Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Druhá burza startuje v prosinci

František Mašek
František Mašek
17. 9. 2008

Od prosince budou v ČR existovat dvě burzy cenných papírů. Ke stávající Burze cenných papírů Praha přibude další, která vznikne z mimoburzovního RM-Systému. Vyžaduje to novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu, do níž byla zapracována směrnice EU o trzích finančních nástrojů (MiFID).

Druhá burza startuje v prosinci

Jak sdělil Finmagu člen představenstva a ředitel RM-S pro strategii a marketing Jiří Vodička, nová burza se dál zaměří především na drobné a střední investory. Nebude přitom založena na členském principu.

To v praxi znamená, že na nové burze budou moci obchodovat tři typy klientů. Kromě firem obchodujících s cennými papíry, jako jsou Fio, Atlantik, BH Securities, Cyrrus či některé další, budou moci přímo využívat služeb tohoto trhu fyzické osoby, jež získají statut profesionálních investorů. Musí splnit některé předem stanovené podmínky, mezi něž kromě odborných znalostí patří například roční obchody v řádu milionů korun.

Ostatní investoři budou moci využít buď služeb vybraného obchodníka s cennými papíry, nebo obchodovat jako dosud na přepážkách stávajícího mimoburzovního trhu přes novou dceřinou společnost RM-S Finance. Nová burza bude dbát na dodržování pravidel MIFiD. To může v praxi znamenat, že budou pracovníci přepážek RM-S Finance kvůli ochraně investora vyžadovat od klientů daleko více informací než dosud. Vodička přitom několikrát popřel, že by jejich součást tvořily například testy ze znalostí kapitálového trhu.

RM-Systém s ohledem na současnou nejistotu zatím nechystá školku primárních emisí akcií (IPO) menších firem, o které v minulosti uvažoval. Podle Vodičky nicméně hledá další cesty, jak rozšířit poskytované služby. K pěti prozatím obchodovaným investičním certifikátům by tak měly postupně přibýt další. RM-S kromě toho zvažuje také některé možnosti investování do podílových fondů, například nabídku nákupu či zpětného odkupu podílových listů některých z nich.

Jak uvedl již dříve Vodička v médiích, věří, že statut burzy zvýší zájem zahraničních investorů o RM-Systém. O tom, že by o tento trh – podobně jako o pražskou burzu – měl zájem zahraniční subjekt, Vodička neslyšel a s ohledem na zájmy majitele RM-Systému ani nepokládá takovouto možnost za pravděpodobnou.

Mimoburzovní RM-S se podílí na transakcích na českém trhu zhruba půl procentem, což není příliš. Pro rizikověji zaměřené investory nabízí nicméně zajímavé transakce se zahraničními tituly, jako jsou akcie Volkswagenu, Intelu, McDonalds, Microsoftu, Exxon Mobilu, rakouské Pojišťovny VIG, finské Nokie nebo Deutsche Telekomu.

Na jeho volném trhu je také možné obchodovat s některými akciovými tituly dříve vyřazenými z registrovaných trhů – například České spořitelny. Tituly jako Arcelormittal Ostrava, Vítkovice či Tatry si na volném trhu RM-S za několik let polepšily o stovky procent.

Vzhledem k nižší likviditě a omezenému počtu informací u některých z těchto titulů jsou podobné zisky spojeny s vyšším rizikem. Existuje ale řada investorů, kterým se toto riziko vyplatilo.

Až se trhy uklidní, lze předpokládat, že se v RM-S objeví další zajímavé zahraniční, ale také domácí tituly. Přispěje v budoucnu statut burzy, kterou získá, k většímu zájmu investorů o tento sice relativně malý, nabídkou ale stále zajímavější trh?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo