežli intradenní obchody a že se to může naučit každý a vydělat xx% měsíčně. To sice pravda je, ale dovedete si představit že by se všichni vrhly na denní obchodování? Kdo by pekl chleba, stavěl auta, opravoval silnice, stavěl nové domy a léčil naše nemoci? Dokážete si představit že můj součastný způsob vydělávání peněz mě baví? Že nesvěřím svůj majetek obchodníkovi který ho celý proobchoduje na poplatcích? "Investice" ;jsou pro většinu obyvatelstva odložená spotřeba a jako takové jí neobětují svůj pracovní den.PS: ten Bill Gates byla taky nadsázka:(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no je videt ze moji nadsazku s desetikorunama jste nepochopil. me nezajimaji konkretne vase fin. moznosti. pokud chcete byt multimilionarem, tak to nebudete nikdy s 1000 danych do podilovych ci zajistenych nebo jinych fondu. pokud tohle nepochopite, je mi lito. ja sem trader. a penize, i takto malo, je vzdy lepe vlozit do akcii, komodit, etf, opci. i s malem se da udelat vice, nez s fondama. doufam, ze casem budou spolecnosti, ktere dokazi poradit i uplnemu laikovi a vysvetlit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak teď jsem zmatený. Psal jste: "kdo alepson trochu riskuje a muze si dovolit dat bokem vice nez jen par desitek korun, tak si najde mnohem ziskovejsi produkty." A já Vám nabídnul rovnou 100 desítek měsíčně a Vy mi říkáte že to nemá cenu? O větší části při vkladu jste nemluvil.Co si můžu nebo nemůžu měsíčně dovolit je jen a jen moje věc. Kolik mám "investičních&q uot;peněz jinde Vám taky neřeknu. A mým cílem je být multimilionář a rentiér typu Bill Gates a horizont mám dlouhý cca 30 let.Ale vypadá to že jste jenom sliboval víc nežli můžete splnit:(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

to si muzete dovolit jen 1000 mesicne? zadna vetsi castka hned pri vkladu?dobre, zeptam se jinak. co je vasim cilem? chcete byt finance nezavisly, rentier? jaky je vas casovy horizont. pokud nemate nasetreno ani korunu a muzete si dovolit dat bokem pouze jen 1000kc, tak je uplne jedno kam to date. jestli terminak nebo fond. vysledek bude porad stejny. v tu chvili je asi nejlepsi ty penize vlozit do sebevzdelani a najit si lepe placenou praci

