Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Zlato, pojď na to

22. 3. 2019
 18 282
66 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ano.
Nicméně já si netroufám odhadovat, co udělá zlato při příští krizi.
A vlastně mě to ani nezajímá, protože mám investiční horizont delší, zlato je pro mne součástí 4. penzijního pilíře (technicky 1., protože na první tři jsem rezignoval).
Tzn. kdyby zlato po vypuknutí příští krize naopak pokleslo (třeba proto, že ho investoři budou prodávat, aby pokryli margin cally na akciích), tak s chutí ve slevě přikoupím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
14
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Srsly? Vy to vážně seriozně kupujete? Od těch obchodníků s medajlema??

Pokud pominu důvody které se zde podle pravidel nesmí psát, napadá mé jenom jeden: Vy pro ty zlaťákovce makáte!
Tak jim prosím řekněte, ať mi nehází do schránky letáky, že nejsem ..... jejich cílová skupina!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-11
+

Diskuze

A utahujem, utahujem...


https://www.garaz.cz/clanek/uz-za-tri-roky-nam-budou-auta-aktivne-hlidat-rychlost-21001426?dop-ab-variant=5&seq-no=1&source=hp

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4089653/obchod-stoleti-kupovat-zlato-prodavat-akcie.html

Nahlásit

-
1
+

:-) Tak to se samozřejmě teprve uvidí, kdo na koho bude dělat dlouhý nos :-)

Já se řídím několika pravidly, mezi která patří například:
- Diverzifikovat! (a to skutečně - koupit akcie Fordu a Volkswagenu není diverzifikace)
- Nevěřit státu ani pozdrav, naopak se chystat na to, že bude natahovat pracku po všem v jeho dosahu
- Nenakupovat na vrcholu, ale přikupovat postupně když to je dole
- Nakupovat když ostatní panikaří (VW po startu dieselgate, BTC v momentě kdy ho všichni vyhlašují zase už za mrtvý, atd...)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak byla to nadsazka, ale myslena je samozrejme UStava :)
https://www.gold-eagle.com/article/gold-money-and-us-constitution-2

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To sedi :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Piketty je skoro stejný zoufalec jako Marx. Srv. Marx - Matematické rukopisy a Piketty - cokoli, kde se vyskytnou čísla. Čísla jsou vůbec hned po imperialismu největším nepřítelem socialistického ekonoma.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

protiústavní - proti naší nebo proti UStavní?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já si nemyslím, že zlato roste moc pomalu, já vidím, že neroste vůbec.
Ale to je koneckonců tak asi jediná výhoda proč koupit zlato právě dnes. Lidí na světě přibývá, inteligence zůstává konstatní, vždycky ho bude komu prodat. Za sto let mě mí potomci proklejí, zatímco ti Vaši Vás budou velebit.
Tak těm svým nechte do dědictví ulít jednu medaili s dlouhým nosem, můžou ji ukazovat mým potomkům. Já na ty zlatý telata nikdy moc nebyl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Možná by pak stačilo nějaké čestné prohlášení z amerického hotelu, že při platbě za ubytování obchodních cestujících preferují právě ty Eagly...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Také vám ale nikdo nerozmlouvá investice do akcií.
Já do akcií investuji a myslím že i všichni ti, kteří zde v diskusi obhajují zlato.
Zlato jsou zkrátka pravé poctivé peníze, sound money, které vláda nemůže jen tak tisknout. Je to celosvětově univerzálně platná hotovost, kterou nezničí žádná krize, hyperinflace a státní bankrot. Nezničí ji záporné úroky, zrušení hotovosti, QE, vrtulníkové peníze ani MMT. Naopak.

Zlato je dobrou pojistkou. Je i dobrým místem pro zaparkování prostředků, když máme pocit, že nemovitosti a akcie jsou v bublině a my chceme čekat s pytlem hotovosti na příležitost nákupu ve slevě (až bublina praskne), ale zároveň se obáváme, že to praskání bubliny přiměje stát tisknout peníze ve velkém (a ten náš pytel hotovosti tak znehodnotí).

Taktéž zlato má nějaké výhody, které se zatím neprojevují (proto roste o něco pomaleji, než akciový index), ale pokud situace dojde do stavu, kdy se projeví, tak ty akcie nejen dožene, ale i výrazně předežene (bylo lepší mít ve výmarském Německu zlato, nebo akcie? A v Argentině, Venezuele, ...?). Ani nemusí přijít nějaká větší katastrofa, stačí zavedení daní z majetku (logicky jen z toho, o kterém stát ví) či jiné levičácké nápady, kterých ve vzduchu visí hromada a v krizi se politici začnou předhánět, kdo zavede větší šílenost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

http://www.lukaskovanda.cz/marx-se-ma-cile-k-svetu-rika-si-piketty/

Marxismus-fuldismus je zkrátka mimo.

Nahlásit

-
1
+

Jo, to už jsem tady psal snad tak před pěti lety, že by někdo odvážný si mohl zkusit vyplatit diety na cestu do USA ve stříbrných jednodolarech (je to legal tender!). Firma by je nakoupila po $20, odečetla by DPH, nákupní cenu dala do nákladů a dala je zaměstnanci jako diety v nominální ceně (nárok na $55 denně, tady na 55 stříbrných Eaglů).

Kdyby finančák pindal, tak kontrovat tím, že fakt, že stříbrný dolar a papírový dolar nejsou 1:1 je protiústavní exces a ať si to tedy vyřídí s US vládou, která to způsobila :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Za "jen komoditu" zlato vyhlašujete jen vy bolševici.
My zlato a stříbro považujeme za peníze, na rozdíl od vašich potištěných papírků, které za peníze nepovažujeme a to proto, že nesplňují jejich definici. Nejsou uchovatelem hodnoty. Nejsou akceptovány jako protihodnota dobrovolně, ale z donucení.

V sudé dny plkáte, že měnový monopol není vynucený a že můžeme svobodně fiat měnit na Au a Ag "sound money". A v liché dny na alternativy uvalujete DPH a obhajujete i jiná omezení. Jděte někam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Třeba proto, že stříbrné mince jako Britannia, American eagle nebo Wiener Philharmoniker (a i naše mince ČNB) jsou legální platidla s vyraženou nominální hodnotou. Za výměnu korun za papírový dolar se DPH neplatí, tak proč za stříbrný?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Stříro (i zlato) je jen komodita, jako každá jiná. Proč by se u nich nemělo platit DPH, stejně jako u obchodování s jinými komoditami?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

"Ceny akcií v rozvinutém světě v průměru od roku 1970 stouply zhruba o 1600 procent, což přepočteno na roční výnos dělá necelých 6,4 procenta ročně. Hodnota „net“ varianty indexu, která kalkuluje s reinvesticí dividend (tedy s tím, že za inkasované dividendy nakoupíme další akcie), stoupla od roku 1970 o více než 4500 procent, což přepočteno na roční výnos vychází zhruba 8,7 procenta ročně.

Rozdíl 2,3 procenta za rok může nezkušenému oku na první pohled připadat nepatrný, ale na následujícím grafu vidíte, že pravdou je opak. Složené úročení dělá na delším horizontu velké divy. Každé procento navíc je s přibývajícími roky velmi znát. Kumulované výnosy „net“ indexu jsou po 45 letech skoro trojnásobné"



Zdroj: https://www.penize.cz/akcie/305386-proc-ceny-akcii-dlouhodobe-rostou-rychleji-nez-inflace

No a teď si ta drobná procenta namísto přičtení odečtěte.

Tím neříkám, že nutně a pouze a vždy jen akcie. Jen chci ilustrovat tu irelevanci těch rádobybombastických čísel jak gargantuovsky narostlo zlato za pouhých 100 let

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Souhlasím. A připomínám, že utíkat se bude nejlépe tomu, kdo má:

1) Konto ve Švýcarsku a k tomu někde schované hotové CHF, USD, ... (pokud panika z nezasáhne lavinovitě všechny fiat měny, principiální důvěru v ně)

2) Bitcoin (lze ho směnit za libovolnou měnu či zlato kdekoli na světě, na plno místech za něj jde nakupovat přímo a hlavně - žádná šťára či celník ho u vás nenajde)

3) Zlato - univerzální hodnota platná všude na světě

Židé z Říše zpočátku odcestovat mohli, ale:
A) Nesměli si s sebou vzít majetek (tzn. pokud měli konto v USA či CH, byli v poho, dnes by byli v poho i kdyby měli BTC, ten u nich celník nenajde)
B) Cílové země se zdráhaly brát lidi s holou řití, ale lidi s majetkem braly ochotně

Obdobně za komunismu: občas se někdo na západ dostal (nebo do Jugošky, odkud šlo utéct), ale rozhodně si nemohl s sebou vzít majetek (ani peníze, ani zlato, ani starožitnosti, ...). A ani si to netroufl zkusit - protože kdyby u někoho, kdo cestuje na dovolenou, nebo služebně, našli zlato či obraz či valuty, skončí v base a až z ní za 15 let vyjde, nikdy už ho nikam nepustěj.