Nahlásit

-
0
+

Tak to mě zajímá. Mám měsíčně cca 1000,-kč stranou a risk mě nevadí pokud je podložen fakty. Kam mám tedy dávat peníze když né do fondů? Co výdělečnějšího si můžu koupit za 1000,-kč/měs?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no sem rad, ze tu je taky nekdo, kde neni priznivcem. pri precteni clanku mi celkem zatrnulo. zajisteny fond nema zadnou vyhodu. jen pro bankere. predpokladam, ze konstrukci tu kazdy zna. kdo alepson trochu riskuje a muze si dovolit dat bokem vice nez jen par desitek korun, tak si najde mnohem ziskovejsi produkty. a pokud da clovek mesicne bokem par stovek a za 5 let se podiva, kolik mu ty fondy vynesly tak bude jen kroutit hlavou. je to smesny a neresi to vubec nic. clovek na tom nezbohatne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den. Chvála serveru mne samozřejmě těší, Váš pohled na tento článek už méně. Ale je to zkrátka věc názoru a v tomto směru se asi neshodneme.Stále si totiž myslím, že i podobné články na server patří, je tam přitom vyjádřen určitý názor a investory podle mého mínění neděsí. Můj rozdílný názor nejspíš pramení i z toho, že nepovažuji (a nejsem pokud vím rozhodně sám) Finmag jen za server určený klientům a poradcům k poučení a vzdělávání. A že se tedy snažíme o širší záběra informovanost, jak ostatně vyplývá z názvu serveru - zkratky pro Finanční magazín. Pokud by se server jmenoval Pormag, byl by jeho obsah trochu jiný.Pokud jde o investování, neexistují samozřejmě jen podílové fondy. Myslím si, že jsem byl v tomto státě první, kdo před lety na stránkách Ekonoma psal o "souboji" představitele fondů Martina Burdy tehdy z IS České spořitelny se známým ctitelem certifikátů Martinem Svobodou. Podle mého názoru mají svůj význam - pro různé typy klientů z různých důvodů - všechny tyto investiční instrumenty. Kdyby tomu tak nebylo, asi by se přestaly fondy v USA či v některých dalších zemích prodávat. Neřekl bych, že jde jen o marketing. Šířejí se k této problematice vrátím v separátním článku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ac mnohdy oznacovan za kritika fondu, tentokrat se jich musim zastat. Vas pohled je hodne zkresleny.Strukturovane produkty (napr. bonus a discount certifikaty) nabizi velmi zajimave prilezitosti pro jednorazove investice na kratkodobem az strednedobem horizontu. U dlouhodobych investic maji smysl pouze v pripade aktivniho pristupu investora ke sprave. Pro dlouhodobe pasivni investice, o pravidelnych vkladech ani nemluve, jsou naprosto nevhodne. V takovem pripade jsou naopak vhodne podilove fondy, pripadne u vetsich castek Vami zminene indexove produkty, a nebo jednotlive akcie.Jinak pokud jde o indexove certifikaty, tak ty vubec nejsou zadarmo, jak pisete. Je zde bud manazersky poplatek, a nebo se musite vzdat naroku na dividendy, nekdy oboji. Rocni naklady se tak pohybuji cca od 0,75% do 2,5% (podobne jako u fondu). Misto vstupnich poplatku musite kalkulovat s transakcnimi poplatky za nakup a prodej certifikatu a pripocist spread (rozdil mezi nakupni a prodejni cenou). Tim se dostavate na jednorazove naklady cca od 1% do 5% v zavislosti na likvidite podkladoveho aktiva a objemu investice (opet srovnatelne s podilovymi fondy).Osobne podilovych fondu moc nevyuzivam, ale to je tim, ze pracuji s vetsimi portfolii. Pro vetsinu lidi jsou podilove fondy idealnim nastrojem. A rozhodne je nesmysl tvrdit, ze jsou fondy ve srovnani s certifikaty drazsi. Nekdy ano a nekdy je tomu prave naopak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý večer. Myslím, že Finmag není tuctový zpravodajský internetový kanál, ale server určený klientům a poradcům k poučení a vzdělávání. Nevidím jako vhodný primární cíl být zpravodajsky první, je to dobrý server a ovlivňuje stále více klientů a poradců, proto mají autoři odpovědnost za to, co napíší. Prosím, abyste to příště zohlednil. Pokud napíšete článek o scestnosti kopírování prvotního investičního profilu, budu první, kdo vám zatleská.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážení pánové,já nejsem příznivcem žádných fondů.Fondy patří do minulého tisíciletí.Budoucnost patří strukturovaným produktům.Valná většina fondů neposkytuje žádný nadvýnos a i kvůli mnoha poplatkům znatelně zaostávají za trhem.Jsou prostě drahé a nevýkonné.Snad každý světový index má svůj certifikát,který přesně odráží jeho hodnotu a zadarmo.Ještě snad zajištěné fondy mají nějaký smysl,obsahují většinou opční prvky,normálně pro drobného investora nedostupné,a poskytují aspoň nějakou jistotu.Nemyslím si,že dlouhodobě bude najisto líp jako pan Hanzl a s akciovými fondy to už vůbec nemusí být pravda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,takže reaguji na Vaši výzvu. Mou snahou bylo informovat o situaci na trhu fondů v 1. čtvrtletí. Myslím si, že i tyto články jsou pro méně informované užitečné. Mohu se ale mýlit. Pokud jde o nadhozené problémy: Jak jsem již uváděl minimálně jednou v diskusi, nejsem příznivcem zajištěných fondů. Nejsou ani mou prioritou. Fakt ale je, že nynější situace skutečně psychologicky nahrává podobným investicím. To nelze ignorovat, i když jsou Vaše i moje priority jiné. Jinak pokud vím, snaží se erver Finmag v prvé řadě psát o aktuálních věcech. K nimž podle mne patří i investice do fondů.Pokud v článcích nicméně hledáme prioritně něco pro poučení a osvětu finančních poradců, najdeme zde i argumenty proti zajištěným fondům. A jisté doporučení."... zajištěné fondy garantují investorům vrácení minimálně investované částky (až na výjimky nikoliv ovšem z pohledu rostoucí inflace), zpravidla ale za delší dobu. V řadě případů jde tedy nejspíš o odsouvání stávajícího problému, který zní: kam investovat? Je tam i zmínka o tom, že levné akcie nahrávají očekáváním, že si mohou v dohledné době významně polepšit i akciové fondy. Respektuji samozřejmě Váš názor na tento článek. Doufám nicméně, že zas tolik lidí nevyděsil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den! Prosím pana autora, aby se vyjádřil, komu je tento článek určen a jaký má být jeho cíl. Mně se nelíbí.Hypotéza1článek se na Finmagu ocitl nedopatřením. Původně byl napsán pro ČTK, nebo pro CNN. Explicitně nevybízí k žádnému investičnímu chování. Implicitně ano. Poradce ale nemá myslet tak, že právě možná bude hůř. Má myslet a mluvit tak, že dlouhodobě bude najisto líp. Jeho klienti totiž nečasují trh a obvykle mají 5 a více let investorského času. Článků tohoto typu jsou na světě za den tisíce a trhu přímo škodí.Hypotéza2Autor primárně nechtěl přispět k osvětě finančních poradců a úmyslně abstrahoval od faktu, kdo bude jeho článek číst. Zajištěné fondy opravdu NEJSOU řešením finančního poradce, ale bankovního pracovníka, který své klienty nic neučí a jen prostě vychází vstříc jejich strachu. Je nemístné chválit objem zajištěných fondů a ještě nemístnější pochválit ČSOB,že zachraňuje trh! Jakákoliv garance bude krvavě zaplacena výnosy. Mnohem spíše by zde slušela kritika obecných finančních poradců, že nejsou schopni své klienty před náručí ČSOB bránit. Hypotéza3Pan autor článek zamýšlel jako vzdělávací článek pro poradce sítě Partners. Pak je mi klientů této sítě líto, protože akciové fondy začnou nakupovat až v době, kdy už nebudou podceněné.-Navrhuji, aby se články tohoto typu nesnažily předstírat, že jde o zprávu do novin a redaktorovi je jedno, kolik lidí to zase vyděsí. Je to zvláštní paradox, jsem konkurenční poradce. Je mi líto klientů.

Nahlásit

-
0
+