Takže já tu nechci mít nejen děti, až k tomu dojde, ale ani sebe. A zároveň ale nechci v pokročilém věku začínat někde v cizině s holou řití. Zvlášť když je na světě plno krásných míst s bílým pískem a teplým mořem, kde bych vlastně ani nemusel pracovat, protože tam je levno a pohodlně bych dožil s majetkem, který mám - ovšem to jen za předpokladu, že mi jeho cenu nezničí tisk peněz, krize, vysoké zdanění či znárodnění. A za předpokladu, že si ho budu schopen odvézt s sebou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Tak jsou dividendové akcie (mají výnos) a růstové akcie (s výnosem jsou na tom stejně jako zlato).
Rostou ty růstové nějak dramaticky víc, než o těch 5%?
Navíc ty růstové akcie doteď měly štěstí, ideální podmínky. Ideální podmínky pro zlato teprve přijdou. Na akcie a další evidovaný majetek naopak přijdou majetkové daně a nevylučoval bych ani znárodnění, až státu půjde opravdu do tuhého.

Náklady na skladování: no - náklady na zabezpečení má víceméně všechno. Jen u něčeho stát tvrdí, že to za lidi zabezpečí on. Akorát že se v pravidelných intervalech ukazuje, že lže. Navíc většina lidí, co nemají holou řiť, nežijí od výplaty k výplatě, ti tak jako tak řeší, jak zabezpečit fyzický majetek (obrazy, šperky, starožitnosti, důležité papíry, ...) a jestli k tomu přidají měšec zlaťáků, to už je víceméně jedno.

Navíc skladování zlata je nákladné v případě bank, protože musí být skladováno předpisově, s možností auditu, atd... Ale jednotlivec, který má měšec zlaťáků, je klidně může zakopat na zahradě, zazdít ve sklepě, schovat do železné nohy od stolu či falešné trubky-stoupačky, atd... a pokud o tom nebude vyprávět nikomu v hospodě, tak pravděpodobnost zcizení je mizivá.

Ale jak říkám, každý ať si své peníze investuje podle svého. Až čas ukáže, kdo udělal dobře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

minus jakýkoli výnos minus náklady na bezpečné skladování - před lapky i před ouřadou*

* hyponymum

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Já se na to koukám a nestačím se divit.
Mezi těmi stovkami hlavounů, universitami protřelých elitních Evropanů se nenajde ani desítka těch, kteří by nahlas přiznali "jsme ve srabu, udělali jsme chybu, je potřeba něco dělat."
A ono ne. Už ze základky nadrcení, že chyba se nesmí uznat, nýbrž vždy zatlouct nebo alespoň mlčet - jedou pořád dál s očima k nebi nebo ke špičkám bot, zatímco útes je před nimi a i když jim o tom huláká plno lidí přímo do uší, tak se dopředu nepodívají.

Tohle skončí v krvi. A nechci tu mít děti, až k tomu dojde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

5% růst když:

1) se zatím nekoná žádná výrazná měnová krize (pro kterou je zlato pojistkou). To mi přijde super - pojistka, která vám vyplácí 5% pojistné sumy jako každoroční bonus (místo abyste naopak vy za pojištění platil, jak je obvyklé) a pokud nakonec k pojistné události dojde (závažné problémy papírové měny), tak shrábnete megabonus. Tomu říkám super deal! Vlastně to je pojistka se zápornou cenou, což je super.

2) se jedná o jeden z mála instrumentů bez rizika protistrany. Si to srovnejte s dluhopisem, kde máte výnos často menší, ale zároveň riskujete, že přijdete o jistinu, když emitent dluhopisu se dostane do potíží, dojde k haircutu či defaultu.

Skoro to vypadá, že odpůrci zlata se jen zesměšňují (a sebepoškozují) tím, že to nechápou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Myslím, že jste nepochopil to, o čem je zde řeč.
Že cena zlata je sice (zatím) jedna, ale reálně fyzické a papírové zlato jsou dvě různé věci.
A toho papírového-virtuálního se zobchoduje tak o dva řády více, než fyzického.
A jelikož se toho virtuálního obchoduje o tolik více, má na cenu daleko větší vliv. Ale ti, kteří kupují zlato fyzické, ti mají zcela jiné motivy i horizonty, než spekulanti, kteří na burzách hrají se zlatem virtuálním. Čili se běžné stává, že virtuální neexistující (ještě ani nevytěžené) zlato se na burze vyprodává, ale zároveň zlato fyzické se rekordně kupuje. A to až tak, že výprodej virtuálního žene cenu dolů, ale naopak poptávka po fyzickém je tak velká, že je v obchodech prostě nedostupné, vyprodané.

Jednoho dne se ale cena virtuálního a fyzického zlata oddělí - jednou totiž lidem dojde, že to virtuální zkrátka není kryté tím fyzickým. Budou zde 2 ceny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Až soudruzi zavedou záporné úroky či MMT, tak budou muset ucpat všechny možnosti úniku, čili pak podle mne přijde i nějaká represe na zlatě (zavedení DPH, dovozní kvóty, atd...) a samozřejmě kapitálové kontroly - to by tak hrálo, aby lidi utíkali před záporným úrokem prostřednictvím odeslání peněz na švýcarské konto, to by tak hrálo, aby před zrušenou hotovostí utíkali pomocí výběru franků ve švýcarském bankomatu.

Sice tu furt skeptici trousí, jak zakážou bitcoin, jenže to bude pro stát nižší priorita, než to zlato či CHF hotovost a hlavně zakázat bitcoin (a ten zákaz vynutit) bude asi tak 100x složitější, než zavést DPH na zlato a podobně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To se dalo čekat. Napřed v Německu (na tlak EU) zrušili sníženou 7% sazbu ze stříbrných mincí. Tak němečtí obchodníci vymysleli trik s rozdílovou DPH (Differenzbesteuerung für Silbermünzen nach §25a UStG).
Čeští obchodníci s něčím podobným přišli také, protože nebyli konkurenceschopní: kdo chtěl větší množství Ag, vyplatilo se mu zajet do Německa. Kdo chtěl množství malé, koupil to od aukrových překupníků nakupujících v Německu a ignorujících český berňák.

Pokud to zařízne jen český běrňák, tak mi to je šumák, s 21% DPH bych nekoupil ani hoblinku stříbra a i dnes stejně raději zajedu do Německa.

Každopádně to je příznačné - státomilní bolševíčci v místních diskusích často tvrdí, že stát si žádný monopol na měnu nevynucuje (asi nečetli paragrafy o legálním platidle). Přitom DPH ze stříbrné mince je přesně jedno z té řady opatření, kterými stát monopol té své dluhově-papírkové měny opevňuje. DPH je zde vlastně pokuta, kterou platíme státu za to, že máme tu drzost se proti nezodpovědnému hospodaření státu (a jeho manipulacím s měnou) zodpovědně vyhnout.

Stát vždy odírá chudé a střední třídu a na bohaté si netroufá (protože ti jsou bohatí proto, že v hlavně nemají seno a obrat se nenechají, prostředky si vždy najdou). A tak zlaté mince, které jsou spíše pro bohaté (koupit si každý měsíc pár zlaťáků po 30ti tisících není pro každého), jsou (zatím!) osvobozeny od DPH, kdežto stříbro, které by si mohl dovolit běžný člověk, ty se osolí DPHčkem.

Na druhou stranu pro ty, co mají nakoupeno, je to docela dobrá zpráva. Pokud to skončí tak, že všude v EU bude na stříbře horní sazba DPH, tak tím vzroste tržní hodnota toho, co již mají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Díky za upozornění, už klikám na další bednu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

5% růst ceny za rok! Zázrak! Děkuju Ježíšku!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

a naopak. Čeho někdo na trh vrhne moc, tomu klesnou ceny. A pak se toho snaží zbavit malověrní exuctívači, co tak nějak přestali věřit v pojistnou schopnost před inflací . A ceny nadále klesají...
Jak prosté, milý Wattsone

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Že by státu začal vadit prodej drahých kovů (konkrétně stříbra)? Tak nějak s prosazováním zrušení hotovosti to dává smysl. Zaklekneme na obchodníky se stříbrem ....
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/mince-stribro-obchod-dph-dan-financni-sprava.A190322_465273_ekonomika_mato#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

Nahlásit

-
1
+

Ano, je. Obvykle stoupají ceny toho, o co je zájem. Několikrát se stalo, že fyzické zlato prakticky nebylo k dostání, a ceny přesto dál klesaly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Bordel, který máte ve vaší schránce mě fakt nedojímá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/3